Logisztikai és beszerzési tréningek
Felére csökkentenék az Európai Unióban kidobott élelmiszer mennyiségét 2030-ra

Felére csökkentenék az Európai Unióban kidobott élelmiszer mennyiségét 2030-ra

Az unió lakosai átlagosan évi 173 kilogramm élelmiszert dobnak ki

 

A nagy többséggel elfogadott határozatban kérték az Európai Bizottságot, hogy könnyítse meg a fogyasztásra alkalmas eladatlan élelmiszerek jótékonysági célú adományozását és teremtsen tiszta helyzetet a lejárati időt jelölő elnevezések között.

Az uniós parlament sajtószolgálata felhívta a figyelmet, hogy mivel sok fogyasztó nincs tisztában azzal, hogy a “minőségét megőrzi”, a “felhasználható” és a “fogyasztható” felirat nem ugyanazt jelenti, ezért a hatóságoknak és az érdekelt feleknek világosabb útmutatást kell nyújtaniuk a vásárlóknak.

A szövegben az áfa-irányelv módosítására szólították fel a bizottságot, hogy az élelmiszer-adományok a jövőben adómentességet élvezhessenek, illetve kiemelték, hogy uniós forrásokat lehetne felhasználni ezek begyűjtésére, szállítására, tárolására és szétosztására.

A képviselők azt akarják elérni, hogy a 2014-es szinthez képest 2025-re 30 százalékkal, 2030-ra pedig 50 százalékkal csökkenjen a kidobott élelmiszer mennyisége.

Évente mintegy 88 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik az Európai Unióban, az unió lakosai átlagosan 173 kilogramm élelmiszert dobnak ki, miközben ennek a megtermelése és szemétként kezelése évi 170 millió tonna széndioxid kibocsátásával jár.

(MTI)

 

Adjon visszajelzést!