Logisztikai és beszerzési tréningek
Hasznos tippek képző cégek kiválasztásához

Hasznos tippek képző cégek kiválasztásához

Mindent, amit a képző -, és tanácsadó cégek kiválasztásáról tudni akart…és amit nem!

 

A cikk célja segíteni Önt a képző -, és tanácsadó cégek (továbbiakban: ügynökségek, cégek) kiválasztásában: felhívni a figyelmet a buktatókra, a rejtett – titkolt – dolgokra, a legfontosabb szempontokra szakmai, és gazdasági téren egyaránt.

Aki tudja, az csinálja. Aki nem tudja, az oktatja. Aki nem tudja oktatni, az tanácsot ad, aki tanácsot sem tud adni, az auditálja! Biza’ én is megkaptam ezt párszor vicces formában az ügyfeleimtől – amíg meg nem ismertek valójában.

Beszerzési vezetőként jómagam sok éven keresztül tendereztettem az ilyen cégeket, és minél jobban beleástam magam az adott területbe, annál jobban rádöbbentem, hogy mennyi olyan szempont van, amire nem is gondoltam. Aztán kb. 9 éve átálltam a „sötét oldalra”, azóta nyújtunk képzéseket, tanácsadást, amivel hirtelen ki is tágult a horizontom: az évek alatt elkészítettünk egy 90 szempontból álló minősítő szempontrendszert, következzen ebből egy kivonatolt ellenőrző lista.

Ez a checklist alapvetően képző cégekre készült, de tekintettel a szolgáltatás hasonló voltára, nagyon hasznos a tanácsadó cégek kiválasztásában is:

Céges szempontok

  • Szakmai nyilvántartás. Jelenleg egy képző intézmény (akár párhuzamosan is) folytathat a felnőttképzési törvény szerint engedélyezett képzéseket (felnőttképzést), egyéb jogszabályok által szabályozott képzéseket, vagy akár ún. szabadpiaci képzéseket is, de minden esetben szükséges eleget tennie statisztikai adatszolgáltatási kötelezettségének, azaz a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatalnál nyilvántartásban kell lennie, amely feltétele a statisztikai adatlap kitöltésének (OSAP 1665). Bármilyen megdöbbentő, de a jelenleg piacon lévő képző cégek közül nem mindegyik rendelkezik a Nemzeti Szakképzési, és Felnőttképzési Hivatal nyilvántartásával, azaz ha valaki egy ilyen céget bíz meg, akkor őhozzá adja a nevét, és ővele kerül jogi kapcsolatba!
  • Cégalakulás. Nagyon fontos szempont: ezen a területen a piacra lépési korlát szinte nulla: kell a trénernek/tanácsadónak egy laptop a prezentáláshoz; projektort, termet (sőt már komplett felszerelt álirodát) bérelni tud akár egy napra is, és már készen is van a cég!

Szerző: Südy György

A teljes cikk megjelent az MLBKT által kiadott Logisztikai Híradó áprilisi számában. A cikk és a teljes kiadvány csak tagjainknak és megrendelőinknek elérhető.

Érdekli az MLBKT tagság? MLBKT Tagság

Szeretne előfizetni a Logisztikai Híradóra? Előfizetés

Ha csak ez a lapszám érdekli, 1000Ft+Áfa/lap áron megvásárolhatja az elektronikus verziót (Pdf). Kérjük a megrendeléskor a megjegyzés rovatban tüntesse fel a lapszámot.  Megrendelés

Ha további kérdése lenne, kérjük írjon a logisztika@logisztika.hu e-mail címre.

 

 

Adjon visszajelzést!