BMI: Enyhe bővüléssel zárult az év

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított decemberi értéke: 51,1.

 

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított decemberi értéke: 51,1.

Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest harmadik hónapja kedvezőbb folyamatokról számoltak be, egy hónapos szűkülés után. Ennek oka továbbra is többrétű: a termelési és rendelési alindexek értékei növekedtek, és továbbra is bővülést jeleznek. A vásárolt készletek mennyisége és a foglalkoztatottság alindexei csökkentek, és 50,0 pont alá kerülve némi szűkülésre utalnak. A BMI-t alkotó ötödik alindex, a szállítási átfutási idő értéke viszont ismét rendkívül alacsonyan maradt, erősen közre játszva a BMI index alacsonyabb értékében. A 2020 december havi index kisebb a novemberi (51,9) értéknél, és a nyolcadik legalacsonyabb decemberi érték. December összességében átlag alatti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,6; a decembereké 52,5). Az elmúlt három évben a decemberi átlag ennél magasabb volt (56,1), köszönhetően a 2017-es év gyorsabb ütemének (59,9). Az idei érték így átlag alatti decemberi értéknek tekinthető 1995 óta.

Decemberben a részindexek többsége negatív tartományban (50,0 pont alatt) tartózkodott, és az indexértékek többsége csökkent novemberhez képest. Az ütem enyhén változott, ezúttal 1,1 százalékponttal lett magasabb az új megrendelések indexe (58,4), és ezzel hatodszor bővült a rendelésállomány 4 hónap szűkülés után.

A beszerzési mennyiség indexe (51,1) romlott (2,6 százalékponttal csökkent) novemberhez képest, de a beszerzett mennyiség további növekedésére utal.

A termelési mennyiség indexének (58,6) értéke 2,1 százalékponttal magasabb az előző hónaphoz viszonyítva.

A beszerzési árak indexe (62,3) ezúttal kisebb lett novemberhez képest, de az árak erősebb ütemű növekedésére utal, ötödik hónapja. A szezonális kiigazításnak köszönhetően a júliusi csökkenést megelőző ötven hónapban emelkedést mutatott az index értéke.

A szállítási átfutási idő indexe (27,7) romlott, értéke 5,9 százalékponttal alacsonyabb a novemberinél, és e hónapban is az átfutási idők hosszabbodására utal. Decemberben alacsonyabb lett a vásárolt készletek mennyisége, ennek az üteme még nem túl erős. A késztermékkészletek is kisebbek lettek az elmúlt hónaphoz képest.

A vásárolt készletek indexe (45,5) decemberben gyengült.

A késztermékkészletek indexe (47,3) 3,2 százalékponttal lett kisebb, és a készletmennyiség enyhe csökkenésére utal. A külpiaci mutatók novemberhez képest hasonlóan változtak.

Az importindex (49,2) alacsonyabb lett, és enyhe szűkülést jelez.

Az exportindex értéke (47,7) csökkent, és már az export szűkülésére utal.

A foglalkoztatási index (49,1) 2020-ban inkább szűkülést hozott. Most az előző hónaphoz képest 1,6 százalékponttal kisebb az index értéke, és két hónap bővülés után romlást jelez első alkalommal.