BMI: Kétarcú márciusi adatok

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított márciusi  értéke: 48,7.

 

Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest második hónapja kedvezőtlenebb folyamatokról számoltak be, négy hónapos trendet megszakítva. A szűkülés üteme továbbra sem erős, és az összetétele továbbra is kétarcúságot mutat: az új rendelések mennyisége, a termelési mennyiség, valamint a vásárolt készletek mennyisége és a foglalkoztatottság alindexei is 50,0 pont fölé kerülve bővülésre utalnak. A kedvezőtlen BMI érték az indexet alkotó ötödik alindexnek köszönhető. A szállítási átfutási idő értéke ismét rekordalacsonyra csökkent és az átfutási idők hosszabbodását jelzi számos válaszadónál, döntően meghatározva a BMI index alacsonyabb értékét. A 2021 március havi index kisebb a februári (49,0) értéknél, és a második legalacsonyabb márciusi érték. Március összességében átlag alatti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,4; a márciusoké 51,9). Az elmúlt három évben a márciusi átlag ennél alacsonyabb volt (47,0), de ez nagy részben a 2020-as értéknek köszönhető (30,1). Az idei érték így is átlag alatti márciusi értéknek tekinthető 1995 óta.

Márciusban a részindexek többsége pozitív tartományban (50,0 pont felett) tartózkodott, és az indexértékek nagyobb részt növekedtek februárhoz képest. Az ütem némileg változott, ezúttal 2,9 százalékponttal lett alacsonyabb az új megrendelések indexe (54,2), de ezzel is kilencedszer bővült a rendelésállomány 4 hónap szűkülés után.

A beszerzési mennyiség indexe (48,0) romlott (1,4 százalékponttal csökkent) februárhoz képest, és a beszerzett mennyiség enyhe csökkenésére utal.

A termelési mennyiség indexének (52,4) értéke 3,1 százalékponttal magasabb az előző hónaphoz viszonyítva.

A beszerzési árak indexe (76,0) ezúttal nagyobb lett februárhoz képest, és az árak erősebb ütemű növekedésére utal, nyolcadik hónapja. A szezonális kiigazításnak köszönhetően a 2020 júliusi csökkenést megelőző ötven hónapban emelkedést mutatott az index értéke.

A szállítási átfutási idő indexe (22,8) tovább romlott, értéke 9,1 százalékponttal alacsonyabb a februárinál, és e hónapban is az átfutási idők hosszabbodására utal. Márciusban magasabb lett a vásárolt készletek mennyisége, ennek az üteme egyelőre enyhe. A késztermékkészletek is nagyobbak lettek az elmúlt hónaphoz képest.

A vásárolt készletek indexe (52,3) márciusban erősödött.

A késztermékkészletek indexe (53,3) 4,6 százalékponttal lett nagyobb, és a készletmennyiség növekedésére utal. A külpiaci mutatók februárhoz képest hasonlóan változtak.

Az importindex (50,9) magasabb lett, és enyhe bővülést jelez.

Az exportindex értéke (52,2) nőtt, és az export enyhe bővülésére utal.

A foglalkoztatási index (51,5) 2020-ban inkább szűkülést hozott. Most az előző hónaphoz képest 3,8 százalékponttal nagyobb az index értéke, és egy hónap szűkülés után javulást jelez első alkalommal.