BMI: További javulás májusban

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított májusi értéke: 52,8.

 

Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest második hónapja kedvezőbb folyamatokról számoltak be, két hónapos szűkülő trendet megszakítva. A bővülés üteme erősebb, és a BMI-t alkotó részindexek továbbra is vegyes képet mutatnak: az új rendelések mennyisége és a termelési mennyiség dinamikusan bővült, a vásárolt készletek mennyisége pedig felzárkózott melléjük, míg a foglalkoztatottság alindexe némileg 50,0 pont fölé kerülve enyhe bővülésre utal. A szállítási átfutási idő értéke – noha némileg emelkedett – továbbra is rendkívül alacsony értéken maradt és az átfutási idők hosszabbodását jelzi számos válaszadónál, erősen visszafogva a BMI index értékét. A 2021 május havi index nagyobb az áprilisi (51,0) értéknél, és a tizenharmadik legmagasabb májusi érték. Május összességében átlagos hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,4; a májusoké szintén). Az elmúlt három évben a májusi átlag ennél alacsonyabb volt (50,4), de ez nagy részben a 2020-as értéknek köszönhető (40,5). Az idei érték így is átlag feletti májusi értéknek tekinthető 1995 óta.

Májusban a részindexek többsége pozitív tartományban (50,0 pont felett) tartózkodott, és az indexértékek majd mindegyike növekedett áprilishoz képest.

Az ütem enyhébben változott, ezúttal 1,0 százalékponttal lett magasabb az új megrendelések indexe (61,0), és ezzel tizenegyedszer bővült a rendelésállomány 4 hónap szűkülés után.

A beszerzési mennyiség indexe (57,2) javult (5,6 százalékponttal nőtt) áprilishoz képest, és a beszerzett mennyiség erősebb növekedésére utal.

A termelési mennyiség indexének (57,2) értéke 2,2 százalékponttal magasabb az előző hónaphoz viszonyítva.

A beszerzési árak indexe (75,6) ezúttal kisebb lett áprilishoz képest, de még mindig az árak erősebb ütemű növekedésére utal, tizedik hónapja.

A szezonális kiigazításnak köszönhetően a 2020 júliusi csökkenést megelőző ötven hónapban emelkedést mutatott az index értéke.

A szállítási átfutási idő indexe (31,3) némileg javult, értéke 5,8 százalékponttal magasabb az áprilisinál, de e hónapban is az átfutási idők hosszabbodására utal.

Májusban magasabb lett a vásárolt készletek mennyisége (60,9), és a bővülés üteme dinamikus.

A késztermékkészletek indexe (60,3) 10,8 százalékponttal lett nagyobb, és a készletmennyiség növekedésére utal.

A külpiaci mutatók áprilishoz képest hasonlóan változtak.

Az importindex (57,1) magasabb lett, és erősebb bővülést jelez.

Az exportindex értéke (53,8) nőtt, de még az export enyhébb bővülésére utal.

A foglalkoztatási index (50,9) 2020-ban inkább szűkülést hozott. Most az előző hónaphoz képest 3,1 százalékponttal nagyobb az index értéke, és egy hónap szűkülés után javulást jelez első alkalommal.