30 éves az MLBKT

A hazai logisztika megkerülhetetlen fóruma

Harminc évvel ezelőtt, 1991-ben alakult meg a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság, azaz az MLBKT. Az akkor felvállalt feladatok ma is fontosak, de a legfőbb küldetés megvalósult: sikeresen járultak hozzá a magyar logisztikai és beszerzési szakma felzárkózásához a világ élvonalának közelébe – mondja az eddig megtett útról a társaság társalapítója, társelnöke és örökös motorja, Chikán Attila.

 

Az évszám 1991, az ország még mindig a rendszerváltás lázában/zűrzavarában él. Önnek már akkor is számos különböző feladata volt, honnan jött az ötlet, hogy egy olyan társaságot alapítson, mint az MLBKT?

Lényeges körülmény, hogy nem előzmény nélküli a társaság, nem úgy pattant ki az ötlet, mint Pallasz Athéné Zeusz fejéből. Sok évre visszanyúló előzménye volt az MLBKT-nak, sőt, egyszerre kettő is. A társaság ugyanis igazából két korábbi szervezet, a Magyar Közgazdasági Társaság Termelőeszköz-kereskedelmi Szakosztályának és a Nemzetközi Készletezési Tudományos Társaság Magyar Nemzeti Bizottságának az egyesülésével jött létre.
A Szakosztálynak társelnöke, az NKTT-nek főtitkára voltam, mind a két szervezet munkájában aktívan részt vettem, sokat jártam külföldi konferenciákra, tanulmányutakra, szerveztünk is ilyeneket. A két szervezetnek a tagsága és a funkciói is nagyrészt fedésben voltak, így magától értetődő ötletnek tűnt, hogy egyesítsük a két társaságot – ebből született az MLBKT.

 

Nem csak a szervezetek, de az egész gazdaság is átalakult a rendszerváltás utáni években. Milyen szakmai tényezők játszottak szerepet az MLBKT megalapításában?

A rendszerváltással elérhető egyesülési szabadság valóban csak az egyik kiváltó tényezője volt a társaság megalakulásának. Legalább ilyen fontos volt a logisztikának, mint szakmának az előtérbe kerülése. Az 1980-as években még a nemzetközi színtéren is ritkaságszámba mentek a logisztikai témájú előadások, pláne konferenciák. Akkoriban még külön anyaggazdálkodási, raktározási és készletgazdálkodási konferenciákat rendeztek, mert a vállalati gyakorlatban is elkülönültek ezek a funkciók.
Az 1990-es évek elején indult el az említett vállalati funkciók egyre szorosabb integrálódása, nem kis részben a számítástechnika fejlődésének köszönhetően. A logisztikai szakmának a megjelenése ennek az integrálódásnak az anyagi folyamatok vonalán jelentkező megnyilvánulása volt. Az üzleti folyamatok átalakulását követte a szakmai közélet átalakulása, és létrejöttek a logisztikai társaságok.

 

Ebben az átalakuló szakmai közegben milyen célokat, feladatokat fogalmazott meg magának az MLBKT és honnan merítették ehhez az ihletet?

Ihletet könnyű volt meríteni, mert láttuk, hogy mi zajlik a nemzetközi színtéren. Az 1970-es évek végétől rendszeresen jártam konferenciákra, részt vettem üzleti témájú eseményeken, Magyarországon ugyanúgy, mint külföldön. Ezeknek a kapcsolatoknak köszönhetően tisztán láttuk a mintákat, amelyek alapján gyors fejlődési pályára tudtuk állítani az MLBKT-t. Sokat segített persze, hogy a hazai vállalatvezetői elitben megtalálta az MLBKT azokat a vezetőket, akikben volt fogadókészség a nemzetközi gyakorlathoz kapcsolódásra. A három évtized alatt öt elnökünk volt, időrendben Ujvárosi Huba, Kiss Péter, jómagam, Csonka Endre és jelenleg Horváth Péter, akik értették és képviselték a nemzetközi színvonalat.
Az egyik legfontosabb feladatként mindjárt az oktatást jelöltük meg, noha pont ennek nem volt előzménye a két elődtársaságban. Magyarországon korábban nem is létezett logisztika oktatás, mi az első pillanatban belevágtunk. Büszkén mondhatom, hogy úttörőnek számítottunk ezen a területen, a logisztika elnevezést is a mi kezdeményezésünkre vették fel az OKJ-ba annak idején. Az elején még nehéz dolgunk volt, de hamar belejöttünk, és ez azóta is fontos lába a szervezetnek, olyannyira, hogy mára már külön brand név alatt (MLBKT Tréning Központ) folytatjuk ezen tevékenységünket és a mai piaci igényekhez folyamatosan alkalmazkodva frissítjük képzési és tanácsadási
portfóliónkat.
A második lábunk a szakmai rendezvények szervezése. A megalakulást követő első évben már megtartottuk az első kongresszust (Egerben, 80 fővel, ahol nyitóelőadás megtartására a Beszerzési Világszövetség elnökét kértük fel), amit azóta is minden évben megrendezünk az országban szakmai szinten páratlan sikerrel és 600 feletti résztvevő számmal.
Szorosan kapcsolódik a rendezvényekhez a harmadik célunk, a legfrissebb nemzetközi trendek, tapasztalatok, fejlemények bemutatása a hazai szakmai közvélemény számára. Tesszük ezt egyrészt a rendezvényeinkre meghívott külföldi előadók, az oktatásunk és a publikációs tevékenységünk során is.
A publikációs tevékenység a negyedik fontos területünk. Ennek eredménye a Logisztikai Híradó is, amiben ezt a cikket olvassák.

 

[box type=”info” ]A teljes cikk megjelent az MLBKT által kiadott Logisztikai Híradó áprilisi számában. A cikk és a teljes kiadvány csak tagjainknak és megrendelőinknek elérhető.

Ha csak ez a lapszám érdekli, kérjük írjon a logisztika@logisztika.hu címre.[/box]