Tájékoztató a BIREG rendszer fejlesztéséről

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a nemzetközi közúti áruszállításhoz használt bilaterális és multilaterális engedélyek jogszerű felhasználásának ellenőrzése és nyomon követhetősége céljából elektronikus rendszert (BIREG) hozott létre, melynek használata a fuvarozók számára a 261/2011. (XII.7.) Kormányrendeletben meghatározottak szerint 2021. január 1-től kötelező.

A BIREG rendszer fejlesztésének folytatásaként – bővített funkcionalitással – a rendszerhasználat kiterjesztésre kerül a fel- és lerakóhelyek engedélykezelésével a Kormányrendelet szerint.

 

Ezzel kapcsolatban – figyelemmel a fokozatos bevezetésre és tesztelésre irányuló szakmai kérésekre – júliustól a BIREG elektronikus felület funkcióbővítésének ütemezése az alábbiak szerint várható:

A rakodóhelyek regisztrációjának kezdete: 2021. július 5.

A rakodóhelyek rendszerben történő engedélykezelése: 2021. július 26.

A rakodóhely előzetes járathoz rendelése: 2021. augusztus 15.

A rakodóhelyek rendszerben történő hatósági bejelentése: 2021. szeptember

 

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy az engedélykezelést a jelzett időpontokig – papír alapon – folyamatosan végezni kell.

A BIREG rendszer használatával kapcsolatban az alábbi elérhetőségeken informálódhat:

Hivatalos weboldal: www.bireg.gov.hu

E-mail: info@bireg.info.hu
Telefon: +36 1 510 0505

 

A fenti tájékoztató alapján a közeljövőben várható a kormányrendelet módosítása, addig is fontos, hogy az érintett gazdálkodói kör a 27. héten elkezdje a regisztrációt a telephelyek és az érintett felhasználók jogosultságainak vonatkozásában.
A regisztrációkkal kapcsolatos észrevételeket, problémákat, kérdéseket és javaslatokat kérjük, hogy folyamatosan osszák meg Társaságunkkal a logisztika@logisztika.hu e-mail címen.