BMI: Folytatódó erősödés júniusban

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított júniusi  értéke: 54,7.

 

Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest harmadik hónapja kedvezőbb folyamatokról számoltak be, két hónapos szűkülő trendet megszakítva. A bővülés üteme erősebb, és a BMI-t alkotó részindexek továbbra is vegyes képet mutatnak: az új rendelések mennyisége és a termelési mennyiség tovább bővült, a vásárolt készletek mennyisége megtartotta múlt havi erős növekedési ütemét, és a foglalkoztatottság alindexe is tudott enyhén tovább emelkedni. A szállítási átfutási idő értéke – erősebb csökkenés mellett – továbbra is rendkívül alacsony értéken maradt és az átfutási idők hosszabbodását jelzi számos válaszadónál, erősen visszafogva a BMI index értékét. A 2021 június havi index nagyobb a májusi (53,1) értéknél, és a hatodik legmagasabb júniusi érték. Június összességében átlag alatti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,4; a júniusoké 52,2). Az elmúlt három évben a júniusi átlag ennél alacsonyabb volt (50,5), de ez nagy részben a 2020-as értéknek köszönhető (46,4). Az idei érték így átlag feletti júniusi értéknek tekinthető 1995 óta.

Júniusban a részindexek többsége pozitív tartományban (50,0 pont felett) tartózkodott, és az indexértékek majd mindegyike növekedett májushoz képest.

Az ütem erősebben változott, ezúttal 5,0 százalékponttal lett magasabb az új megrendelések indexe (66,5), és ezzel tizenkettedszer bővült a rendelésállomány 4 hónap szűkülés után.

A beszerzési mennyiség indexe (61,3) javult (3,7 százalékponttal nőtt) májushoz képest, és a beszerzett mennyiség erősebb növekedésére utal.

A termelési mennyiség indexének (60,2) értéke 2,8 százalékponttal magasabb az előző hónaphoz viszonyítva.

A beszerzési árak indexe (86,6) ezúttal nagyobb lett májushoz képest, és még mindig az árak erősebb ütemű növekedésére utal, tizenegyedik hónapja. A szezonális kiigazításnak köszönhetően a 2020 júliusi csökkenést megelőző ötven hónapban emelkedést mutatott az index értéke.

A szállítási átfutási idő indexe (24,3) megint romlott, értéke 7,0 százalékponttal alacsonyabb a májusinál, és e hónapban is az átfutási idők hosszabbodására utal.

Júniusban szinten maradt a vásárolt készletek mennyisége (63,3), és a bővülés üteme dinamikus.

A késztermékkészletek indexe (61,7) 1,0 százalékponttal lett kisebb, de a készletmennyiség növekedésére utal. A külpiaci mutatók májushoz képest eltérően változtak.

Az importindex (54,5) alacsonyabb lett, de továbbra is bővülést jelez.

Az exportindex értéke (55,9) nőtt, és az export erősebb bővülésére utal.

A foglalkoztatási index (51,4) 2020-ban inkább szűkülést hozott. Most az előző hónaphoz képest 0,5 százalékponttal nagyobb az index értéke, és egy hónap szűkülés után javulást jelez második alkalommal.