BMI: További javulás júliusban

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított júliusi értéke: 55,6.

 

Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest negyedik hónapja kedvezőbb folyamatokról számoltak be, két hónapos szűkülő trendet megszakítva. A bővülés üteme erősebb lett, és a BMI-t alkotó részindexek összességében kedvező képet mutatnak: az új rendelések mennyisége és a termelési mennyiség továbbra is dinamikusan bővült, a vásárolt készletek mennyisége szinte megtartotta múlt havi erős növekedési ütemét, és a foglalkoztatottság alindexe is csak minimálisan vesztett bővülő üteméből. A szállítási átfutási idő értéke – újabb csökkenés mellett – továbbra is rendkívül alacsony értéken maradt és az átfutási idők hosszabbodását jelzi számos válaszadónál, utalva a globális ellátási láncok működésében érzékelhető problémákra. A 2021 július havi index nagyobb a júniusi (55,0) értéknél, és a második legmagasabb júliusi érték. Július összességében átlag feletti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,4; a júliusoké 52,6). Az elmúlt három évben a júliusi átlag ennél alacsonyabb volt (51,0), köszönhetően a 2019-2020-as évek majdnem változatlanságot jelző értékeinek (rendre: 49,9; 49,8). Az idei érték így átlag feletti júliusi értéknek tekinthető 1995 óta.

Júliusban a részindexek többsége pozitív tartományban (50,0 pont felett) tartózkodott, és az indexértékek fele növekedett júniushoz képest, míg háromnál a csökkenés mértéke mindössze 0,1-0,2 pont volt. Az ütem enyhébben változott, ezúttal 2,6 százalékponttal lett magasabb az új megrendelések indexe (69,6), és ezzel tizenharmadszor bővült a rendelésállomány 4 hónap szűkülés után.

A beszerzési mennyiség indexe (61,4) minimálisan romlott (0,1 százalékponttal csökkent) júniushoz képest, és a beszerzett mennyiség továbbra is erős növekedésére utal.

A termelési mennyiség indexének (60,2) értéke 0,2 százalékponttal alacsonyabb az előző hónaphoz viszonyítva.

A beszerzési árak indexe (90,9) ezúttal nagyobb lett júniushoz képest, és még mindig az árak erősebb ütemű növekedésére utal, tizenkettedik hónapja. A szezonális kiigazításnak köszönhetően a 2020 júliusi csökkenést megelőző ötven hónapban emelkedést mutatott az index értéke.

A szállítási átfutási idő indexe (19,7) megint romlott, értéke 4,6 százalékponttal alacsonyabb a júniusinál, és e hónapban is az átfutási idők hosszabbodására utal.

Júliusban is bővült a vásárolt készletek mennyisége (62,7), és a bővülés üteme dinamikus.

A késztermékkészletek indexe (58,4) 2,8 százalékponttal lett kisebb, de a készletmennyiség növekedésére utal. A külpiaci mutatók júniushoz képest hasonlóan változtak.

Az importindex (61,0) magasabb lett, és továbbra is bővülést jelez.

Az exportindex értéke (58,5) is nőtt, és az export erősebb bővülésére utal.

A foglalkoztatási index (51,4) 2020-ban inkább szűkülést hozott. Most az előző hónaphoz képest 0,1 százalékponttal kisebb az index értéke, de egy hónap szűkülés után javulást jelez harmadik alkalommal.