Tájékoztatás az Európai Bizottság Brexit kárenyhítő forrásáról

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

 

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara tájékoztatja a Közlekedési és Logisztikai Kollégiumának tagjait, az Európai Bizottság Brexit kárenyhítő forrásának (Brexit Adjustment Reserve – Brexit Alkalmazkodási Tartalék – BAR) keretéből igényelhető magyar vállalkozásokat támogató pályázati támogatásáról.

 

1.           Pályázati közlemény és regisztrációs felhívás:

A felhívás indokoltsága, célja: A Brexit Alkalmazkodási Tartalék (BAR) rendelettel Magyarország számára 22 milliárd forint vissza nem térítendő támogatási forrás válik elérhetővé az Egyesült Királyság EU-s vámunióból történő 2020. december 31-i kilépése okán fellépő negatív hatások kompenzálására, valamint az gazdasági szereplők új piaci környezethez történő alkalmazkodásának támogatására. A támogatást illetően az Európai Bizottság elvárása, hogy a BAR keretében tett intézkedéseknek fejleszteniük kell az érintett vállalatokat, nem pedig csupán a veszteségeiket fedezni.

Jelen pályázat célja a magyar vállalkozások részére támogatás biztosítása azon negatív gazdasági hatások ellensúlyozására, amelyek az Egyesült Királyságnak az Európai Unióból történt kilépése nyomán szenvedtek el.

 

2.           A támogatás igénybevételére jogosultak köre:

Mikro-, kis-, és középvállalkozások, valamint nagyvállalatok, amelyek:

  • rendelkeznek legalább 3 lezárt, teljes üzleti évvel;
  • Magyarország területén székhellyel rendelkező kettős könyvvitelt vezető gazdasági társaságok, kettős könyvvitelt vezető egyéni vállalkozók és egyéni cégek, vagy az Európai Gazdasági Térség területén székhellyel és Magyarországon fiókteleppel rendelkező kettős könyvvitelt vezető gazdasági társaságok fióktelepei,
  • nem tartoznak a KATA hatálya alá.

A támogatás feltétele a BREXIT-ből közvetlenül származtatott – dokumentumokkal vagy hitelt érdemlően igazolt – 2020. február 1. és 2023. december 31. között felmerült és vélhetően felmerülő jövőbeni veszteség kimutatása.

 

3.           A részletes pályázati felhívás megjelenése, a pályázat benyújtásának ideje:

A részletes pályázati felhívás 2021. október 1. 08:00 órától kerül közzétételre a https://www.palyazat.gov.hu honlapon. A pályázatok 2021. október 11. 08:00 óra és 2021. október 15. 12:00 óra között lesznek benyújthatók. A pályázatok benyújtásának feltételeit a részletes pályázati felhívás tartalmazza.

 

4.           Az előzetes regisztráció menete:

Az érdeklődő vállalkozásoknak a https://brexit.questionpro.com linken keresztül, online van lehetőségük előzetes regisztrációra jelen felhívás közzétételétől 2021. szeptember 30- ig. Az online regisztrációs adatlap kötelező mezőinek kitöltésével véglegesített regisztráció nem előfeltétele a pályázat-benyújtásnak, azonban a regisztrált szervezetek a pályázatok értékelése során előnyt élveznek.

A pályázás módjának teljes szövegét ezen a linken olvashatják.