BMI: Folytatódik a bővülés

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított szeptemberi értéke: 52,1.

Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest hatodik hónapja kedvezőbb folyamatokról számoltak be, két hónapos szűkülő trendet megszakítva. A bővülés üteme gyengébb lett, de a BMI-t alkotó részindexek összességében továbbra is kedvező képet mutatnak: az új rendelések mennyisége továbbra is dinamikusan bővült, a vásárolt készletek mennyisége szinte megtartotta múlt havi erős növekedési ütemét. A termelt mennyiség gyengébb ütemben, de tovább bővült. A foglalkoztatottság alindexe múlt havi szűkülése gyakorlatilag eltűnt. A szállítási átfutási idő értéke ezúttal is némileg növekedett, az elmúlt fél év második legmagasabb értékére, de továbbra is nagyon alacsony maradt és az átfutási idők hosszabbodását jelzi számos válaszadónál, még mindig utalva a globális ellátási láncok működésében érzékelhető problémákra. A 2021 szeptember havi index kisebb az augusztusi (55,6) értéknél, és a tizenötödik legmagasabb szeptemberi érték. Szeptember összességében átlag feletti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,4; a szeptembereké 52,7).

Az elmúlt három évben a szeptemberi átlag az e havinál minimálisan magasabb volt (52,2). Az idei érték így összességében átlag alatti szeptemberi értéknek tekinthető 1995 óta.

Szeptemberben a részindexek többsége pozitív tartományban (50,0 pont felett) tartózkodott, de az indexértékek nagyobb része csökkent augusztushoz képest. A változás mértéke hat esetben haladta meg az 5,0 pontot. Az ütem jobban változott, ezúttal 5,5 százalékponttal lett alacsonyabb az új megrendelések indexe (63,8), és ezzel tizenötödször bővült a rendelésállomány négy hónap szűkülés után.

A beszerzési mennyiség indexe (54,2) némileg romlott (6,3 százalékponttal csökkent) augusztushoz képest, de továbbra is a beszerzett mennyiség növekedésére utal.

A termelési mennyiség indexének (52,0) értéke 8,7 százalékponttal alacsonyabb az előző hónaphoz viszonyítva.

A beszerzési árak indexe (81,6) ezúttal kisebb lett augusztushoz képest, de még mindig az árak erős ütemű növekedésére utal, tizennegyedik hónapja. A szezonális kiigazításnak köszönhetően a 2020 júliusi csökkenést megelőző ötven hónapban emelkedést mutatott az index értéke.

A szállítási átfutási idő indexe (28,6) ezúttal javult, értéke 1,3 százalékponttal magasabb az augusztusinál, de e hónapban is az átfutási idők hosszabbodására utal.

Szeptemberben is bővült a vásárolt készletek mennyisége (61,1), és a bővülés üteme dinamikus maradt.

A késztermékkészletek indexe (56,8) 1,2 százalékponttal lett nagyobb, és a készletmennyiség növekedésére utal. A külpiaci mutatók augusztushoz képest hasonlóan változtak.

Az importindex (51,7) alacsonyabb lett, de továbbra is bővülést jelez.

Az exportindex értéke (50,9) szintén csökkent, de az export további bővülésére utal.

A foglalkoztatási index (47,6) 2020-ban inkább szűkülést hozott. Most az előző hónaphoz képest 2,3 százalékponttal nagyobb az index értéke, és három hónap bővülés után romlást jelez második alkalommal.