BMI: Erős növekedés márciusban

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított márciusi értéke: 57,6.

 

A válaszadók az előző hónaphoz képest tizenkettedik hónapja kedvezőbb folyamatokról számoltak be. Az index további növekedést jelző februári értéke után az index értéke még javult, és továbbra is bővülést jelez. Általában elmondható, hogy a részindexek a februárban mért értékeikhez képest nagyobb mértékben és – kettő kivétellel – pozitív irányban változtak. Ennek megfelelően a BMI-t alkotó részindexek is kedvező képet mutatnak összességében: az új rendelések mennyisége továbbra is nagyon dinamikusan bővült, és a vásárolt készletek mennyisége indexének üteme is erősebben alakult.  A termelt mennyiség és a foglalkoztatottság alindexeinek bővülő üteme megmaradt. A szállítási átfutási idő értéke ismét nagyon alacsony maradt és az átfutási idők hosszabbodását jelzi számos válaszadónál, és az üteme az előző havinál is jobban erősödött. A 2022 március havi index nagyobb a februári (53,8) értéknél, és a negyedik legmagasabb márciusi érték. Március összességében átlag alatti hónapnak számít (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,4; a márciusoké 51,82). Az elmúlt három évben a márciusi átlag ennél sokkal alacsonyabb volt (43,4).

 

Márciusban a részindexek többsége pozitív tartományban (50,0 pont felett) tartózkodott, és az indexértékek nagyobb része nőtt februárhoz képest. A változás mértéke csak két esetben nem haladta meg az 5,0 pontot, egy esetben pedig elérte a 10,0 pontos változást.

Az ütem erősen változott, ezúttal 8,3 százalékponttal lett magasabb az új megrendelések indexe (73,7), és ezzel huszonegyedszer bővült a rendelésállomány négy hónap szűkülés után.

A beszerzési mennyiség indexe (66,1) erősen javult (7,9 százalékponttal nőtt) februárhoz képest, és továbbra is a beszerzett mennyiség növekedésére utal.

A termelési mennyiség indexének (61,2) értéke 5,3 százalékponttal magasabb az előző hónaphoz viszonyítva.

A beszerzési árak indexe (87,8) nagyobb a februárhoz képest, és még mindig az árak erős ütemű növekedésére utal, huszadik hónapja. A szezonális kiigazításnak köszönhetően a 2020 júliusi csökkenést megelőző ötven hónapban emelkedést mutatott az index értéke.

A szállítási átfutási idő indexe (18,2) ezúttal is csökkent, értéke 8,2 százalékponttal kisebb a februárinál, és e hónapban is az átfutási idők hosszabbodására utal.

Márciusban is bővült a vásárolt készletek mennyisége (64,0), és a bővülés üteme erős maradt a maga 6,0 százalékpontjával.

A késztermékkészletek indexe (58,3) 6,0 százalékponttal lett magasabb, és a készletmennyiség további növekedésére utal. A külpiaci mutatók februárhoz képest tovább növekedtek.

Az importindex (62,4) magasabb lett, és továbbra is bővülést jelez.

Az exportindex értéke (58,0) szintén nőtt, és az export nagyobb bővülésére utal.

A foglalkoztatási index (50,3) 2021-ban inkább bővülést hozott. Most az előző hónaphoz képest 3,1 százalékponttal kisebb az index értéke, amely továbbra is enyhe növekedést mutat és egy hónap stagnálás után javulást jelez hatodik alkalommal.