BMI: Lassuló növekedés augusztusban

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított augusztusi értéke: 57,8.

 

A válaszadók az előző hónaphoz képest tizenhatodik hónapja kedvezőbb folyamatokról számoltak be. A további növekedést jelző júliusi érték után az index értéke kisebb, de augusztusban is bővülést jelez. Általában elmondható, hogy a részindexek túlnyomórészt az előző, júliusi értékekkel összhangban továbbra is bővülést mutatnak, s a bővülés üteme kevéssé változott. Az új rendelések mennyisége továbbra is erős bővülést mutat, bár az index értéke 2,3 százalékponttal csökkent. A termelési mennyiség nőtt, indexe csupán 0,1 ponttal nőtt. A foglalkoztatás közel 50 pontos értékéről közel 5 százalékponttal nőtt. A szállítási átfutási idő értéke továbbra is szűkülést jelez, az indexérték tovább csökkent, közel 4 százalékponttal. A vásárolt készletek szintje 0,2 százalékponttal emelkedett, stabil bővülést mutat. A külpiaci mutatók bővülési tanúskodnak. A beszerzési árak emelkedése lassult, értéke 5,3 százalékponttal alacsonyabb, mint júliusban. A beszerzési mennyiség szilárd bővülést mutat. A késztermékkészletek szintje ugyan 1,0 százalékponttal csökkent, de továbbra is bővülést jelez. A 2022 augusztusi BMI index nagyobb a júliusi (58,0) értéknél. Augusztus átlag feletti hónapnak számít (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,4; az augusztusi értékeké szintén 52,4). A most mért szezonálisan kiigazított indexértéknél még nem volt ennél magasabb mért érték.

Augusztusban a részindexek többsége pozitív tartományban (50,0 pont felett) tartózkodott. A változások mértéke mind pozitív, mind negatív irányban enyhe volt, csupán egyszer haladta meg a 5 százalékpontot.

Ezúttal 2,3 százalékponttal csökkent az új megrendelések indexe (72,4), és ezzel huszonhatodik alkalommal bővült a rendelésállomány.

A beszerzési mennyiség indexe (70,8) 3 százalékponttal nőtt júliushoz képest, s a beszerzett mennyiség növekedésére utal.

A termelési mennyiség indexének (61,6) értéke 0,1 százalékponttal magasabb előző hónaphoz viszonyítva.

A beszerzési árak indexe (89,9) csökkent, de értéke továbbra is az árak erős intenzív növekedésére utal, immár huszonötödik hónapja.

A szállítási átfutási idő indexe (17,5) csökkent, értéke 3,7 százalékponttal kisebb a júliusinál, de még mindig az átfutási idők meghosszabbodására utal.

E hónapban is bővült a vásárolt készletek mennyisége (69,8), és a bővülés üteme nagyobb lett, de a növekedés csupán 0,2 százalékpontos.

A késztermékkészletek indexe (61,0) 1,0 százalékponttal alacsonyabb augusztusban, ami a bővülés mérséklődését jelenti.

A külpiaci mutatók továbbra is bővülést jeleznek: az importindex (66,0) 0,9 százalékponttal csökkent, az exportindex értéke (61,2) 0,8 ponttal nőtt.

A foglalkoztatási index (55,7) az 50 körüli határértékről elmozdult, a 4,6 százalékpontos emelkedéssel erőteljesebb bővülést mutat augusztusban.