BMI: Újbóli bővülés októberben

Újbóli bővülés októberben

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított októberi értéke: 56,4. A válaszadók az előző hónaphoz képest immár kedvezőbb folyamatokról számoltak be. A recessziós tartományban lévő szeptemberi érték után az index értéke nagyobb, ismét bővülést jelez. Általában elmondható, hogy a részindexek növekedtek, s túlnyomórészt bővülő tendenciára utalnak. Az új rendelések mennyisége továbbra is erős bővülést mutat, az index értéke 7,4 százalékponttal emelkedett. A termelési mennyiség 50,0 alatti értékről bővülést jelez, az index 11,4 ponttal nőtt. A foglalkoztatás 50 pont felett maradt, 1,6 százalékponttal emelkedett. A szállítási átfutási idő értéke továbbra is szűkülést jelez, az indexérték nem változott. A vásárolt készletek index szintén szűkülés után mutat fellendülést, 18,0 százalékpontos az emelkedés. A külpiaci mutatók szintén bővülésről tanúskodnak. Az import folytatta a bővülési tendenciát, míg az export szeptember után újra bővült. A beszerzési árak emelkedése tartós, bár 0,7 százalékponttal csökkent az index értéke szeptemberhez képest. A fellendülést mutató beszerzési mennyiség index közel 20,0 százalékpontos emelkedése a legmarkánsabb a részindexek között. A késztermékkészletek szintje 17,8 százalékponttal nőtt, ismét bővülésre utal. A 2022 októberi BMI index magasabb a szeptemberi (49,6) értéknél. Október átlag feletti hónapnak számít (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,5; az októberi értékeké 52,7). A most mért szezonálisan kiigazított indexértéknél csupán két év októberében volt magasabb érték.

Októberben a részindexek többsége a fellendülés tartományában (50,0 pont felett) tartózkodott. A változások mértéke döntő többségben pozitív irányú, 19,3 százalékpontos emelkedés a legnagyobb mérték. Ezúttal 7,4 százalékponttal nőtt az új megrendelések indexe (73,1), ezzel huszonnyolcadik alkalommal bővült a rendelésállomány. A beszerzési mennyiség indexe (65,7) 19,3 százalékponttal nőtt szeptemberhez képest, továbbra is a beszerzett mennyiség növekedésére utal. A termelési mennyiség indexének (59,2) értéke 11,4 százalékponttal magasabb az előző hónaphoz viszonyítva. A beszerzési árak indexe (90,7) csökkent, de értéke e hónapban is az árak tartós növekedésére utal, huszonhetedik hónapja.

A szállítási átfutási idő index (22,2) értéke nem változott, még mindig az átfutási idők meghosszabbodására utal. E hónapban ismét bővült a vásárolt készletek mennyisége (66,5), a növekedés 18,0 százalékpontos. A késztermékkészletek indexe (58,6) 17,8 százalékponttal magasabb e hónapban, ami szintén fellendülésre utal. A külpiaci mutatók közül az importindex (59,6) 8,6 százalékponttal nőtt, az exportindex értéke (57,9) pedig 16,9 ponttal emelkedett. A foglalkoztatási index (53,6) 1,6 százalékpontos növekedésével továbbra is bővülést mutat októberben.