BMI: Lendületes bővülés decemberben

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított decemberi értéke: 63,1.

 

A válaszadók az előző hónaphoz képest kedvezőbb folyamatokról számoltak be. A novemberi fellendülést követően decemberben egy intenzívebb bővülést figyelhetünk meg. Általában elmondható, hogy a részindexek növekedtek, s bővülő tendenciára utalnak. Az új rendelések mennyisége továbbra is erős bővülést mutat, az index értéke 7,9 százalékponttal nőtt. A termelési mennyiség index szintén bővülést jelez, az indexérték emelkedése 10,0 százalékpontos. A foglalkoztatás 50 pont felett maradt, 2,3 százalékponttal magasabb novemberhez képest. A szállítási átfutási idő értéke, ezzel szemben tartósan 50 pont alatt maradt, de az indexérték 2,7 ponttal emelkedett. A vásárolt készletek index 0,4 százalékponttal nőtt a hónapban, erős bővülést jelezve. A külpiaci mutatók szintén stabil bővülésről tanúskodnak. Az import és export folytatta a kedvező tendenciát, mindkét index markánsan emelkedett. A beszerzési árak emelkedése is tartós, de 5,4 százalékponttal kisebb az index értéke novemberhez képest. A fellendülést mutató beszerzési mennyiség index 7,4 százalékpontos növekedést produkált. A késztermékkészletek szintje minimálisan, csupán 0,3 százalékponttal csökkent ebben a hónapban. A 2022 decemberi BMI index magasabb a novemberi (56,0) értéknél. December átlag feletti hónapnak számít (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,5; a decemberi értékeké 53,2). A most mért szezonálisan kiigazított indexértéknél csak 2021 decemberében volt magasabb érték.

Decemberben a részindexek többsége a bővülési tartományban (50,0 pont felett) tartózkodott. A változások mértéke döntő többségben pozitív irányú, 10,0 százalékpontos emelkedés a legnagyobb mérték. Ezúttal 7,9 százalékponttal nőtt az új megrendelések indexe (76,2), ezzel harmincadik alkalommal bővült a rendelésállomány.

A beszerzési mennyiség indexe (72,1) 7,4 százalékponttal nagyobb, mint az előző havi részindex, továbbra is a beszerzett mennyiség intenzív növekedésére utal.

A termelési mennyiség indexének (68,8) értéke 10,0 százalékponttal magasabb novemberhez képest.

A beszerzési árak indexe (88,6) csökkent, de értéke továbbra is az árak növekedésére utal, huszonkilencedik hónapja.

A szállítási átfutási idő index (27,6) értéke emelkedett, de még mindig az átfutási idők meghosszabbodására utal.

E hónapban ismét bővült a vásárolt készletek mennyisége (64,2), az indexérték 0,4 ponttal magasabb a novemberinél.

A késztermékkészletek indexe (58,0) 0,3 százalékponttal kisebb decemberben, de szintén fellendülésre utal.

A külpiaci mutatók közül az importindex (67,2) 7,1 százalékponttal nőtt, az exportindex értéke (64,4) pedig 8,1 ponttal magasabb.

A foglalkoztatási index (55,4) 2,3 százalékpontos növekedése továbbra is bővülést mutat az év utolsó havában.