Hogyan segíti a szállítási pontosságot az ISO 9001?

Általános jelenség a beszerzési döntések elhúzódása. Sokszor az ártárgyalás, vagy éppen a végső jóváhagyóra várás nyújtja hosszúra a folyamatot, máskor a (műszaki) specifikációk minél pontosabb tisztázása szükséges ahhoz, hogy a megrendelés a megfelelő összegről és tartalomról szóljon. Bármi is legyen a háttérben, egy biztos; amint megvan a megrendelés, a vevő hajlamos elfelejteni az addig történteket és azonnal, vagy „már tegnapra” kell a megrendelt termék, szolgáltatás. Ilyenkor nem fér bele még a legapróbb hiba sem a szállító részéről.

 

Az AGS Mérnökiroda Kft. csapata számára jól ismertek ezek a helyzetek. A műanyag- és fémipari szerszámok tervezésében, kivitelezésében jártas AGS éves szinten 80-100 projekt keretén belül, nagyjából 150-200, főleg fröccsöntő szerszám gyártását menedzseli. Ekkora volumennél már nem lehet fejben tartani az egyes projektek aktuális státuszát, vagy éppen nyomon követni és betartani a folyamatlépések egymásutániságát. Ahhoz, hogy minden megrendelést azonos, kiváló színvonalon teljesíthessen fontos a folyamatok szabályozottsága és dokumentáltsága. Az AGS Mérnökiroda a kezdetektől az ISO 9001:2015 szabvány szerint alakította ki irányítási rendszerét. Ez, a partnerei számára már évek óta az elsőrangú minőségben érhető tetten. Mindezek fényében meglepő lehet, hogy a társaságnál 2022. novemberében volt az első tanúsítási audit. „Ennek oka egészen egyszerű; a folyamatos növekedés mellett nem volt időnk, hogy azzal a néhány fontos aprósággal kiegészítsük a rendszerünket, amitől nemcsak az ISO 9001 szabvány, de a saját elvárásainknak is maradéktalanul megfeleljen.” – mondta el Zalkai Dániel, az AGS Mérnökiroda Kft. műszaki- és minőségirányítási vezetője. „A külföldi (elsősorban a V4-es országokat érintő) piacnyitásunk viszont kellő motivációt jelentett ahhoz, hogy ezeket a kiegészítéseket megtegyük. Magyar partnereink már jól ismernek minket, elégedetten térnek vissza hozzánk újra és újra. A nemzetközi piacon viszont még kevésbé vagyunk ismertek, emiatt úgy gondoltuk, az ISO 9001:2015 tanúsítvány segít növelni a potenciális partnerek bizalmát.” – hangsúlyozta a szakember.

 

Az AGS Mérnökiroda számára az ISO 9001 irányítási rendszer nemcsak a már említett, megrendelést követő folyamatok során segíti a projekt sikeres, határidőre történő lefutását, hanem már azt megelőzően is.  „A vevői igények pontos, tervszerű felmérésével, a szükséges műszaki követelmények minden részletére kiterjedő tisztázásával, már az ajánlati fázisban tudjuk gyorsítani a még el sem kezdődött projektet. A megrendelést követően, a közös munka során így már nem kell ezeknek a szükséges, ám sokszor időrabló bemeneti követelmények tisztázásával foglalkoznunk. Ezek nélkül is rengeteg építőkockának kell a helyére kerülnie a projektek sikeres teljesítéséhez. Az ISO 9001 egy olyan keretrendszert biztosít számunkra, ahol a vevői igényeket időben és kiváló minőségben tudjuk kiszolgálni, szakmai tudásunknak és tapasztalatunknak köszönhetően.” – összegzett Zalkai Dániel.