BMI: Lassuló bővülés márciusban

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított márciusi értéke: 55,3.

 

A válaszadók az előző hónaphoz képest lassabb bővülési folyamatokról számoltak be. A februári, szilárd bővülést követően márciusban enyhébb fellendülést figyelhetünk meg. Általában elmondható, hogy a részindexek csökkentek, de többségük bővülő tendenciára utal. Az új rendelések mennyisége továbbra is erős bővülést mutat, ám az indexérték 1,0 százalékponttal csökkent. A termelési mennyiség index szintén bővülést jelez, a márciusi indexérték 3,6 százalékponttal alacsonyabb. A foglalkoztatás 50 pont felett maradt, de értéke 2,2 százalékponttal kisebb az év első hónapjához képest. A szállítási átfutási idő értéke, ezzel szemben tartósan 50 pont alatt maradt, a februári markáns növekedés után 2,5 százalékponttal csökkent az index. A vásárolt készletek index 3,0 százalékponttal nőtt a hónapban, stabilan tartja bővülését. A külpiaci mutatók ismét bővülésről tanúskodnak. Az import 3,1 százalékponttal, az export 3,0 százalékponttal kisebb februárhoz képest. A beszerzési árak emelkedése tartós, de a 7,2 százalékpontos csökkenés mérséklődést jelez. A beszerzési mennyiség index 1,6 ponttal nőtt. A késztermékkészletek indexe 1,2 százalékponttal esett vissza ebben a hónapban. A 2023 márciusi BMI index magasabb a februári (56,3) értéknél. Március átlag feletti hónapnak számít (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,6; a márciusi értékeké 52,3). A most mért szezonálisan kiigazított BMI indexértéknél összesen hat évben volt magasabb március havi érték.

Márciusban a részindexek többsége a bővülési tartományban (50,0 pont felett) tartózkodott. A részindexek döntő többségben csökkentek, 7,2 százalékpontos a legnagyobb mértékű, negatív irányú változás. Ezúttal 1,0 százalékponttal csökkent az új megrendelések indexe (66,7), ezzel harmincharmadik alkalommal bővült az új rendelésállomány. A beszerzési mennyiség indexe (66,6) 1,6 százalékponttal nagyobb, mint a februári részindex, ezzel továbbra is a beszerzett mennyiség növekedésére utal. A termelési mennyiség indexének (57,3) értéke 3,6 százalékponttal esett vissza februárhoz képest. A beszerzési árak indexe (73,3) 7,2 ponttal csökkent, értéke továbbra is az árak intenzív növekedésére utal, harminckettedik hónapja.

A szállítási átfutási idő index (27,6) értéke 2,5 százalékponttal csökkent, márciusban is az átfutási idők hosszabbodására utal. E hónapban ismét bővült a vásárolt készletek mennyisége (63,8), az indexérték 3,0 ponttal emelkedett. A késztermékkészletek indexe (56,5) 1,2 százalékponttal kisebb a friss adatok szerint, az index fellendülésre utal. A külpiaci mutatók közül az importindex (60,4) 3,1 százalékponttal csökkent, az exportindex értéke (56,1) 3,0 százalékponttal esett vissza. A foglalkoztatási index (50,9) 2,2 százalékpontos csökkenés ellenére bővülést mutat márciusban.