BMI: Intenzív bővülés áprilisban

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított áprilisi értéke: 61,9.

A válaszadók az előző hónaphoz képest kedvező bővülési folyamatokról számoltak be. A márciusi, stabil bővülést követően áprilisban jelentős fellendülést figyelhetünk meg. A részindexek egytől egyig emelkedtek, többségük bővülő tendenciát mutat. Az új rendelések mennyisége tartja erős bővülését, ezúttal az indexérték 8,6 százalékponttal nőtt. A termelési mennyiség index szintén bővülést jelez, az e havi indexérték 10,3 százalékponttal magasabb az előzőnél. A foglalkoztatás 50 pont felett maradt, értéke 2,5 százalékponttal emelkedett márciust követően. A szállítási átfutási idő értéke, ezzel szemben tartósan 50 pont alatt maradt, ám ezúttal 2,6 százalékponttal emelkedett az index, amivel 30,0 pont feletti értéken áll. A vásárolt készletek index minimálisan, 0,1 százalékponttal nőtt a hónapban. A külpiaci mutatók továbbra is bővülésről tanúskodnak. Az import indexe 2,8 százalékponttal, az exporté 1,9 százalékponttal nőtt áprilisban. A beszerzési árak emelkedése tartós, a 8,1 százalékpontos emelkedés az áremelkedés gyorsulását jelzi. A beszerzési mennyiség index 4,5 ponttal nőtt. A késztermékkészletek indexe 7,8 százalékponttal emelkedett ebben a hónapban. A 2023 áprilisi BMI index magasabb a márciusi (56,0) értéknél. Április átlag feletti hónapnak számít (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,6; az áprilisi értékeké 52,2). A most mért szezonálisan kiigazított BMI indexérték a legmagasabb áprilisi érték. 

 

Áprilisban a részindexek többsége a bővülési tartományban (50,0 pont felett) tartózkodott. A részindexek mind emelkedtek, 10,3 százalékpontos a legnagyobb mértékű növekedés.

 

Ezúttal 8,6 százalékponttal nőtt az új megrendelések indexe (75,8), ezzel harmincnegyedik alkalommal bővült az új rendelésállomány.

 

A beszerzési mennyiség indexe (71,7) 4,5 százalékponttal nagyobb, mint a márciusi részindex, ezzel továbbra is a beszerzett mennyiség növekedésére utal.

 

A termelési mennyiség indexének (68,4) értéke 10,3 százalékponttal magasabb áprilisban.

 

A beszerzési árak indexe (81,8) 8,1 ponttal emelkedett, értéke továbbra is az árak intenzív növekedésére utal, immár harmincharmadik hónapja.

 

A szállítási átfutási idő index (30,9) értéke 2,6 százalékponttal nőtt, ám e hónapban továbbra is az átfutási idők hosszabbodására utal.

 

E hónapban ismét bővült a vásárolt készletek mennyisége (63,9), bár az index csupán 0,1 ponttal emelkedett.

 

A késztermékkészletek indexe (64,5) 7,8 százalékponttal nőtt a friss adatok szerint, az index tartós fellendülésre utal.

 

A külpiaci mutatók közül az importindex (63,5) 2,8 százalékponttal magasabb, mint márciusban, míg az exportindex értéke (58,1) 1,9 százalékponttal növekedett.

 

A foglalkoztatási index (53,4) 2,5 százalékpontos emelkedése szilárd bővülésre utal áprilisban.