Így fest az ipari és logisztikai ingatlanpiac a CEE-12 országaiban

Fókuszban 12 ország 65 millió négyzetméternyi ingatlanállománya

 

Az ExCEEding Borders tanulmánysorozat legfrissebb összeállításában a CEE régió 12 országában vette mélyebben szemügyre a Colliers az ipari és logisztikai ingatlanpiac fejlődését. A régióban – amelyhez Albánia, Bulgária, Csehország, Észtország, Magyarország, Lettország, Litvánia, Montenegró, Lengyelország, Románia, Szerbia és Szlovákia tartozik – az összes ipari- és logisztikai állomány meghaladta immár a 65 millió négyzetmétert.

 

A Colliers az ExCEEding Borders „Ipari és logisztikai ingatlanpiac a CEE-12 régióban” című tanulmánya megerősíti, hogy a szektor továbbra is kiemelkedően teljesít. A 65 millió négyzetméteres gyártási és raktározási állományból 25 millió négyzetméter koncentrálódik jellemzően a fővárosokra és azok környékére. Lengyelország, mint a régió legnagyobb országa, továbbra is őrzi vezető szerepét, az ingatlanállomány tekintetében pedig már megközelítette a 30 millió négyzetmétert.

Miközben még a pandémia hatásait igyekezett a piac ellensúlyozni, az ukrajnai háború új kihívások elé állította Európát, különösen a CEE-12 országait. A globális ellátási láncok zavarán túl az inflációs hullám sodorta nehéz helyzetbe az európai gazdaságokat. 2022 első hónapjait követő időszakban a CEE régió permanens küzdelmet vívott a növekvő üzemanyag-, energia-, munkaerő- és anyagárakkal. 2022 végére az árak elkezdtek stabilizálódni, és néhány esetben megközelítették a 2022 januárihoz közelítő szinteket. Ez reményt adhat arra, hogy 2023-ban a piac visszatérhet a stabilitáshoz.

 

A jelentésében a Colliers a CEE-12 országaiban jellemző szektoriális trendeket helyezi fókuszba. Rávilágít arra, hogy bár az e-kereskedelmi bérlők 2022-ben továbbra is aktívak voltak a piacon, de már nem olyan intenzitással jelentek meg, mint a járvány első két évében. A raktározási piac vizsgálata mellett a gyártási szektorra is összpontosít a tanulmány: rámutat arra, milyen nagy ez a szektor, mely iparágak a legfejlettebbek, és mit várhatunk a közeljövőben.

 

Az egyik kiemelkedő ágazat az autóipar, ahol szinte minden CEE-12 országban növekvő aktivitás tapasztalható. Ennek az ágazatnak a népszerűsége részben az elektromobilitás irányába mutató trendekhez kapcsolódik. A CEE-12 országaiba számos vállalattól érkeztek megkeresések elektromos autók akkumulátorainak gyártásával kapcsolatban.

Egy másik említésre méltó ágazat az élelmiszeripar. A gyártói létesítmények fejlesztői és tulajdonosai arról számoltak be, hogy az egyik ígéretes trend az ún. „közeli gyártás” (nearshoring) lehet. Igaz, hogy ez jelenleg még nem formálja jelentős mértékben a piac arculatát, de mégis a trend megerősödésére számítanak idővel. A Colliers szakemberei is úgy látják, hogy ezzel új lehetőségek nyílhatnak meg a befektetők, bérlők és fejlesztők számára egyaránt.

 

Főbb megállapítások a Colliers ExCEEding Borders” jelentéséből:

  • A CEE-12 régióban az összes ipari és logisztikai ingatlanállomány meghaladja a 65 millió négyzetmétert, amelyből 25 millió négyzetméter kötődik a 12 főváros, illetve azok környékének piacához.

  • Lengyelország – a csoportban szereplő legnagyobb ország – rendelkezik a legnagyobb ipari és logisztikai ingatlanpiac állománnyal, közel 30 millió négyzetméterrel.

  • A CEE-12 régió összes országában jelentős mértékben emelkedtek a bérleti díjak az elmúlt év során. Ennek ellenére a régió továbbra is versenyképes a nyugat-európai országokkal szemben a bérleti díjak tekintetében.

  • Az Eurostat adatai szerint a gyártási szektorban a legnagyobb volumen Lengyelországhoz köthető (kb. 38%-át tette ki a régió forgalmának).

  • Az egyik legfejlettebb gyártási ágazat a CEE-12 régióban az autóipar, miközben az élelmiszeriparban a „nearshoring” (közeli gyártás) trendje indukálhat újabb piaci lehetőségeket a befektetők, bérlők és fejlesztők számára egyaránt.

  • A CEE-12 országaiban az ESG (környezeti, társadalmi és kormányzati) szempontokhoz kapcsolódó megoldások egyre népszerűbbek, a bérlők egyre inkább követelik az ESG kompatibilitást fejlesztőktől, illetve a tulajdonosoktól.

  • Az utóbbi időben számottevően megnőtt az érdeklődés az ipari területek iránt, elsősorban az Ázsiából érkező bérlők részéről (főként Kínából és Dél-Koreából).

  • Az ukrajnai háború jelentős kihívásokat okozott az ipari és logisztikai ingatlanok piacán is, beleértve a globális ellátási láncok zavarát, az üzemanyag-, energia-, munkaerő- és anyagárak emelkedését. A legtöbb esetben azonban a helyzet stabilizálódni kezdett 2022 végére.


A Colliers az ExCEEding Borders „Ipari és logisztikai ingatlanpiac a CEE-12 régióban” című angol nyelvű tanulmánya teljes terjedelemben a linkre kattintva letölthető