Világvezető logisztikai vállalat költözteti hazai operációját Pátyra

A világ egyik legjelentősebb logisztikai szolgáltatója, a DHL Group részét képező DHL Supply Chain 2024 január elején veszi birtokba 20 ezer négyzetméteres bérleményét Budapest környékének legnagyobb egybefüggő modern ipari épületében. A HelloParks Páty megapark 58 ezer négyzetméteres, „zero ready” PT1-es raktárcsarnokát úgy készítették elő, hogy akár a nettó nulla kibocsátású működést is lehetővé teszi, aminek köszönhetően a logisztikai cég már most teljesítheti 2025-re kitűzött vállalati elvárásait. Az üzlet megkötése fontos mérföldkő, hiszen ez az első karbonsemleges operációra alkalmas épülete a társaságnak a régióban.

 

A 2023 nyarán átadott PT1-es csarnok a BREEAM fenntarthatósági szabvány New Construction kategóriájának legmagasabb szintű, Outstanding minősítése eléréséhez szükséges szigorú előírások és az EU Taxonómia követelményeinek megfelelően készült, ahogy a HelloParks valamennyi, idén átadott vagy jelenleg is építés alatt álló raktárcsarnoka. Ez a hatékony üzemeltetési feltételek mellett azt is jelenti, hogy ISO 14001-es minősítésű alapanyagokat használtak és a kivitelezés indulásától kezdve szelektíven kezelték az építési hulladékot, amelyet több mint 85 százalékban újra is hasznosítottak. A pátyi megapark Big Box típusú létesítménye idén a rangos European Property Awards ötcsillagos (Five Star) beruházásoknak járó elismerését is elnyerte.

 

„Az iparág egy újabb fontos szereplőjének sikerült elnyernünk a bizalmát, ez pedig hatalmas elismerés az egész csapatnak. A HelloParks a kezdetektől fogva a fenntarthatóságot állítja fejlesztései középpontjába, és a jövőre nézve nagyon bíztató, hogy egyre több cég számára válik kulcskérdéssé az energiahatékony működés” – mondta Nemes Rudolf, a HelloParks vezérigazgatója. „Élen kívánunk járni a klímasemlegességhez szükséges elvárások teljesítésében, ezért ingatlanjaink a jelenlegi uniós és hazai szabályozásnál jóval szigorúbb feltételeknek is megfelelnek” – tette hozzá.

 

A DHL speciális igényeihez igazított, a BREEAM New Construction Outstanding követelményeinek is megfelelő bérleményben a raktárterületeket is energiahatékony, hőszivattyús rendszer fűti, biztosítva a környezetbarát üzemelést. Ezt támogatja többek között a HelloParks saját fejlesztésű mobilapplikációja is, amely a csarnokok intelligens épületautomatikai- és felügyeleti rendszeréhez kapcsolódva nyújt hasznos információkat a bérlőknek. Az alkalmazáson keresztül távolról is elérhetők a bérelt területek műszaki adatai, felügyelhető a közüzemi fogyasztás, valamint módosíthatók a fűtési, szellőztetési és világítási beállítások. A közös területeken smart ready lámpák világítanak, a parkolóban pedig elektromos autó töltők is rendelkezésre állnak.

 

„Kiemelt szempont volt az ingatlan kiválasztásakor, hogy minél korszerűbb, a fenntarthatósági célkitűzéseinket hosszú távon is kiszolgálni képes létesítménybe költözzünk. A megfelelő üzemeltetési feltételek és az ideális lokáció mellett legalább ilyen fontos a színvonalas ügyfélkezelés is. A példaértékű szolgáltatói mentalitást tapasztalva hamar kiderült, hogy ideális partnerekre találtunk, akik az igényekre gyorsan reagálva könnyítik meg a közös munkát. Az új, átgondoltan előkészített raktár megteremti a lehetőséget, hogy net zero operációt folytassunk, mellyel már most teljesíthetjük a 2025-re kitűzött vállalati elvárásainkat” – mondta el Kemény Zoltán a DHL Supply Chain Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója.

 

A világvezető logisztikai vállalat beköltözésével együtt összesen 52 ezer négyzetméter talált már bérlőre a PT1-ben. Budapest környékének legnagyobb egybefüggő modern ipari épületében korábban a drogerie markt alakított ki kiemelt regionális helyszínt 18 ezer négyzetméteres területen, amely a kelet-európai, saját márkás termékek központi disztribúciós raktáraként funkcionál. A még szabad területekről szintén előrehaladott bérleti tárgyalások zajlanak.

 

Forrás: NOGUCHI