A LogConnect for Startups 2023 döntőseivel beszélgettünk

A LogConnect for Startups 2023 díjjal egy új kezdeményezést indított az MLBKT, melyre azon startupok jelentkezését vártuk, akik a logisztika valamely területén innovatív megoldással szolgálnak. 

 

A szoros versenyt a zsűri és a 2023. november 23-án megrendezésre került díjátadón jelenlévők szavazatai alapján a Safety Logistics Kft. nyerte meg AX System megoldásukért, melyhez ezúton is szeretnénk gratulálni!

 

 

A döntőbe jutott, legígéretesebb pályázókkal az esemény után beszélgettünk szakmai megoldásukról, küldetésükről, további céljaikról.

 

LogConnect for startups Interjú – Nemes Gábor, Safety Logistics

 

A Safety Logistics Kft. vette át néhány napja a LogConnect for startups díjat. Nyertes megoldásuk, az AX SYSTEM a telephelyen közlekedő targoncák és az ott dolgozó emberek forgalmát irányítja a biztonságot és költséghatékonyságot egyaránt szem előtt tartva. Az esemény után Nemes Gábor ügyvezetővel beszélgettünk.

 

Röviden összefoglalva mi a terméketek küldetése?

 

Az emberek és gépek védelme a közlekedési balesetektől gyártó és logisztikai csarnokokban. Ma már a technológia lehetővé teszi, hogy egy forgalmi szituációra egy gép intelligensen reagáljon, például figyelmeztessen minket, ha egy targonca közeledik, de ne akadályozzon feleslegesen a munkában. A mesterséges intelligenciát állítjuk a biztonság szolgálatába.

 

 

Mikor bemutattad a terméketeket a LogConnect for startups döntőjén meséltél olyan fiatalabb korodban látott munkahelyi balesetekről, amelyek elkerülhetők lettek volna. Mondhatjuk, hogy személyes missziód is van ebben?

 

Mivel a karrierem során szinte mindig targoncákkal dolgoztam, ezért sok mindent láttam és ha láttam egy balesetveszélyes szituációt, akkor az mindig tovább játszódott bennem. Nem attól féltem, hogy én is megsérülhetek, hanem hogy olyan sérülést okozok valakinek, amit lelkileg sosem leszek képes feldolgozni.  Sosem okoztam balesetet, de a csapatomban sajnos történt ilyen és ez a történet a mai napig játszódik bennem. Talán az a küldetésem, hogy ne legyenek ilyen történetek.

 

Egyértelmű, hogy a munkavállalók testi épségének és mentális egészségének megőrzése miért fontos. De ezen kívül hogyan profitálhat a fejlesztésetekből az ellátási lánc szakma?

 

A gyártó és logisztikai csarnokok gyalogos és anyagellátó útvonalai olyanok, mint egy szabályozatlan közúthálózat. A rendszer egyik előnye, hogy rendszert viszünk a közlekedésbe. Az például evidens, hogy közúton a veszélyes kereszteződésekben és gyalogátkelőhelyeknél közlekedési jelzőlámpa is segíti a biztonságos áthaladást. A gyárakban szinte minden gyalogátkelőhely veszélyes, mégse evidens, hogy ott is alkalmazzunk biztonságos áthaladást segítő rendszereket. A mi rendszerünk előnye, hogy eseményekre reagál, például ha érkezik egy targonca, akkor megtiltja az áthaladást, de amint az elhagyta a gyalogátkelőt vagy a kereszteződést, azonnal engedi a továbbhaladást. Így nincs felesleges várakozás, gépek esetén a megállásból és újraindulásból eredő energia és időveszteség.

 

Ezzel a tapasztalattal, amivel most már rendelkezel, mit mondanál más startupoknak, nekik jövőre miért lenne érdemes pályázniuk a LogConnect for startups díjra? 

 

Az első és a legfontosabb, hogy láthatóvá váljanak. A másik, hogy a szakmából kapjanak visszajelzéseket. Én például releváns és jó kérdéseket kaptam a zsűritől, és ezekből a meglátásokból tudunk a legtöbbet tanulni. Illetve ott van a kapcsolatépítés lehetősége is, hiszen kapcsolatok nélkül nincsen üzlet. Lehet, hogy valaki a teremben már rég a te megoldásodra vár, kár lenne őt tovább várakoztatni.

 

A díj átvételekor a beszédedben kiemelted, hogy természetesen örülsz, de nincs vége a munkának, mentek tovább. Mik a céljaitok, merre tovább? 

 

A zsűritől jogos kritikaként kaptuk, hogy nem is tudtak rólunk. Bár jelenleg 6 országban működik a rendszerünk, de szerintem egyikben sem vagyunk eléggé láthatóak. Ez a jövő évi küldetésünk, hogy a lehető legtöbb országban ne csak tudjanak rólunk, de használják is a rendszereinket

 


 

LogConnect for startups Interjú – Papp Zoltán, Ján Tamás, LogiJobs

 

A LogConnect for startups egyik döntőse volt a LogiJobs, akik kifejezetten az ellátási láncban tevékenykedők számára hoztak létre állásportált. Ráadásul a site egyaránt foglalkozik a fizikai és a szellemi munkaerővel. Erről beszélgettünk Papp Zoltánnal és Ján Tamással.

 

Röviden összefoglalva mi a terméketek küldetése?

 

A küldetésünk, hogy egy autentikus kapcsolódási pontot keressünk a logisztikában dolgozni kívánó tehetségek, illetve a logisztikai cégek között. Ez egy digitális match making platform, amivel segítjük kitárni a kapukat mindazok előtt, akik az ellátási láncban szeretnének dolgozni, vagy munkaerőre van szükségük ott.

 

 

Hogyan profitálhat a fejlesztésetekből az ellátási lánc szakma?

 

Kimondottan az ellátási láncra szakosodtunk, ezért sokkal célirányosabb a munkavállalóknak az oldal, illetőleg a munkaadók is könnyebben össze tudják állítani azokat a kompetencia igényeket, amire szükségük van az új munkaerő keresésekor. Tehát mindkét oldal fókuszáltan tud keresni a területen belül, amihez igyekszünk egy közösséget építeni.

 

Személy szerint miért fontos ez nektek?

 

Feladatunknak érezzük munkát adni, munkához juttatni az embereket és ezáltal létbiztonságot teremteni számukra és növelni az önbecsülésüket. Ez a vállalkozásoknak és a munkaerőnek is segít, tehát ez egy win-win szituáció, amihez mi lehetőséget biztosítsuk. Előbb utóbb, de inkább előbb mindannyian ismerjük azokat a nehézségeket, amiben a logisztika szembenéz jelen pillanatban, úgy, mint a hagyományos kompetenciák kopása, lemorzsolódása, elvesztése, vagy az új technológiákra épülő kompetenciáknak bevezetése. Ez kettős nyomás alá helyezi az ellátási láncot, és mi ebben szeretnénk segíteni.

 

Miért érdemes egy startup-nak pályáznia a LogConnect for startups díjra? Hogyan profitálhat ebből?

 

Nekünk ez egyrészt ez megtiszteltetés volt, másfelől pedig nagyszerű lehetőség bemutatkozni a szakmának és a kapott kérdéseken keresztül jobban megérteni, miben látják, az előnyeiket.

 

Személyes élményünk volt, hogy a zsűri által feltett kérdésekből nagyon sokat profitáltunk, mert ezek új és más nézőpontok, amiből nagyon sokat lehet tanulni. Ugyan komoly piaci tapasztalattal rendelkezünk mindketten, mégis nagyon sokat segít egy ilyen külső nézőpont. Emellett a kapcsolatépítésre is lehetőséget ad az esemény.

 

Mik a céljaitok, merre tovább? 

 

2024-ben a célunk az elmúlt 2 évnek a folytatása, a stabilizáció a magyar piacon. Keresünk emellett kockázati tőkét, hogy a nemzetközi régiós terjeszkedést meg tudjuk kezdeni.

 


 

LogConnect for startups Interjú – Ellenrieder Gergely, Aeriu 

 

Röviden összefoglalva mi a terméketek küldetése? 

 

A raktárak általános jellemzője a széles alapterület, a nagy belmagasság és a gyakran szűk folyosók a polcok között. Manuális nyilvántartás esetén megnézni valamit mondjuk 4 méter magasságban komoly kihívás a munkaerőnek: gépi segédlet, jellemzően targonca kell hozzá és legalább két ember. Mindez leltározáskor hatványozódik, hiszen ez rengeteg munkamennyiséget, sokszor hetekig tartó folyamatot is jelenthet. Az Aeriu drón alapú megoldása ezt könnyíti meg, hiszen a repülő szerkezet könnyen eljut a raktárban bárhová és azonnal digitális formában küldi az információt pl. kép formájában. Ez időben és kapacitásban is jelentős megtakarítást jelenthet.  

 

 

Hogyan profitálhat a fejlesztésetekből az ellátási lánc szakma? 

 

Az előbb említett megtakarítások mellett a készletgazdálkodás modernizálásában is segít. Újabb fejlesztéseinkkel a rendszer tulajdonképpen már bármilyen raktártípusban alkalmazható, hiszen a szűk folyosós raktárakban is extra installáció nélkül beintegrálható a rendszer. Ehhez azonban több helyszínen a szabványok fejlesztésére is szükség van, amire nem mindenki nyitott, vagy nincs meg hozzá a kellő tudásuk. Külön csomagként mi a modernizációs tanácsadást is nyújtjuk, hiszen a manuális nyilvántartás monoton és lassú, és egyébként sem elég eredményes adatokat szülő folyamat. Tehát a digitalizáció előbb-utóbb megkerülhetetlen. Nem utolsó sorban pedig a munkahelyi zaj is csökkenthető vele. 

 

Neked személyesen miért fontos ez a fejlesztés? 

 

Öt éve kezdtük el a munkát, most már úgy érzem, beértek a folyamatok, visszaigazolja a piac az innovációnkat. Az iparág fejlődésével például egyre több a félautomata raktárrendszer, tehát vannak helyek, ahová ember már nem is mehet be. A drón viszont igen, ez is egy oka a felénk irányuló megnövekedett érdeklődésnek. Az, hogy túléltük a COVID-ot, itt vagyunk és sikeresek vagyunk, fontos visszaigazolás nekem. Hozzáteszem, az is egy megerősítés volt, hogy bekerültünk a LogConnect for startups döntőjébe.  

 

Miért érdemes egy startup-nak pályáznia a LogConnect for startups díjra? Hogyan profitálhat ebből? 

 

A láthatóság és a kapcsolatépítés létfontosságú egy startupnak, hiszen hiába nagyon izgalmas egy szakmai megoldás, az nem fog organikusan piacra jutni. Ezzel a pályázattal viszont egy szakmai közösségnek mutatkozhat be egy úgynevezett fiatal cég. Az eseményen ráadásul lehetőség volt beszélgetni más piaci szereplőkkel, informálisan és formálisan egyaránt. Utóbbi a döntő része volt, ahol a zsűritagok elmondták meglátásaikat és rákérdeztek olyan területekre, amikre nem biztos, hogy gondoltunk. Ezeket a szakértői visszajelzéseket be lehet építeni, mi biztosan be is fogjuk, hiszen segít a nagyvállalati igényekhez finomhangolni egy startup meglévő megoldását.  

 

Mik a céljaitok, merre tovább?  

 

A nemzetközi szabványok miatt elsősorban az automotive szektorban szereztünk referenciákat, de technikailag ezt bárhol meg lehetne oldani. Célunk a terjeszkedés más iparágakban, és természetesen más országokban is, hiszen a rendszerünk bárhol képes működni. Szlovákiában például több raktárral folytatunk már előrehaladott tárgyalásokat. A célunk, hogy jövőre egyre több helyen repüljenek az Aeriu drónjai. 

 


 

A LogConnect for Startups kezdeményezéssel szeretnénk lehetőséget biztosítani
olyan magyar vállalkozásoknak, akik az ellátásilánc iparágban újító megoldásokat hoznak létre, hiszen ezek révén az iparág egésze profitálhat. Emellett hagyományt kívánunk teremteni a díj éves átadásával, így fél év múlva újra várjuk a szakmában tevékenykedő startupok pályázatait!