Miért fontos a LogConnect for startups a résztvevőknek és a szakmának?

Miért fontos a LogConnect for startups a résztvevőknek és a szakmának? Erről beszélgettünk az ötletgazda Kovács Ákossal, az Ekol Logistics ügyvezetőjével és az MLBKT elnökségi tagjával 

 

 

Miért tartod fontosnak, hogy ez a kezdeményezés létrejött? 

Több szempontból is fontosnak tartom. Egyrészt mert a startupok, mint induló, felvevő piacukat kereső vállalkozások támogatása az ellátási lánc iparág egészének fontos. Bizonyos szempontból ők egyfajta utánpótlás, és úgy érzem, hogy a minőségi az utánpótlásra nagy szükség van, és sokszor a kínálat nem könnyen találja meg a keresletet. Ezért karolta fel az MLBKT a kezdeményezést, hogy mint a szakma legnagyobb létszámú szervezete publicitást biztosítson a tehetségeknek. Másfelől úgy vettem észre, hogy az eseményen mi, mint zsűritagok nem csak kérdeztünk, hanem véleményt, javaslatot is mondtunk, és mivel más-más oldalról érkeztünk, többféle aspektusból tudtunk észrevételt megfogalmazni. Ezekre a javaslatokra a pályázók nem biztos, hogy gondoltak és talán be tudják építeni a munkájukba. 

 

Hogyan profitálhat ebből az ellátási lánc szakma?  

 

Tekintettel az MLBKT profiljára, a pályázati kiírásban specifikáltuk azt, hogy mely területekre vonatkozóan vagyunk kíváncsiak az innovációkra. Sokféle pályázat érkezett, a döntő mezőnye is vegyes volt abból szempontból, hogy többféle területről hoztak megoldást a startup-ok: mindegyik más jellegű problémára kínált megoldást, mögötte különböző technikai vagy informatikai háttérrel. A bemutatott innovációkat felhasználhatják a tagjaink is, profitálhat ebből a megrendelői oldal is. Tehát ezzel mindenki nyer, nemcsak a bemutatkozó vállalkozások tudják ezt pénzre, vagy fejlődésre váltani. 

 

Személyesen neked, mint elfoglalt cégvezetőnek miért volt fontos, hogy ez létrejöjjön? 

 

Az elnökségben többen úgy éreztük, hogy az MLBKT felelőssége az is, hogy teret adjon a tehetségeknek. Nehézséget jelentett, hogy ennek még nincsen hagyománya, de személy szerint nekem is fontos volt megteremteni ezt. Ugyanakkor a döntőben már felüdülés volt látni azokat a tehetségeket, azokat a fiatal cégeket, akik aktívak, kreatívak és hajlandók dolgozni, meg akár kockáztatni is ezért. Mert aki vállalkozást alapít az kockáztat is, időt és energiát tesz bele, esetleg egy fix fizetés helyett indít egy saját vállalkozást, ami kockázatos, hiszen sok induló cég befuccsol, de nem azért, mert nem jó a termék vagy a szolgáltatás, amit kitalált, hanem mert nem jut el a célpiachoz. Ezért örülök, hogy a LogConnect for startups létrejött, jó volt segíteni abban, hogy ezek az innovációk nagyobb figyelmet kapjanak.

 

Szerencsére volt verseny is, méghozzá erős verseny, hiszen nagyon jó megoldásokat láttunk a döntőben. A pályázatot jövőre is kiírja az MLBKT és nagyon bízom benne, hogy 2024-ben még több startup kap majd kedvet ahhoz, hogy megmutassa magát a szakmának.