Egy újabb logisztikai pillangóhatás: Felfüggesztették a hajózást a Vörös-tengeren

Nehezen indul a 2024-es év, ugyanis az elmúlt hetek politikai eseményeinek hatására a legnagyobb hajózási vállalatok közül többen is határozatlan időre felfüggesztették a konténerhajók áthaladását a Szuezi-csatornán. Emiatt a következő hónapokban késésekre, áremelkedésekre és nem várt fennakadásokra kell számítani a kereskedelemben. A kialakult helyzetet a Trans-Sped szakértője, Mihály Attila elemezte.

 

Mi tapasztalható jelenleg a tengeri szállítmányozásban?

 

Ahogy a hírekben lehet olvasni, több hajóstársaság is felfüggesztette az áthaladást a Vörös-tengeren, ami egy olyan kaotikus helyzetet eredményezett, mint amit a Covid-19 járvány idején tapasztaltunk. A felfüggesztés miatt a Távol-Kelet és Európa, illetve Amerika között közlekedő teherszállító hajók nem a Szuezi-csatorna felé, hanem a Jóreménység foka irányába kerülnek. Ez legalább 10.000 kilométert és körülbelül 8-10 napot jelent egy úton. Ez a késés nagyon jelentős!

 

A hajók hónapokra előre megtervezett menetrendjeit úgy kalkulálják, hogy 1-2 napos csúszások még áthidalhatóak. Ha egy hajó ennél több napot késik, az azt jelenti, hogy ennyi időre kiesik a jól megtervezett folyamatból, így pedig a következő útjának időpontja is változik. Tehát egy adott régió problémája miatti késés a világ más részein is jelentős csúszásokat generálhat, megzavarhatja az áruk kiszolgálását. Egy, a mostanihoz hasonló mértékű késés az olyan nagyobb áru kibocsátó országokban, mint Kína, a három évvel ezelőttihez hasonló konténerhiány kialakulásához vezethet. Ennek a folyamatnak már most látjuk a jeleit.

 

 

Továbbá a hajókon sokszor szállítanak hűtést igénylő árukat is, így a plusz napok minőségi romlást is okozhatnak az áruban, ami konkrét károkat jelent a tulajdonosnak.

 

Az új útvonal nemcsak több időt, hanem súlyos költségnövekedést is jelent a cégek számára. Igaz, a Szuezi-csatorna áthaladási díját megspórolják a konténerszállító hajók, de még így is nagyságrendileg 800-900 ezer dolláros többletet jelenthet egy hajónál, mely összeg a megbízókat terheli. Így fordulhat elő az, hogy egy már folyamatban lévő szállítás díja is lényegesen megemelkedik, mire az céljához ér.

 

A helyzetet az is nehezíti, hogy február elején, a kínai holdújév időszakában az egyik legnagyobb logisztikai központ, Kína leállítja működését, így már most olyan visszajelzések érkeznek a hajótársaságoktól, miszerint a tervezett szállítás kezdete nem pár nappal, hanem akár több héttel is módosulhat.

 

Minden hajótársaság felfüggesztette az áthaladást az érintett útszakaszon?

 

Erre nem tudok határozott választ adni. A legjelentősebb társaságok közül többen is (pl. Maersk, Hapag-Lloyd) hivatalos közleményt adtak ki arról, hogy elkerülik az érintett tengeri szakaszt és a menetrendjeikből látjuk, hogy így is tesznek. Ugyanakkor a Trans-Spednél olyan esetet is tapasztaltunk a napokban, hogy az egyik nagy hajós partnerünk hajója, amelyik napok óta India környékén haladt, „hirtelen” megjelent Jeddah kikötőjében, mely a Vörös-tenger középső részén található. Arról azonban nincs információnk, hogy a hajó áthaladása az érintett szakaszon milyen feltételek és körülmények között történt meg, illetve ez jelenthet-e bármilyen változást az ottani helyzetben.

 

Érdekes fejleménye az eseményeknek, hogy az általunk is rendszeresen használt nyomkövető weboldal, ahol az adott hajók haladása pontosan látható, most nem mutatja a veszélyeztetett térségben haladó hajók neveit. Ennek elsősorban biztonsági okai vannak, hiszen ezek az információk háborús célra is felhasználhatóak. Sajnos nekünk, akiknek a munkájukhoz lenne ezekre szükség, nehézséget okoz ez a korlátozás.

 

Csak a logisztikai, vagy más iparág szereplőit is érinti a jelenlegi helyzet?

 

A logisztikai iparágban felmerülő nehézségek az egész világ működésére kihatnak. A logisztikai vállalatok hónapokra előre megtervezett menetrendjei felborulnak, a termelő és gyártó cégek a kalkulált szállítási díjakhoz képest magasabb áron és késve kapják meg rendeléseiket, a kereskedelemben pedig hiány léphet fel. Így több területen is késés és áremelkedés tapasztalható amellett, hogy teljes a bizonytalanság. Gazdasági előrejelzések szerint a tengeri piacon bekövetkezett áremelkedések 0,5-0,6 %-kal növelhetik az inflációt világszerte.

 

Mi lesz a megoldás, és mikorra várható javulás?

 

Amennyiben újra biztonságosan hajózható lesz a Vörös-tenger, akkor is hónapokra lesz szükség, mire normalizálódnak a szállítási idők és árak, valamint pótolják a termelésben kialakult hiányt. Természetesen a hajótársaságok addig sem tétlenkednek, hiszen egyrészt egy olyan útvonal keresése van folyamatban, mellyel a mostani távok lerövidíthetőek, másrészt pedig új teherszállító hajók forgalomba állítása is a tervek között szerepel, amivel behozhatóak a késések miatti kapacitás kiesések.

 

Emellett Kína és Európa között alternatív megoldásként alkalmazható a vasúti konténeres szállítási mód is, de ennek kapacitása csak töredéke a hajós lehetőségeknek, az igények pedig már most olyan mértékben megnövekedtek, hogy árnövekedés mellett is túlfoglalások keletkeztek.

 

Összefoglalásként pedig egy tanácsot szeretnék adni: mindig legyünk résen, ugyanis a világ bármikor tartogathat számunkra meglepetéseket!

 

Forrás: Trans-Sped, Kommunikációs osztály