BMI: Újbóli bővülés márciusban

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított márciusi értéke: 52,3.

 

 

Márciusban a válaszadók az előző hónaphoz képest enyhe bővülésről számoltak be. A februári mérsékelt fellendülést követően ebben a hónapban ismét bővülést figyelhetünk meg, a BMI index ismét 2,2 százalékponttal 50,0 feletti értéken áll. Az indexek többségében emelkedtek, hét index áll a fellendülési tartományban. Az új rendelések mennyisége nőtt, bár az indexérték 1,3 százalékponttal csökkent. A termelési mennyiség ismét bővülést jelez, az e havi indexérték 1,0 százalékponttal nőtt az előző hónaphoz képest. A foglalkoztatás 50 pont alatt áll, az indexérték 0,2 százalékponttal nőtt. A szállítási átfutási idő index ismét 50,0 alatt áll, értéke 0,2 százalékponttal nőtt. A vásárolt készletek index értéke 3,2 százalékponttal csökkent februárhoz képest. A külpiaci mutatók közül az import indexe 2,9 százalékponttal, az exporté 3,0 százalékponttal emelkedett. A beszerzési árak épphogy emelkedtek, az index értéke 6,1 százalékponttal emelkedett az előző hónaphoz képest. A beszerzési mennyiség index 5,5 pontot esett vissza. A késztermékkészletek indexe 6,5 százalékponttal nőtt e hónapban. A 2024 márciusi BMI index megegyezik a februári (52,3) értékkel. A március átlag alatti hónapnak számít (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,6; a márciusi értékeké 52,4). A most mért szezonálisan kiigazított BMI indexérték a tizenegyedik legalacsonyabb e havi érték.

 

Márciusban az egyedi indexek nagyobb része a bővülési tartományban (50,0 pont felett) áll. A részindexek enyhén változtak, 6,5 százalékpontos emelkedés ezúttal a legnagyobb mértékű változás. E hónapban 1,3 százalékponttal csökkent az új megrendelések indexe (56,9), az új rendelések állománya hatodik hónapja mutat bővülést. A beszerzési mennyiség indexe (52,3) 5,5 százalékponttal esett vissza, ám még mindig a beszerzett mennyiség emelkedésére utal. A termelési mennyiség indexének (57,3) értéke 1,0 ponttal nőtt ebben a hónapban. A beszerzési árak indexe (50,2) 6,1 százalékponttal nőtt, összességében az árak enyhe emelkedésére utal ebben a hónapban.

 

A szállítási átfutási idő index (46,3) értéke 0,2 százalékponttal magasabb. Csökkent a vásárolt készletek szintje (45,2), az index 3,2 ponttal csökkent e hónapban. A késztermékkészletek indexe (50,0) 6,5 százalékponttal nőtt a friss adatok szerint, ezzel az index e készletfajta szintjének változatlanságát mutatja. A külpiaci mutatók közül az importindex (50,6) 2,9 százalékponttal nőtt, míg az exportindex értéke (54,3) 3,0 százalékponttal nőtt. A foglalkoztatási index (49,2) 0,2 százalékponttal emelkedett, ismét a zsugorodási tartományban áll márciusban.