A 2009-es magyar átlagnál az MLBKT köreiben erősebb a bizalom és a normakövetés. A fiatal nemzedék borúlátó? – derült ki az MLBKT felméréséből.

Bizalomból jeles

A 2009-es magyar átlagnál az MLBKT köreiben erősebb a bizalom és a normakövetés. A fiatal nemzedék borúlátó? – derült ki az MLBKT felméréséből.

A bizalomhiány a társadalomnak és a gazdaságnak is egyaránt súlyos költségeket okoz. Nem elég az adott szó vagy a rábólintás, aprólékos szabályozásra, végeláthatatlan hosszúságú szerződésekre, jogi formulákra van szükség. Egy bizalomhiányos közegben magasabbak lesznek a tranzakciók költségei. – írta a TÁRKI egy 2009-es kutatási jelentésében.

Az MLBKT 2012-es bizalom-felmérésével kilépett a megszokott keretei közül. Szakmai kérdések helyett mélyebb üzleti és társadalmi problémákra fókuszáltunk, mert úgy láttuk, hogy az ellátási lánc menedzsmenttel foglalkozók aktuális gondjait egyre kevésbé tudjuk megérteni belülről. Hátrább kellett lépni, hogy tágabb kontextusból nézzük a folyamatokat.

A módszertanról

Nagy segítségünkre volt a felmérés összeállításában a TÁRKI vezérigazgatója, Tóth István György, aki az első részeredményeket az MLBKT 20. kongresszusán mutatta be. A kérdések összeállításához felhasználtuk a TÁRKI Gazdasági kultúra 2009 vizsgálatát. A felmérés nem aratott osztatlan sikert, többen jelezték, hogy az MLBKT maradjon inkább a szakmai kérdéseknél. Mi azonban civil szervezetként úgy gondoljuk, hogy a társadalmi ügyek mindannyiunkat érintenek, és nem száműzhetjük a felelősséget, nem mondhatjuk azt, hogy kizárólag a politika feladata a közbizalom építése.

Az online kérdőívet 265 fő töltötte ki 2012. október 25. és november 6. között. A minta nem reprezentatív, a válaszadók az MLBKT kapcsolatrendszeréből kerültek ki, zömében logisztikai, beszerzési és termelési szakemberek, üzletemberek, felsőoktatási hallgatók és oktatók.

Az üzleti szféra az átlagnál jobban bízik az emberekben

A felmérésünkből kiderült, hogy a lakosság átlagánál erősebb a bizalom az általunk megkérdezett körökben, az MLBKT tagjai között és a társaság által elért szélesebb üzleti körben. A TÁRKI 2009-es reprezentatív vizsgálatában a válaszadók 44 százaléka mondta azt, hogy általában mindig vagy majdnem mindig meg lehet bízni az emberekben. Az MLBKT 2012-es felmérésében 56 százalék válaszolt inkább optimistán ugyanerre a kérdésre. Sem iskolai végzettség, sem nem szerint nem voltak jelentős eltérések a válaszokban, ugyanakkor azt láttuk, hogy a 35 év alattiak sokkal bizalmatlanabbak, mindössze 33 százalékuk bízik az emberekben. A legfiatalabb korosztály más tekintetben is borúlátóbb volt.

Szigorúbbak az etikai normák a szakmai körben

Az írott és íratlan szabályok betartásának megítélését három kérdéssel teszteltük, kiderült, hogy az üzleti életben szigorúbbak a 2009-es lakossági átlagnál az MLBKT felmérésének résztvevői. Míg a teljes lakosság 46 százaléka tartotta teljes mértékben elfogadhatatlannak azt, ha valaki valótlan adatokat közölt az általa képviselt cégről, annak érdekében, hogy állami támogatáshoz juthasson, addig az MLBKT köreiben ez az arány 59 százalék volt.

A cikk további tartalma csak az MLBKT tagjai számára hozzáférhető.

Ha Ön tagunk, az oldalsávban tud bejelentkezni. A csatlakozásról bővebben?

MLBKT Benchmarking Tagozat