Az MLBKT Gyógyszeripari Tagozata december 10-én tartotta idei utolsó ülését a MAGYOSZ-nál. Az előadók beszámoltak arról, hogy 2014-re az összes gyógyszert a GS1 DataMatrix kétdimenziós kóddal kell ellátni. Bár még a törvényi szabályozás a világ országaiban eltérő fázisban van, a felkészülés és az átállás minden bizonnyal jelentős erőforrásokat vesz igénybe a közeljövőben Magyarországon is.

Új feladatok előtt áll a gyógyszeripari logisztika

A Magyar Gyógyszergyártók Országos Szövetségénél (MAGYOSZ) tartotta decemberi kihelyezett ülését az MLBKT Gyógyszeripari Tagozata. A meghívás és a program apropóját az adta, hogy egyre nagyobb figyelmet kap világszerte az Európai Gyógyszergyártók Szövetségének (EFPIA, European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations) idei bejelentése, amely szerint 2014-re az összes gyógyszert a GS1 DataMatrix kétdimenziós kóddal kell ellátni. Bár még a törvényi szabályozás a világ országaiban eltérő fázisban van, a felkészülés és az átállás minden bizonnyal jelentős erőforrásokat vesz igénybe a közeljövőben Magyarországon is.

Az ülés első előadója, Krázli Zoltán, a GS1 képviseletében elmondta, hogy a gyógyszerek és a gyógyászati segédeszközök azonosítására és nyomon követésére a világ országaiban eltérő szabványokat alkalmaznak, ugyanakkor egyre nagyobb az igény a különféle rendszerek egységesítésére. Látva a logisztikai nehézségeket európai szinten egy mostanihoz hasonló vegyes kódolásnál, az EPFIA még 2008-ban sajtónyilatkozatban adta közre az egységes kódolásról szóló ajánlását, melyben a DataMatrix kódot, pontosabban annak speciális változataként GS1 DataMatrix kódot javasolja tagjai számára a gyógyszerek azonosítására. A GS1 számára az egészségügyi szektor kiemelt terület, ezért is fogadta el 2009-ben Globális Egészségügyi Nyomon követés Szabványát, amely a valamennyi szektor részéről alkalmazható alapszabványok mellett a betegbiztonság növelése érdekében szükséges minimális követelményeket határozza meg kifejezetten az egészségügyi szektor számára.

A gyártók szempontjából a kiskereskedelmi értékesítésre szánt gyógyszerek esetében a GS1 DataMatrix kóddal történő jelölésre való áttérés előnye, hogy átláthatóbbak és nyomon követhetőbbek lesznek a logisztikai folyamatok a teljes ellátási láncban, jobban biztosítható a termék márka- és eredetvédelme, illetve pontosabbá és gyorsabbá válik az információáramlás a gyártók, kereskedők, egészségügyi intézmények és finanszírozó szervezetek között. Mindettől a betegbiztonságon túl hosszútávon költségeik csökkenését és a termeik iránti bizalom növekedését remélik.

A kétdimenziós kódok a jelenleg használt vonalkódoknál jóval több információt tartalmazhatnak, a megnövekedett adattartalom kezelése viszont nagyobb szerverkapacitást igényel majd, és a vállalatirányítási rendszerek adatstruktúráját is esetenként jelentősen át kell szabni. A GS1 DataMatrix kód egyedi azonosítást tesz lehetővé, ami azt is jelenti, hogy jóval több adat kezelésével kell majd számolni, hiszen minden kiskereskedelmi egységet egyedi kóddal kell majd ellátni. Az átálláshoz éppen ezért jelentős beruházásokra is szükség lesz.

A kódok feltüntetésének és leolvasásának technológiája is változni fog. A tagozati ülés egyik vendége, Jung Tamás, a Psion Rendszerház képviselője elmondta, hogy egyetlen DataMatrix kódolvasó eszköz beszerzése kb. 800-1500 euro közé tehető.

A DataMatrix bevezetésével kapcsolatos gyakorlati tapasztalatait Hergyó Zsolt, a B.Braun regionális logisztikai vezetője osztotta meg a résztvevőkkel. A B.Braun Törökországban forgalmazott termékeinél a törvényi szabályozás miatt már a GS1 DataMatrix kódot használja. Hergyó Zsolt beszámolójában kiemelte, hogy a közeli jövőben fel kell készülnie a magyar gyógyszergyártóknak arra, hogy a nemzetközi egészségügyi piacokon való megjelenéshez elengedhetetlen lesz a GS1 DataMatrix kód bevezetése.

Adjon visszajelzést!