A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított januári értéke: 53,5. Megállt a feldolgozóipar 2008 szeptemberében kezdődött összehúzódása, és decemberhez képest kis mértékben bővült is. A január havi index 4,4 százalékponttal magasabb a decemberi értéknél (49,1), és 2008 augusztusa óta az első 50,0 pont feletti érték.

Fellendüléssel nyitott az új év – A BMI januárban: 53,5

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított januári értéke: 53,5. Megállt a feldolgozóipar 2008 szeptemberében kezdődött összehúzódása, és decemberhez képest kis mértékben bővült is. A január havi index 4,4 százalékponttal magasabb a decemberi értéknél (49,1), és 2008 augusztusa óta az első 50,0 pont feletti érték. Január hagyományosan erős hónap, korábban csak 1997-ben, 2005-ben és 2009-ben volt 50,0 pont alatt januárban az index értéke (rendre: 49,1; 48,2; 38,0). A nyers BMI érték is jócskán nőtt decemberhez képest, ez az év végi leállások és a rövidebb termelési időszak elmúlását jelzi. Legalább tizenhat egymást követő hónapban az elmúlt 15 évben még egyszer sem zsugorodott a feldolgozóipar, a korábbi rekordot az 1998. augusztus-december közötti öt hónapos időszak tartotta ? ez a rekordsorozat most véget érni látszik.

Januárban mindegyik részindex pozitív tartományban tartózkodott, és az indexértékek csak két esetben (beszerzési árak és foglalkoztatottság) csökkentek decemberhez képest. A decemberi enyhe csökkenés után 6,4 százalékponttal lett magasabb az új megrendelések indexe (56,0), két hónap után visszatérve a bővülő tartományba. A beszerzési mennyiség indexe (55,2) nagy mértékben növekedett (8,9 százalékponttal) decemberhez képest. A termelési mennyiség indexének (56,2) folyó havi értéke 8,3 százalékponttal magasabb az előző hónaphoz viszonyítva. A beszerzési árak indexe csökkent decemberhez képest, de még így is az árak lassuló ütemű növekedését mutatja. Immár nyolcadik hónapja tart ez a trend (55,5). A szállítási átfutási idő indexe (50,8) ezúttal emelkedett, értéke 2,8 százalékponttal magasabb a decemberinél, és az átfutási idők kis mértékű rövidülésére utal. Januárban megállt a vásárolt készletek mennyiségének csökkenése, és december után a késztermék készletek is növekedésnek indultak. A vásárolt készletek szintje (50,5) januárban az előző hónapinál 2,3 százalékponttal magasabb. A késztermékkészletek indexe (52,2) 2,8 százalékponttal lett nagyobb, és ismét a készletmennyiség enyhe bővülésére utal. A külpiaci mutatók decemberhez képest rendkívül jól alakultak. Az importindex (57,8) 7,0 százalékponttal lett magasabb, és harmadik hónapja mutat bővülést. A múlt hónapban rendkívül enyhe exportszűkülést jelző exportindex értéke (61,8) ezúttal 12,7 százalékponttal ugrott meg, és az export dinamikus növekedésére utal. A foglalkoztatási index (50,2) második hónapja jelzi folyamatosan a foglalkoztatottság bővülését a feldolgozóiparban, de a múlt havihoz képest 1,3 százalékponttal kisebb lett az értéke, és a későbbi szezonális kiigazítások során elképzelhető, hogy 50,0 pont alá fog kerülni az index értéke.

Adjon visszajelzést!