45 év feletti, illetve megváltozott munkaképességű munkanélküliek számára hirdetett raktáros-képzést, és nyújtott elhelyezkedési segítséget a munkaerőpiacon a Napra Forgó Nonprofit közhasznú Kft. A 26 résztvevő csapatépítő,- személyiségfejlesztő, tanulástechnikai,- tréningeken vett részt. A raktározás elméletével és gyakorlatával az MLBKT oktatói által két hónapon keresztül heti 20 órában ismerkedtek a hallgatók.

Rendhagyó karriertörténetek

Raktáros képzés Az Európai Unio a szociális ellátásokkal szemben a foglalkoztatási helyzet javítására fordít figyelmet és erőforrást tagállamaiban. A Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében megvalósult TÁMOP 1.4.1. 07/1-2008-0047 számú projekt az Érdi Kistérségben a 45 év feletti, illetve megváltozott munkaképességű munkanélküliek számára hirdetett meg raktáros-képzést és elhelyezkedési segítséget a nyílt munkaerőpiacon. A projektet a Napra Forgó Nonprofit közhasznú Kft. valósította meg. A 26 résztvevő csapatépítő,- személyiségfejlesztő, tanulástechnikai,- tréningeken vett részt. A raktározás elméletével és gyakorlatával az MLBKT oktatói által két hónapon keresztül heti 20 órában ismerkedtek a hallgatók. A csoportos vizsgára való felkészülés eredményeként mind a 26-an sikeres vizsgát tettek és targoncavezetői engedélyt is szereztek. 23-an el is tudtak helyezkedni, 18-an már több mint fél évet dolgoztak.

Új Magyarország Fejlesztési TervIbolya története

“2007 júniusában veszítettem el az állásomat. Egy világ omlott össze bennem, 50 évesen reménytelen és kilátástalan lett az életem. 2007. augusztus ? 2008. július: munkanélküli járadékban részesültem. Közben elutasító, biztató álláskeresések. Ekkor kaptam a munkaügyi központtól egy értesítő lapot, hogy telefonos egyeztetés után keressem fel a Napra Forgó Kht. irodáját, amely a megváltozott munkaképességűek és munkanélküliek rehabilitálásával foglalkozik.

Abban a pillanatban azt gondoltam, hogy már semmi esélyem nincs, hogy valaha dolgozzam. Szorongva érkeztem a megbeszélésre, de a szívélyes fogadtatás után úgy éreztem, hogy itt nem leírni akarnak, mint dolgozót, hanem ellenkezőleg. Itt még számít az ember, itt még van szeretet és megbecsülés, ami a mai világban már nagyon ritka.

A lehetőségek ismertetése után úgy éreztem és gondoltam, hogy még van esélyem bizonyítani, hogy hasznos ember vagyok. Jelentkeztem!
A tesztek megírása után reménnyel teli, bizonytalannak tűnő várakozás következett. Amikor megkaptam a telefonos értesítést, hogy bejutottam a 26 kiválasztott ember közé hihetetlenül boldog voltam.
Ekkor számomra ismét lehetőség nyílt arra, hogy bebizonyítsam önmagamnak, a környezetemnek és a Napra Forgó Kht-nak, hogy képes vagyok a célok megvalósítására.
Elindultunk a csapatépítő tréningre, ahol 26 különböző gondolkodású ember, de hasonló helyzetben. A tréning segített abban, hogy egymást kicsit megismerve közelebb kerüljünk egymáshoz, és a szorongásaink oldódjanak.
Aztán következtek a különböző foglalkozások, melyek néha gyerekesnek tűntek, de annál hasznosabbak voltak. A foglalkozások közben eljutottunk ahhoz, hogy megkezdhettük a tanulást, ami 50 év felett nagyon nehéz, ilyen segítség nélkül. Hála a Napra Forgó dolgozóinak segítségéért. Az oktatók felkészültségének, tudásának és nagyszerű előadásának.
2008. december 18-án sikeres targonca vezetői vizsgát, 2009. február 23-24-én sikeres raktárosi szakképesítést szereztünk. Szeretném a frissen szerzett tudásomat és a régi tapasztalataimat becsületes munkával, eredményesen kamatoztatni.
A Napra Forgó Kht segített nekem abban, hogy újra értékeljem önmagamat, az embereket, a világot. Kívánom, hogy rajtam kívül még nagyon sok embernek legyen ilyen lehetősége az újrakezdéshez a Napra Forgó Kht segítségével.?

Ibolya egy ismerőse által meghívást kapott egy raktárosi állásra. Immár egy éve minden tanult tudását, és tapasztalatait alkalmazva örömmel dolgozik., Számítógépes nyilvántartáson követi a raktárkészletet, targoncát vezet, ha kell, csomagol.

Margit története

-Közel 4 éve. 36 éves munkaviszony után lett egy hirtelen betegségem, és a munkahelyemről elvitt a mentő. Utána 3 hónapig nem tudtam dolgozni. Később az orvosom nem engedélyezte, hogy visszatérjek a munkahelyemre.

– Ha nincs a betegsége, a munkája megmarad?

– A munkám megmaradt volna.

– Mivel foglalkozott?

– Egy kereskedelmi cégnél voltam adminisztrátor, ahol tulajdonképpen a cégnek az összes adminisztratív feladatát én végeztem. Anyag-bevételezés, számlázás, munkaügyis dolgok intézése. Tulajdonképpen a főkönyvelő keze alá dolgoztam.

– Ez most egy más jellegű munka lesz.

– Ez igen. Próbáltam elhelyezkedni több helyen, de valahol az egy visszatartó dolog volt, amikor megkérdezték, hogy miért szűnt meg a munkaviszonyom. Ezt nem lehet letagadni. Ha az ember beadja az önéletrajzát és megnézik a papírjait, ott látják, hogy hány napot volt táppénzen, ott kommentálják az ember egész életét és az önéletrajzát is? A munkaügyi központból javasolták, hogy jöjjek át ide Érdre a Napra Forgóhoz, akkor még nem tudtam, hogy ez a cég mivel foglalkozik. Akkor láttam kiírva, hogy a raktáros képzést hirdették. Korábban dolgoztam a honvédségnél is raktárosként, anyagkönyvelő nyilvántartóként is dolgoztam a Sasadnál, de felszámolták a honvédséget és a Sasadot is.

– Családja eltartotta?

– Másképpen nem tudtam volna. Többször eltöprengtem azon, hogy ha nem lenne családom, akkor miből tudtam volna fenntartani magam? Közben még a gyermekeim tanultak, most már nem, illetve túl vannak rajta.

– Hol próbálkozott még?

– Nekem középfokú kertész a szakmám, és abban szerettem volna elhelyezkedni, szerettem volna egy virágkötő képzést elvégezni, egy vállalkozást beindítani, de a munkaügyi kirendeltség ezt nem támogatta. Azt gondoltam, hogy ha ebbe belevágok, akkor néhány hónap alatt kiderül, hogy van-e rá tehetségem, mert ehhez tehetség, akaraterő és bátorság egyaránt kell. Sikerült elvégeznem. Optimista vagyok, remélem, hogy lesz lehetőségem dolgozni.?


Margitnak a 4 év munkanélküliségben megtört önértékelése helyreállt. Élettapasztalatát, felfrissült tudását most egy állami gondozott fiúotthon gazdasági vezetőjeként kamatoztatja napi 4 órában.

Katalin története

51 éves. Szakmunkásképzőben végzett gyógyszergyártó szakon 1975-ben. A Chinoin Gyógyszergyárban kezdett dolgozni, s munka mellett 1977-ben leérettségizett. 13 év munka után családi kisvállalkozásba kezdtek. Időközben három leánya is felnevelkedett. A magyar textilipar termékei iránti kereslet oly mértékben lecsökkent, hogy a vállalkozással felhagytak. Egy év munkanélküliség után jelentkezett a raktáros képzésre.


Katalin egy éve az ország egyik legnagyobb gyógyszer-logisztikai cégénél az árukiadó raktáros felelősségteljes munkáját látja el.

Adjon visszajelzést!