A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított áprilisi értéke: 51,6. Megállt a feldolgozóipar 2008 szeptemberében kezdődött összehúzódása, és márciushoz képest tovább bővült a feldolgozóipar, bár ennek üteme már második hónapja csökken zsinórban.

Lassuló ütem, de továbbra is növekedés

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított áprilisi értéke: 51,6. Megállt a feldolgozóipar 2008 szeptemberében kezdődött összehúzódása, és márciushoz képest tovább bővült a feldolgozóipar, bár ennek üteme már második hónapja csökken zsinórban. Az április havi index 2,8 százalékponttal alacsonyabb a márciusi értéknél (54,4), és 2010-ben ez már a negyedik 50,0 pont feletti érték. Április jellemzően kedvező hónap volt a korábbi években, csak 2009-ben volt 50,0 pont alatt az index értéke (43,0). A nyers BMI érték tovább csökkent márciushoz képest, és a szezonális kiigazítás következtében a kiigazított indexen ez meg is látszik. Legalább négy egymást követő hónapban utoljára 2008 nyarán bővült a feldolgozóipar, még a válság kitörése előtt (akkor egy 12 hónapos bővülési periódus ért véget, mely 2007 augusztusától 2008 augusztusáig tartott).

Áprilisban négy kivétellel a többi részindex pozitív tartományban tartózkodott, bár az indexértékek a legtöbb esetben csökkentek márciushoz képest. A márciusi növekedés után 7,7 százalékponttal lett alacsonyabb az új megrendelések indexe (54,0), de így is négy hónapos folyamatos bővülést jelezve. A beszerzési mennyiség indexe (56,5) valamelyest tovább csökkent (1,6 százalékponttal) márciushoz képest. A termelési mennyiség indexének (55,2) folyó havi értéke 5,2 százalékponttal kisebb az előző hónaphoz viszonyítva. A beszerzési árak indexe (68,0) erőteljesen növekedett márciushoz képest, és továbbra is az árak dinamikusabb emelkedésére utal. A trend a szezonális kiigazításnak köszönhetően immár tizenegyedik hónapja tart. A szállítási átfutási idő indexe (41,4) tovább csökkent, értéke 2,7 százalékponttal alacsonyabb a márciusinál, és az átfutási idők nagyobb mértékű hosszabodására utal. Áprilisban tovább csökkent a vásárolt készletek mennyisége, de a folyamat lassult márciushoz viszonyítva. A késztermékkészletek alacsonyabbak lettek az elmúlt hónapban. A vásárolt készletek szintje (47,9) áprilisban az előző hónapinál 6,6 százalékponttal magasabb. A késztermékkészletek indexe (44,8) 4,8 százalékponttal lett kevesebb, és ezzel a készletmennyiség csökkenésére utal. A külpiaci mutatók márciushoz képest kicsit kedvezőtlenül alakultak. Az importindex (48,9) 4,4 százalékponttal lett alacsonyabb, és öt hónapos bővülés ért véget ezzel. A két hónapja még rendkívül erős exportbővülést jelző exportindex értéke (50,2) tovább esett, ezúttal 4,7 százalékponttal lett kisebb, de továbbra is az export növekedésére utal, bár ennek üteme minimális. A foglalkoztatási index (55,1) ötödik hónapja jelzi folyamatosan a foglalkoztatottság bővülését a feldolgozóiparban, és a múlt havihoz képest 3,4 százalékponttal nagyobb lett az értéke.

Az Üzleti Jelentés és Gyorsjelentés megrendelő lapja innen letölthető.

A közölt adatok bármilyen további felhasználására, kizárólag csak az MLBKT-val kötött megállapodás alapján lehetséges!

Adjon visszajelzést!