A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított júliusi értéke: 53,5. Megállt a feldolgozóipar májusban és júniusban tapasztalt enyhe összehúzódása, és júniushoz képest már elkezdett bővülni a feldolgozóipar.

Újból bővül a feldolgozóipar

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított júliusi értéke: 53,5. Megállt a feldolgozóipar májusban és júniusban tapasztalt enyhe összehúzódása, és júniushoz képest már elkezdett bővülni a feldolgozóipar. A szezonálisan kiigazított index az idei hét hónapból ötször jelzett növekedést, és a két összehúzódó hónapban alig maradt az index értéke el az 50,0 ponttól ? a későbbi szezonális kiigazítások fényében még ez is megváltozhat. A július havi index 3,9 százalékponttal magasabb a júniusi értéknél (49,6). Július jellemzően kedvező hónap volt a korábbi években, csak 1996-ban, 2007-ben és 2009-ben volt 50,0 pont alatt az index értéke (rendre: 49,3; 49,6; 49,2), de azokban az években sem sokkal. A nyers BMI érték is emelkedett júniushoz képest.

Júliusban kettő kivétellel a többi részindex pozitív tartományban tartózkodott, és az indexértékek többsége nőtt júniushoz képest (csak a beszerzési árak és a szállítási átfutási idő indexei mutattak csökkenést). A júniusi enyhe növekedés után 4,9 százalékponttal lett magasabb az új megrendelések indexe (56,5), és ezzel már hetedik hónapja mutatja a rendelésállomány növekedését. A beszerzési mennyiség indexe (57,9) jelentősen emelkedni kezdett (6,3 százalékponttal) júniushoz képest. A termelési mennyiség indexének (57,8) folyó havi értéke 7,3 százalékponttal nagyobb az előző hónaphoz viszonyítva. A beszerzési árak indexe (65,2) ismételten enyhén csökkent, ezúttal júniushoz képest, de továbbra is az árak dinamikusabb emelkedésére utal. A trend a szezonális kiigazításnak köszönhetően immár tizennegyedik hónapja tart. A szállítási átfutási idő indexe (40,8) némileg visszaesett, értéke 1,7 százalékponttal alacsonyabb a júniusinál, és az átfutási idők nagyobb mértékű hosszabodására utal. Júliusban elkezdett nőni a vásárolt készletek mennyisége, ami az elmúlt időszakban a legkevésbé sem volt jellemző. A késztermékkészletek alacsonyabbak lettek az elmúlt hónapban. A vásárolt készletek szintje (54,3) júliusban az előző hónapinál 6,2 százalékponttal magasabb. A késztermékkészletek indexe (49,8) 2,1 százalékponttal lett nagyobb, és ezzel a készletmennyiség rendkívül enyhe csökkenésére utal. A külpiaci mutatók júniushoz képest nagyon kedvezően alakultak. Az importindex (60,0) 8,2 százalékponttal lett magasabb, és továbbra is növekedést jelez. A négy hónapja még erős ütemben csökkenő exportindex értéke (58,4) újból emelkedett, és ezúttal  2,0 százalékponttal lett nagyobb, továbbra is az export növekedésére utalva. A foglalkoztatási index (52,9) nyolcadik hónapja jelzi folyamatosan a foglalkoztatottság bővülését a feldolgozóiparban, és a múlt havihoz képest 0,1 százalékponttal magasabb lett az értéke.

Rendelje meg most az Üzleti Jelentéseket!

Adjon visszajelzést!