Az MLBKT Gyógyszeripari Tagozatának legutóbbi ülésén résztvevők két logisztikai szolgáltató vállalat, a CEMELOG Kft. és az Agility előadását hallgathatták meg. Az ülés legfontosabb témája az iparágban található szinergiák kihasználásának lehetőségei voltak a közép- és kelet-európai szektorba történő szárazföldi és légi gyógyszerszállítás kapcsán.

Gyógyszeripari logisztikai szolgáltatók jövőképe

Az MLBKT Gyógyszeripari tagozati ülésének az MLBKT 18. kongresszusa adott otthont 2010. november 10-én, Balatonalmádiban. A résztvevők két logisztikai szolgáltató vállalat, a tagozati tag CEMELOG Kft. és az Agility előadását hallgathatták meg. Az ülés legfontosabb témája az iparágban található szinergiák kihasználásának lehetőségei voltak a közép- és kelet-európai szektorba történő szárazföldi és légi gyógyszerszállítás kapcsán. Az előadások a résztvevőknek köszönhetően meglehetősen interaktívra sikerültek.

mlbkt_kongresszus_2010_0083.jpgA CEMELOG Kft. képviseletében Balogh György, a vállalat ügyvezető igazgatója tartott prezentációt. A CEMELOG portfóliójába tartozik a gyógyszerek tárolása, szállítása, csomagolása (másodlagos csomagolás), illetve raktározása is. A vállalat 27 gyógyszeripari partnerrel rendelkezik és célországtól függően napi, heti, kétheti rendszerességgel szállít menetrend szerint Kelet-Európa felé gyógyszert, saját teherautókkal. (2010-ben előreláthatóan 80 ezer raklapnyi készterméket fognak szállítani ebbe a régióba.) Emellett több mint 580 raklapnyi hűtött tároló hellyel rendelkezik.

Az Agility-től Kovács Gábor tartott előadást. Az Agility, a világ egyik legnagyobb logisztikai szolgáltató vállalata. A vállalat bevételei három fő területről származnak: különböző logisztikai szolgáltatásokat (pl.: szállítmányozás, tárolás) nyújt egyrészt a versenyszférában tevékenykedő vállalatoknak, másrészt állami megrendelésekre, emellett jelentősek ingatlanbefektetései is. Az Agility a világ 120 országában (pl.: több kelet- és délkelet- európai országban, a Közel-Keleten és Amerikában) mintegy 550 irodával rendelkezik. Több speciális igényekkel rendelkező iparágban is nyújt logisztikai szolgáltatásokat, úgy, mint vegyipar és olajipar. Az Agility nem tagja a gyógyszeripari tagozatnak, viszont rendelkezik a gyógyszerszállításhoz és tároláshoz szükséges képességekkel. A BILK-ben található raktárában hűtött tárolásra alkalmas tárhelyeket is biztosít partnerei számára, emellett egyéb logisztikai szolgáltatásokat (címkézés, csomagolás, validálás) is nyújt.

mlbkt_kongresszus_2010_0091.jpgA tagozati ülés résztvevői elsősorban a közös, Közép- és Kelet-Európába történő közúti gyógyszerszállításban rejlő lehetőségeket igyekeztek feltérképezni. Korábban már előfordult, hogy több gyógyszergyártó vállalat közösen indított gyógyszerszállítmányt ebbe a régióba, de a szervezés bonyolultsága és az erőforrás hiánya miatt ezek a szállítások nem váltak rendszeressé. A költséghatékonyságra való törekvés azonban minden tagozati tag számára elsődleges fontosságú, így továbbra is keresik a lehetőséget a közös közúti export szállítás megvalósítására. Egy lehetséges megoldásként szolgálhat külső logisztikai szolgáltatók bekapcsolása a folyamatba. Nehézséget okoz, hogy a logisztikai szolgáltatónak alkalmazkodnia kell a gyógyszeripar különleges szabályozásaihoz (pl.: hűtött tárolás és szállítás), illetve a tagozati tagok eltérő igényeihez és forgalmához. Több ötlet is felmerült a két szolgáltató vállalat részéről, úgy mint az ?e-kamion? indítása. Ebben az esetben a gyógyszergyárak menetrend szerint induló kamionokon foglalhatnának tárhelyeket az interneten keresztül.

A közúti fuvarozás mellett a résztvevők a légi szállítással kapcsolatos észrevételeiket is megvitatták. A keleti irányba történő gyógyszerszállítást a legtöbb magyarországi vállalat a frankfurti reptéren keresztül oldja meg, amely jelentős plusz költségeket jelent. Emellett kérdéses, hogy légi szállítással hogyan oldható meg a gyógyszerek megfelelő védelme a környezeti hatásokkal, illetve az esetleges lopás károkkal szemben a door to door szállítás vonatkozásában.

A tagozati ülésen elhangzottakból kitűnik, hogy vannak a gyógyszerszállítás kapcsán olyan lehetőségek, amelyekkel a gyógyszergyártók és a logisztikai szolgáltatók is kölcsönösen előnyös helyzetbe kerülnek, és jelentős költségeket takaríthatnak meg. Ehhez azonban szükség van az együttműködés iránti elköteleződésre és kölcsönös bizalomra.

Adjon visszajelzést!