A Transparency International Magyarország versenykultúra felmérést készített - az MLBKT és az IVSZ közreműködésével - a logisztika és szállítmányozás, az informatika, az egészségügy és az építőipar területén működő vállalkozások körében. A felmérés célja a magyarországi versenykultúra színvonalának feltérképezése volt.

Versenykultúra a logisztikában

A Transparency International Magyarország versenykultúra felmérést készített – az MLBKT és az IVSZ közreműködésével – a logisztika és szállítmányozás, az informatika, az egészségügy és az építőipar területén működő vállalkozások körében. A felmérés célja a magyarországi versenykultúra színvonalának feltérképezése volt.

A négy szektor közül az építőipar volt a legelzárkózóbb, a megkérdezett cégeknek csupán 5%-a szolgáltatott adatot, de nem teljesített sokkal jobban a logisztikai és a szállítmányozási szektor sem, mindössze 9%-os volt a válaszadási hajlandóság.

A kérdőív kitöltői olyan etikátlan üzleti gyakorlatokról számoltak be, mint az alap nélküli híresztelések (közeli csőd híresztelése, politikai kötődés), a nyilvános információk másolása (termékválaszték, információszolgáltatás, üzleti, biztosítási és ajánlati feltételek másolása) vagy a fontos információkkal és adatbázisokkal rendelkező alkalmazottak átcsábítása.

A logisztikai cégek nem fordulnak hivatalos szervhez, ha etikátlan üzleti magatartást tapasztalnak, helyette a versenytárssal egyezetnek vagy bocsátkoznak konfliktusba, illetve a szakmai szövetségeket tájékoztatják.

Érdekességek

  • A válaszadók leginkább szakmai rendezvényeken (85,7%) vagy tendereken (71,4%) találkoznak a versenytársakkal.
  • A közbeszerzési kartellben résztvevő cégek büntetőjogi szankcionálását erősen támogatná a logisztikai szakma.
  • A válaszadók 72,7%-a szerint érezhető egyfajta kialakult versenyetika a szektorban.
  • Versenyetikai kérdésekben a hivataloktól nem várnak jelentősebb előrelépést, inkább jellemző a közvetlen rendezés.
[stextbox id=”info”] Letölthető fájlok

[/stextbox]

Adjon visszajelzést!