Egynapos workshopunkon gyakorlati példákon keresztül mutatjuk be, hogy milyen tervezett lépésekben vonható be megváltozott munkaképességű munkavállaló a szervezetbe.

Megváltozott munkaképességű munkavállalók a szervezetben

Korábban is érvényes volt a szabály, hogy valamennyi 20 főnél több munkavállalót foglalkoztató cég, az átlagos statisztikai állományi létszám 5%-ában köteles megváltozott munkaképességű munkavállalót foglalkoztatni. Míg azonban korábban a hiányzó létszám arányában 177 600 Ft/fő/év volt a rehabilitációs hozzájárulás, 2010-ben ez az összeg 964 500 Ft/fő/év-re emelkedett.

Felmerül a kérdés, hogy: Kik ezek a megváltozott képességű munkavállalók?  Hogyan és hol érhetők el? Mire alkalmasak? Hogyan kell a munkakörprofilokat meghatározni? Hány órában dolgozhatnak? Mikortól és miért éri meg a vállalatoknak a foglalkoztatásuk? Hogyan érhető el a rehabilitációs járulék kiváltása valós CSR megoldások révén? Milyen további lehetséges kedvezmények és pályázatok vannak? Milyen esetleges átalakításokra van szükség a munkahelyen, ha megváltozott munkaképességű munkavállalót foglalkoztatunk? Milyen költségvonzatai vannak ennek??

Ilyen, és ehhez hasonló, a cégek vezetőit és HR-eseit érintő kérdéskörben szervezünk workshopot 2011. február 15-én, 9 órától.

Képzési információk

Megváltozott munkaképességű munkavállalók a szervezetben
Időtartam6 óra
Képzési napok2011. febr. 15.
Tervezett kezdési időpont9 óra
Jelentkezési határidő2011. febr. 4.
Jelentkezés feltételeKözépfokú iskolai végzettség
Helyszín1061 Budapest, Király u. 12.
LétszámMinimum 12 fő
Igazoló okiratrészvételi igazolás
Képzési díj8000 Ft+áfa*
Kedvezmények25%**
KapcsolatBenesch Anita, 1/267-8740

*A részvételi díj tartalmazza a jegyzet, a frissítők és a részvételi igazolás kiállításának költségeit.

**MLBKT tagoknak vagy cégenként min. 2 fő jelentkezésekor 6000 Ft+áfa/fő a részvételi díj.

A workshop vezetője Kóródi Edit a Napra Forgó Nonprofit Kft. szakmai igazgatója.

A Napra Forgó Nonprofit Kft. több mint 10 éves szakmai tapasztalattal rendelkezik a foglalkozási rehabilitáció területén. Saját maga is foglalkoztat megváltozott munkaképességű munkavállalókat, de jelentős aktivitása van közvetítési, tanácsadási és pályázatmegvalósítási területen is.

Jelentkezési lap letöltése

A workshop tematikája

Felkészülés a megváltozott munkaképességű munkavállalók befogadására

Az előkészületi szakasz célja, hogy hosszú távon is kivitelezhető, reális célokat fogalmazzon meg a szervezet a megváltozott munkaképességűek integrálásával kapcsolatban. Ennek részeként szükséges beszerezni a megfelelő információkat az érintett munkavállaló körről, fel kell tárni a szervezeten belüli kapcsolódási lehetőségeket, és meg kell állapítani, hogy a bevonás érdekében milyen, a meglévő HR módszerektől eltérő eljárásokat kell alkalmazni.

  • Megváltozott munkaképességű munkavállalók csoportjai (fogyatékosság, egészségkárosodás ? azonosságok, eltérések)
  • Szervezeti célok, stratégia (lépték, ütemezés, érintett területek, külső-belső kommunikáció meghatározása)
  • Érzékenyítő módszerek (nyílt és egyértelmű kommunikáció, elfogadás elérése a megváltozott munkaképességű munkavállalókkal – saját élmények és tapasztalatok szerzésének lehetőségei, ismeretátadás módszerei)
  • Átvilágítás, elemzés, követelmény profilok (szervezeti szinttől, a munkafolyamatokig, különböző módszerekkel végzett elemzés feltárás, melynek célja a lehetséges ?belépési pontok? követelményinek meghatározása, korlátozó és kizáró körülmények feltárása)
  • Gyakorlati tudnivalók (adatkezelési szabályok, nyilvántartás, vállalható munkaórák, ?kereset korlát? szabály, rehabilitációs hozzájárulás elszámolási módja, statisztikai állományi létszám értelmezése ezzel összefüggésben)
Bevonás

Gyakorlati példán keresztül annak bemutatása, hogy milyen tervezett lépéseken keresztül érhető el a megváltozott munkaképességű munkavállaló bevonás a szervezetbe. Az egyes lépések tárgyalása esetén a hangsúly az eltérő módszerek bemutatására esik.

  • Toborzás (Mikor torborzunk? Pozíció üresedéskor ?reaktív módon, az alkalmas jelöltek felkutatására téve a hangsúlyt ? proaktívan. Alternatív toborzási csatornák)
  • Szűrés (A megváltozott munkaképességű munkavállaló meglevő képességeinek mind szélesebb körű feltárása, melyhez az eszközöket a követelményprofilok határozzák meg, nagyobb hangsúlyt fektetve a ?próba-típusú? módszerekre.)
  • Kiválasztás (Rangsorolás előre megállapított alkalmassági kritériumok alapján, lehetséges munkaórák, munkabér, keresetkorlát összevetése, a jelöltek ellátási formáinak újbóli ellenőrzése, dokumentálása. Profilillesztés az alkalmassági, objektív és motivációs tényezők figyelembe vételével)
  • Jelöltállítás (A jelöltek felkészítése, önérvényesítési technikák erősítése, alternatív bemutatás)
Folyamatkövetés

Jellemzően a próbaidő alatt zajlik, előre meghatározott kritériumok szerinti értékelési rendszerben, melynek célja a támogatás. Konfliktusos helyzetben mediátori szerep.

Megváltozott munkaképességű munkavállalók alkalmazásával járó lehetséges kedvezmények, támogatások.

Ízelítő a témához kapcsolódó gondolatokból

Mások mondták...Érdemes a lehető legszélesebb körből bevonni a munkakörök közé azokat, ahol a megváltozott munkaképességű munkavállalókat potenciálisan foglalkoztatni kívánják, illetve meggondolandó a munkakörök ?tisztítása?, átszervezése.  Ha az egyszerűbb, kevésbé komplex feladatoknál kezdődik el a bevonásuk, akkor nagyobb eséllyel realizálódik a bővítés, míg a speciálisabb, nagyobb szaktudást igénylő munkaköröknél több időt kell szánni a toborzásra.

Mérlegelendő, hogy csak a fluktuációt figyelembe vevő pótlást hajt végre a cég, vagy beilleszti a szervezetbe az éppen látótérbe került, alkalmas jelöltet. A részmunkaidős foglalkozatás, amelyet egyébként is előnyben részesítenek többen közülük, költség oldalról is támogatja a célt. Már a négy órás foglalkoztatás is egy egésznek számít a kötelező kvóta szempontjából.

Számítási példa három munkaidő lehetőséget figyelembe véve a rehabilitációs hozzájárulás kiváltására:

átlagos statisztikai létszám (fő)foglalkoztatási kötelezettség(fő)éves rehabilitációs hozzájárulás (Ft)munkaidő (óra/nap)elvi éves bér+járulék költsége (Ft)tényleges éves bértömeg (Ft)
201964 50081 202 760238 260
201964 5004902 070-62 430
201964 5006601 380-363 120
2501312 056 250815 635 8803 097 380
2501312 056 250411 726 910-811 590
2501312 056 25067 817 940-4 720 560

A táblázatból kiolvasható, hogy a különböző munkaidőben foglalkoztatott megváltozott munkaképességű munkavállalók alkalmazásával a rehabilitációs hozzájárulás kiváltása mellett milyen költségkülönbözet terheli a munkáltatót, vagy éppen ellenkezőleg, milyen további költséget takaríthat meg. Tehát a példában szerepeltetett bérszinten négy órás foglalkoztatás esetén a munkáltató plusz megtakarítást realizálhat. Mindemellett természetesen a döntés meghozatalakor a hosszú távú stabilitás, a fluktuáció csökkentése, és a céges belső kultúra sértetlensége érdekében olyan foglalkoztatást érdemes választani, amely igazodik a cég bérpolitikájához, és a megváltozott munkaképességű munkavállaló munkájával értékteremtő szereplőjévé válik a szervezetnek.

 

További információk és jelentkezés

MLBKT Titkárság
1061 Budapest, Király u. 12.
Tel./Fax: 1/267-8740, 1/267-9619
E-mail: Benesch Anita, anita.benesch@logisztika.hu

Jelentkezési lap letöltése

Írjon nekünk!

Adjon visszajelzést!