A múlt évben mindössze 0,7 százalékkal nőtt az árutonna-kilométerben mért szállítási teljesítmény, miközben a szállított áruk tömege 8,0 százalékkal volt kisebb az előző évihez viszonyítva - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Alig nőtt tavaly a szállítási teljesítmény

A múlt évben mindössze 0,7 százalékkal nőtt az árutonna-kilométerben mért szállítási teljesítmény, miközben a szállított áruk tömege 8,0 százalékkal volt kisebb az előző évihez viszonyítva – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Az előző évben, 2009-ben a szállított áruk tömege 11,9 százalékkal, az árutonna-kilométerben mért teljesítmény 6,3 százalékkal esett vissza.

Tavaly a helyközi személyszállításban az utasforgalom és az utaskilométerben mért teljesítmény is emelkedett, 2, illetve 1 százalékkal.

Budapest-Ferihegy repülőtér utasforgalma 1 százalékkal nőtt, és elérte a 8,2 millió főt.

A Magyarországon első alkalommal forgalomba helyezett személygépkocsik tavalyi, 61 ezres száma 19 százalékos visszaesés az egy évvel korábbihoz képest.

Az árutonna-kilométerben mért teljesítmény tavaly 50 milliárd árutonna-kilométer volt. A vasúti, a csővezetékes és a belvízi szállítás teljesítménye 15, 7, illetve 30 százalékkal nőtt, miközben a közúti szállításé 5 százalékkal csökkent. Az áruszállítási összteljesítményből a közúti 67, a vasúti 17, a csővezetékes 11, míg a belvízi szállítás 5 százalékkal részesedett.

Az árutömeg 71 százalékát közúton, 16 százalékát vasúton szállították; belföldön még a közúti fuvarozás részesedése meghatározóbb, 90 százalék, a vasúti, a csővezetékes, a belvízi és a légi szállítás nemzetközi jellegéből adódóan.

A nemzetközi áruszállítás volumene 11, az árutonna-kilométerben mért teljesítménye 3 százalékkal nőtt. A belföldi áruszállítás volumene viszont 14 százalékkal, teljesítménye pedig 5 százalékkal csökkent. A közúti áruszállítás 13 százalékos volumencsökkenése a belföldi szállítás visszaesésének a következménye.

Nemzetközi viszonylatban 3 százalékkal nagyobb tömegű árut szállítottak tavaly, mint 2009-ben, de a belföldi szállítás visszaesését ez sem tudta kompenzálni. Volumenében a nemzetközi áruszállítás nem jelentős, az árutömeg mindössze 14 százaléka.

Az összteljesítmény csökkenésében szerepet játszik a 3,5 tonnánál nagyobb teherbírású gépjárműállomány számának bázisidőszakhoz képest bekövetkezett 5 százalékos csökkenése.

A közúti áruszállítás árutonna-kilométerben mért teljesítménye a belföldi viszonylatban 7, a nemzetközi relációban pedig 4 százalékkal csökkent. A tranzitszállítás árutonna-kilométerben mért teljesítménye is 15 százalékkal nőtt a bázisidőszakhoz képest.

A belvízi áruforgalom volumene – az igen alacsony bázis következtében – 28 százalékkal, az árutonna-kilométerben kifejezett teljesítménye 30 százalékkal nőtt az előző évihez képest. A teljesítmény növekedése lényegében a nemzetközi szállításnak köszönhető. Az összes teljesítmény 58 százaléka az átmenő forgalom, 30 százaléka export, 12 százaléka pedig az import, a belföldi forgalom részaránya elenyésző, még a 2 ezreléket sem teszi ki.

Budapest-Ferihegy repülőtér összes áruforgalma 65,5 ezer tonna volt, 21 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.

Adjon visszajelzést!