A Lexmark különböző irodai részlegek nyomtatási szokásait vizsgáló felmérése kimutatta, hogy a logisztikai osztályok alkalmazottai nyomtatnak a legtöbbet: átlagosan naponta 48 oldalt, ami 50 százalékkal több, mint az átlag!

Rengeteget nyomtatnak a logisztikusok!

A Lexmark ma közzétett sajtóanyaga szerint a logisztikai részlegen dolgozók akár 50 oldalt is nyomtathatnak naponta.

A különböző irodai részlegek nyomtatási szokásait vizsgáló felmérés az Ipsos közreműködésével készült. A felmérés kimutatta, hogy az alkalmazottak átlagosan 32 oldalt is kinyomtatnak naponta. A listát a logisztikai osztályok alkalmazottai vezetik napi 48 oldallal, ez 50 százalékkal több, mint az átlagos nyomtatás.

A Lexmark tanulmányából továbbá kiderül, hogy a logisztikai osztályok mellett a HR, az adminisztrációs és a pénzügyi osztályok is jelentős papírmennyiséget használnak el a nyomtatáshoz: az ő esetükben ez fejenként 38-39 oldalt jelent naponta.
A fenti adatok nem csupán az alkalmazottak pazarlásáról tanúskodnak, hanem sajnos gyakran a munkakörükhöz kapcsolódó adminisztrációs elvárásokról is. Ezek természetesen elengedhetetlenek a mindennapi munkavégzéshez, de mi a teendő a felesleges nyomtatásokkal?
Ahogy a logisztikában dolgozók is beismerték, sajnos előfordul, hogy figyelmetlenségből a hibás, vagy a nem megfelelő oldalt nyomtatják ki. A felmérés szerint a felesleges oldalak kinyomtatásában az informatikai részlegen dolgozók vezetnek napi 9 oldallal, de nem sokkal maradnak le a HR részleg alkalmazottai sem. Ők napi 8 oldalt pazarolnak el feleslegesen.
Danny Molhoek, a Lexmark közép- és kelet-európai régiójának ügyvezető igazgatója szerint eljött az idő, hogy a szervezetek nagyobb felelősséget vállaljanak nyomtatásaikért, hiszen ennek nem csupán pénzügyi, hanem környezeti hatásai is vannak.

A Lexmark regionális vezetője az alábbi tanácsokkal szolgál a felesleges nyomtatások megelőzésére:

  • Ösztönözzük munkatársainkat a kétoldali nyomtatásra. A felmérésben résztvevők közül csupán minden harmadik szervezet (34 százalék) használja ki mindkét oldalt.
  • A nyomtatási előnézetet nem véletlenül találták ki: sokat segíthet, hogy valóban csak a megfelelő oldalakat nyomtassuk ki.
  • A technika is segíthet az irodai környezettudatosság kialakításában: használjunk olyan multifunkciós nyomtatókat, amelyek egyaránt tudnak másolni, szkennelni, faxolni, illetve nyomtatni. Ezeket a gépeket már előre be lehet programozni a kétoldali és a fekete-fehér nyomtatási funkciókra.
  • A munkafolyamatokat nagyban gyorsíthatják az olyan nyomtatóeszközök, amelyeken keresztül a dolgozók emailt küldhetnek, elektronikus mappákba helyezhetik dokumentumaikat, illetve rendelkeznek elektronikus tartalommenedzser alkalmazással.
  • A szervezeknek javasolt nyomtatási előírásokat létrehozniuk, hogy alkalmazottaik tudatosabban használják a nyomtatókat. A dolgozói okoskártya és PIN hozzáférés például hatékonyabb ellenőrzést tesz lehetővé. A felmérésünk során megkérdezett szervezetek 15 százaléka állította, hogy csökkentették nyomtató eszközeik számát, továbbá minden tizedik vállalat bevezette a kártyás illetve PIN kódos nyomtatási rendszert.
[stextbox id=”info”] Van véleménye?
Ön szerint mi az oka, hogy a logisztikusok sokat nyomtatnak?
Hogyan lehetne változtatni ezen?
Kérjük, ossza meg velünk véleményét! Küldje el hozzászólását a cikk alján!
[/stextbox]

Egy hozzászólás.

  1. Általában nem értek egyet a statisztikákkal, mert nagy részük nem életszerű. Nem gondolom, hogy a logisztikusoknál a legmagasabbak a munkakörükhöz kapcsolódó adminisztrációs elvárások. Amúgy érdemes megfogadni a Lexmark regionális vezetőjének tanácsait.

Adjon visszajelzést!