2050-ig elő kell mozdítani a világviszonylatban is vezető szerepet játszó versenyképes, környezetbarát és biztonságos európai légiközlekedési ágazat létrejöttét. A cél az egységes európai égbolt és az európai kutatási térség megteremtése, valamint innovatív stratégiák kidolgozása egy globális környezetben megvalósuló, fenntartható légi közlekedés érdekében.

A légi közlekedés és szállítás jövője

A 2011. március 30-án kezdődő madridi repüléstechnikai napokon az Európai Bizottság alelnöke és közlekedésért felelős biztosa, Siim Kallas bemutatta azt az új, hosszú távú koncepciót, amelyet a légi közlekedéssel és a repüléstechnikai kutatással foglalkozó munkacsoport dolgozott ki. Az erről szóló jelentés első ízben konkretizálja a közlekedésről szóló, 2011. március 28-án elfogadott fehér könyvben előirányzott légiközlekedési intézkedéscsomag néhány elemét.

A légi közlekedés és szállítmányozás 2050-ben

A 2050-ig szóló koncepcióban körvonalazódik, milyen európai kutatási prioritások kijelölésére van szükség ahhoz, hogy azok ? jól megragadható uniós hozzáadott értéket teremtve ? hozzájáruljanak az EU gazdasági növekedéséhez és globális versenyképességéhez, miközben megfelelnek nemcsak a piac igényeinek, de az energiaügyi és környezetvédelmi kihívásoknak is.

A légi közlekedéssel és a repüléstechnikai kutatással foglalkozó, 2010 decemberében létrehozott magas szintű munkacsoport elképzelésének lényege, hogy 2050-ig elő kell mozdítani a világviszonylatban is vezető szerepet játszó versenyképes, környezetbarát és biztonságos európai légiközlekedési ágazat létrejöttét, mely legfontosabb céljának az utazóközönség és a társadalom szükségleteinek kielégítését tartja.

A cél az egységes európai égbolt és az európai kutatási térség megteremtése, valamint innovatív stratégiák kidolgozása egy globális környezetben megvalósuló, fenntartható légi közlekedés érdekében.

A ?Flightpath 2050?-jelentés itt olvasható: http://ec.europa.eu/transport/air/hlg_aviation_aeronautics_en.htm

Adjon visszajelzést!