A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított márciusi értéke: 53,8.

Bővülés lassuló ütemben

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított márciusi értéke: 53,8.

Beszerzesi Menedzser Index2010 júliusa óta folyamatosan bővült a feldolgozóipar, és ennek a növekedésnek az üteme novembertől kezdve tartósan magasan van, noha a mostani érték alatta marad a megelőző négy hónap értékeinek. A szezonálisan kiigazított index 2011-ben eddig mindig növekedést jelzett. A március havi index 3,1 százalékponttal alacsonyabb a februári értéknél (56,9), de továbbra is felette van mind a megelőző három év, mind a felmérés kezdetétől számított 15 év márciusainak átlagánál (rendre: 48,6; 51,8). Március elég vegyes hónap volt a korábbi években, 1996-ban, 2003-2005 között és 2009-ben volt 50,0 pont alatt az index értéke, ezenkívül több évben nem sokkal haladta meg az 50,0 pontot. A nyers BMI index nőtt februárhoz képest.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe csökkent februári értékéhez képest, de ezzel együtt is tizenötödik hónapja emelkedik a termelt mennyiség. Erre utoljára 2005 júliusa és 2007 júniusa között volt példa, akkor 24 hónapon át tartott a termelt mennyiség bővülése. A mostani érték viszonylag magasnak számít, az elmúlt 10 évben csak háromszor volt nagyobb a növekedés üteme márciusban.

Az új rendelések indexe erősebben csökkent,de a mostani érték így is a hatodik legmagasabb márciusi érték 1995 óta. Az új rendelések állománya tizedik hónapja bővül egyfolytában. Erre utoljára 2007 augusztusa és 2008 júniusa között volt példa, akkor tizenegy hónapon át.

A márciusi szállítási átfutási idő ideje hosszabb lett februárhoz képest, és az ütem enyhén gyorsult. A korábbi márciusi értékeket nézve az idei a legalacsonyabb érték 1995 óta. Az index értéke immár a tizenhatodik hónapja van 50,0 pont alatt. Erre korábban soha nem volt példa.

A vásárolt készletek növekedése megállt a februári egyszeri emelkedés után, de a csökkenés üteme nagyon enyhe. Az idei márciusi érték az elmúlt tizennégy év értékei alapján átlag alatti, és tíz ennél jobb érték is volt. 2010-ben összesen hét hónapban jelzett csökkenést az index értéke, kérdés, hogy ez a trend folytatódik-e idén is (az arány eddig kettő-egy a csökkenésnek).

Márciusban is nőtt a foglalkoztatottság a feldolgozóiparban, és a foglalkoztatottsági index alapján ennek üteme némileg erősebb lett februárhoz képest. A szeptemberi megtorpanástól eltekintve az index továbbra is a feldolgozóiparban alkalmazott munkavállalói létszám növekedését jelzi, megszakítás nélkül hatodik alkalommal. A korábbi márciusi értékeket nézve az idei tisztán a legmagasabb 1995 óta.

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

  • A beszerzési mennyiség indexe megzuhant februári értékéhez képest, de továbbra is növekedést jelez. A mostani érték valamivel jobb az 1995 óta mért átlagnál, de önmagában nem kiemelkedő márciusi adat. Az index tizenötödik hónapja bővül zsinórban, legalább ilyen hosszú időszakra utoljára 2005 augusztusa és 2007 júniusa között volt példa (23 hónap).
  • A beszerzési árak esetében az árak növekedésének üteme enyhén lassult, ezzel együtt a beszerzési árak már huszonkettedik hónapja nem csökkennek. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a leggyorsabb márciusi ütem.
  • A késztermékkészletek szintje márciusban némileg emelkedett. A korábbi márciusi értékeket nézve azonban az idei a második legmagasabb 1995 óta (2004 mögött), így kiemelkedő havi adatnak mondható ? különösképpen, ha figyelembe vesszük az 1995 óta mért hosszú távú átlagot, mely a késztermékkészletek szintjének enyhe csökkenő trendjét mutatja. A mutató 2010 júniusa óta folyamatosan 50,0 pont alatt tartózkodott, a márciusi növekedés ezt a 9 hónapos csökkenő trendet szakította meg.
  • A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent februárhoz képest, de a 2010. áprilisi megtorpanás után továbbra is az import bővülésére utal, immár megállás nélkül tizenegyedik hónapja. Erre utoljára 2005-2008 között volt példa, akkor 32 hónapon keresztül. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében is kedvező folyamatról beszélhetünk. Immár tizenhatodik hónapja tart a bővülő trend. Az index értéke némileg csökkent az előző hónaphoz képest. A mostani 16 hónapos folyamatos bővülésnél jobb utoljára 2005 áprilisa és 2008 szeptembere között fordult elő (42 hónap).
  • Rengeteg különböző termék kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Kiemelkedően nagy csoportot alkottak közöttük a fémek (acél, ónozott acél és különféle acéltermékek, fémoxidok, alumínium, ezüst, réz, vas), az élelmiszeripari termékek (cukor, élőcsirke, gyümölcsalapanyag, vaj, margarin, liszt), valamint a különféle csomagolóanyagok és a pamut. Hiányt a különféle fémeken, fémoxidokon kívül az elektronikai termékek és alapanyagok esetében jeleztek nagyobb számban.

Adjon visszajelzést!