Horváth Ferenc, a Beszerzési Vezetők Klubjának vezetőségi tagja "Hogyan takarítsunk meg évi százmilliárdot? (köz)beszerzés - a jogszabályon túl..." című cikke a mai naptól olvasható az Index gazdasági rovatában.

Hogyan takarítsunk meg évi százmilliárdot?

Az illetékes minisztérium a napokban szerkeszti az új közbeszerzési törvényt. A jogszabály egyebek mellett azért fontos, mert hazánkban évente 1400-1700 milliárd forint értékben vállalnak kötelezettséget közbeszerzési eljárásokon.

Horváth Ferenc kollégánk “Hogyan takarítsunk meg évi százmilliárdot? (köz)beszerzés – a jogszabályon túl…” címmel cikket írt a témában, mely a mai naptól olvasható az Index gazdasági rovatában.

A szerző álláspontja szerint a közbeszerzés nem önálló és főként nem jogi tudomány, hanem a beszerzési szakma egy nagyon fontos része, így szabályozását is a beszerzés korszerű módszereire kell építeni. Horváth Ferenc szerint a közbeszerzési szférában a beszerzés stratégiai hozzáadott értéke – az erős jogi hatás és a gyakran torzult jogalkalmazás következményeként – napjainkban nem érvényesül kellőképpen. Beszerzésszakmai és piaci ismeretek hiánya, tervezési, szervezési és szabályozási hiányosságok, valamint a gyenge informatikai háttértámogatás gátolja a költséghatékony közbeszerzés kiépülését. Kollégánk véleménye szerint stratégiai gondolkozással, megfelelő szervezéssel, felelős erőforrás-gazdálkodással, naprakész szaktudással, korszerű beszerzési módszerek és eszközök alkalmazásával, valamint az ezt támogató szabályozási környezettel nemzetgazdasági szinten százmilliárdos megtakarítás érhető el.

A szerzőtől tudjuk, hogy közel 10 éve van közvetlen kapcsolatban a közbeszerzésekkel. Beosztott munkatársai ez idő alatt több száz ajánlatot állítottak össze és írtak ki.

A cikkben olvasható véleményének kialakításában korábbi értékesítési igazgatói és beszerzési vezetői tapasztalatai mellett, meghatározó hatása volt a Beszerzési Vezetők Klubja közösségének, valamint a BVK Közbeszerzési munkacsoportjának.

Adjon visszajelzést!