A válság után a legfontosabb lecke a fejlődő gazdaságok számára, hogy növeljék a hazai, belföldi megtakarításokat és befektetéseket és minél gyorsabban sajátítsák el a külföldi technológiákat.

Átrendeződések a világgazdaságban: néhány régi-új válság-kezelési tapasztalat

Next Practice című konferenciánkon rendkívül izgalmasnak ígérkező előadást tart Magas István, tanszékvezető egyetemi tanár (Világgazdasági Tanszék, Budapesti Corvinus Egyetem).

Magas IstvánMegfelelő koordinációs mechanizmusok esetén mik a globális versenyképesség elsődleges közvetítői? Milyen hatással van és lesz az amerikai gazdaság a világpiacokra? Továbbra is az amerikai gazdaság lesz a világ gazdasági növekedésének motorja? Milyen mértékben felelős vagy lehet felelős az USA a globális gazdasági stabilitás megteremtéséért? Ezek a kérdések jogosan merülnek fel a válság okait és következményeit kutatók körében.
A válság után a fejlődő gazdaságoknak meg van az esélye, hogy előnyükre hasznosítsák az őket sújtott nehézségeket. Ahhoz viszont, hogy visszanyerjük a kapitalizmusba vetett bizodalmunkat, elengedhetetlenek a globális erőfeszítések. A globális versenyképesség két nagy közvetítői a multinacionális vállalatok és a nemzetközi tőkepiacok, melyek többsége fejlődő országokban működik. A válság után a legfontosabb lecke a fejlődő gazdaságok számára, hogy növeljék a hazai, belföldi megtakarításokat és befektetéseket és minél gyorsabban sajátítsák el a külföldi technológiákat.
A protekcionizmus semmi esetre sem kifizetődő megoldás.

Szeretné meghallgatni az előadást? Véleménye van a témáról?
Még egy hétig jelentkezhet a Next Practice-re!

Next Practice kuponkód

Adjon visszajelzést!