A legtöbb fuvarozási vállalkozó már 31-32 liter / 100 km átlagfogyasztással is elégedett. De miért ne legyen ez az eredmény még jobb? A Scania Transport Laboratory nevű cége és a német TSL fuvarozó vállalat kihívta egymást: ki tud több üzemanyagot megtakarítani normál kereskedelmi áru szállítása során?

Lehetséges: 40 tonnás kamion 25 liter/100 km átlagfogyasztással

A Scania Transport Laboratory nevű cége és a német TSL fuvarozó vállalat kihívta egymást: ki tud több üzemanyagot megtakarítani normál kereskedelmi áru szállítása során?

Az érdeklődők a weben folyamatosan nyomon kísérhették az eredményeket, ahol a Scania Fleet Management rendszeréből nyert adatok publikálásra kerültek, így például a járművek helyzete és üzemanyag-fogyasztása is nyilvános volt. A kétnapos küzdelem után a német TSL cég pilótája ért el jobb fogyasztási eredményt az R 480, Euro 6-os környezetvédelmi normát teljesítő teljesen egyforma kamionok versenyében; átlagfogyasztása 1351 km megtétele után 25,4 liter / 100 km lett.

A megmérettetés Hanna Fange (Scania Transport Laboratory) és Peter Röder (TSL) között május 26-án reggel 4 órakor kezdődött a Scania södertälje-i (Svédország) központjánál. Ekkor indult útnak a két Scania R 480, Euro 6-os, kéttengelyes, 40 tonna összsúlyú szerelvény a Scania Zwolle-ban (Hollandia) található gyártóegységébe. A járművek déli irányban, Svédországból a dániai Vordingborg felé haladtak, ahol a pilóták kivették kötelező, 11 órás pihenőidejüket. Innentől kezdve a járműveket más vezetők vitték tovább Zwolle-ba. A kísérlet május 27-én nem sokkal dél után ért véget Hanna Fange-gal és Peter Röder-rel a kormányoknál, ugyanis ők két új, az eredeti specifikációval megegyező, Zwolle-ból érkező járművet vezettek vissza Södertälje-ba.

“Azért vállalkoztunk erre a tesztre, mert szeretnénk megmutatni az iparágnak és a benne érintett személyeknek, hogy lehetséges a 25 liter / 100 km átlagfogyasztás elérése normál vezetés során. Amire ehhez szükség van, az egy képzett pilóta, aki megfelelő odafigyeléssel vezeti a járművet.” – nyilatkozta a teszt előtt Anders Gustavsson a Scania Transport Laboratory ügyvezető igazgatója. “A legtöbb fuvarozási vállalkozó már 31-32 liter / 100 km átlagfogyasztással is elégedett. De miért ne legyen ez az eredmény még jobb?

Klaus Ellinger a TSL alapítója szerint vállalatuk azért ment bele a kihívásba, mert “tisztában vagyunk vele, hogy nagyon jó pilótáink vannak, akik tudják hogyan kell bánni a tehergépkocsikkal. Mindennapi üzletmenetünk során ennek eredménye megmutatkozik az alacsony üzemanyag-fogyasztásban, csakúgy mint a kisebb fenntartási költségekben.”

Az érdeklődők a weben folyamatosan nyomon kísérhették az eredményeket, ahol a Scania Fleet Management rendszeréből nyert adatok publikálásra kerültek, így például a járművek helyzete és üzemanyag-fogyasztása is nyilvános volt.

2 hozzászólás

  1. Szabó Zoltán Csaba

    Ha nincs rakomány a Renault Premium 430 2011-es szériában, akkor póttal képes erre a teljesítményre. A kérdés az, hogy 24 tonnával rakottan mire képes ez az új csodabogár?

  2. Az 500as Volvonak nem kunszt, vegyes terheléssel egy magyar-holland kanyaron, de volt olyan hónap hogy a honap végére is kijött a 25 literes átlag fogyasztás, Állandó 24 tonnával 28-30 és befolyásolja a viszonylat.

Adjon visszajelzést!