Európában is ritkaságszámba menő, különleges, a magyar agrárágazat köré szerveződő, tematikus üzleti, logisztikai és kereskedelmi park szervezése folyik Budapest kapujában, Bagon.

Agrárlogisztikai központ épül Bagon

Európában is ritkaságszámba menő, különleges, a magyar agrárágazat köré szerveződő, tematikus üzleti, logisztikai és kereskedelmi park szervezése folyik Budapest kapujában, Bagon.

Kelet-Közép-Európa egyik legnagyobb mezőgazdasági logisztikai központja a minden téren kiváló minőségű, márkázott magyar zöldség-gyümölcs ?rehabilitációját? szolgálhatja, elhelyezkedésével és a minden területre kiterjedő szolgáltatásaival ezt, valamint a hazai agrártermékek itthoni és külföldi piacra kerülését segítheti elő.

A Galga mente ? Budapest kapuja és a főváros konyhakertje ? komoly zöldség- és gyümölcs-termelő hagyományokkal rendelkezik. Ez is indokolja, hogy egy, a magyar zöldség-gyümölcs termelés újbóli felvirágoztatását szolgáló nagyberuházás itt valósulhasson meg.

Ez a mintegy negyvenezres lélekszámú kistérség ? ahol többek között Tura, Aszód, Kartal, Galgahévíz és Bag is található ? nem tartozik az elmúlt húsz év nyertesei közé. Ugyanez elmondható az egykor sikerágazatnak számító magyar zöldség-gyümölcs ágazatról is. Mindkettő helyzetbe hozását célozza egy különleges, első szakaszán 2011 év végén túljutó beruházás, a Budapesttől 38 kilométerre, az M3-as autópálya bagi leágazásánál, 45 hektáron megvalósuló Central Business Park.

?Mindig is nyilvánvaló volt számomra, hogy az itt élők számára munkahelyeket és színvonalas kereskedelmi szolgáltatásokat kell teremteni. Ugyanakkor ismerve a hazai agrárium helyzetét, tudtam, a magyar mezőgazdasági termékeknek minél több exportlehetőségre van szüksége, ahhoz, hogy az ágazatot is fájdalmasan érintő krízisből kilábaljon. Ezért kerestem meg a tematikus üzleti, logisztikai park ötletével több, az ingatlanpiacon sikeres vállalkozót. Közöttük Gyuga Pál az, aki mindvégig kitartott az itt megvalósítandó központ terve mellett. Öt év kemény, kitartó munka, sok-sok utánajárás következett, míg mára az infrastrukturális fejlesztések eljutottak odáig, hogy a terület fogadóképes lesz? ? beszélt a kezdetekről Tóth Gábor, Bag polgármestere, a térség országgyűlési képviselője.

Miben különleges?

Koncepció

Az ötlet lényege: létrehozni Kelet-Közép-Európa egyik legnagyobb mezőgazdasági logisztikai központját, egy olyan ?tematikus? üzleti, logisztikai, kereskedelmi és innovációs központot, amelyben minden megtalálható, ami a zöldség-gyümölccsel összefügg, megteremteni egy olyan teret, ahol a kiváló logisztika, az innováció és a korszerű technológia együtt van jelen. Ez az üzleti park ? amelynek mintájául az egyik legkorszerűbb ilyen jellegű európai létesítmény szolgált ? szándéka szerint több funkciót tölt be. Egyrészt egy olyan elosztóközpont kíván lenni, amely támogatja az agrártermékek hazai és exportpiacokon történő értékesítését, miközben stabil technológiai és innovációs hátteret nyújt az ágazatnak; ahol koncentrálódnak a mező-gazdasági friss áruk és egyéb termékek; amely minden lehetséges eszközzel erősíti a kis és középgazdaságokat, amelyben minden elérhető, ami sikerükhöz, boldogulásukhoz szükséges, a vetőmagtól a hűtőkapacitáson át egészen az ? adott esetben akár egységes ? csomagolásig.

Elhelyezkedés

A terület fekvése ?stratégiai?: 45 hektár Bagon, Budapesttől 38 kilométerre, az M3-as és a miskolci vasúti fővonal közvetlen szomszédságában, az autópálya bagi leágazásánál. A terület az M31-es autópálya és a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér közelében fekszik, közel a mezőgazdasági termőterületekhez, illetve a közúti és vasúti export útvonalakhoz, különös tekintettel a kelet felé irányuló szállítmányokra, 1,3 km közvetlen autópálya-kapcsolattal rendelkezik.

Korszerű és ?zöld?

A tervek szerint a területen épül fel egy 40 ezer m? alapterületű, a környezeti szempontok figyelembevételével tervezett, egy légterű mezőgazdasági logisztikai központ, ahonnan a friss áruk országos elosztása történik, emellett 100 ezer négyzetméteren technológiai, logisztikai célú épületek építésére van lehetőség. A modern logisztikai épületek a legkorszerűbb épületgépészeti megoldások felhasználásával, a fenntarthatóság figyelembevételével, a zöld energiák nagymértékű hasznosításával épülnek, és a legkorszerűbb raktározási és anyagmozgatási eszközökkel lesznek ellátva.

?Példaként averonai, Észak-Olaszországot és Nyugat-Európa egy részét ellátó zöldség-gyümölcs nagykereskedelmi központ lebegett a szemünk előtt, amelyet követve és a helyi körülményekhez igazítva egy kiváló logisztikai adottságokkal rendelkező ipari, kereskedelmi és innovációs parkot hozhatunk létre, amellyel nagymértékben elősegíthetjük a magyar mezőgazdasági termékek ? mind hazai, mind külföldi ? piacra jutását. Nagyon bízom benne, hogy ezt a rendkívüli lehetőséget minél több, a magyar agráriumban működő, kis- és középvállakozó, gazdálkodó, kereskedő, az ágazathoz valamilyen formában kötődő szolgáltató és beruházó felfedezi, él vele, és nagyon sokat profitálhat belőle? ? fogalmaz a polgármester.

Ütemezés

Az első ütemben az autópálya leágazásánál épülhet meg egy a térség mintegy 40 ezer lakosát kiszolgáló korszerű kereskedelmi, szolgáltató központ, amelyben többek között egy 4 ezer négyzetméteres élelmiszer áruház, kertészeti áruda, diszkont benzinkút, autós gyorsétterem, távolsági autóbusz pályaudvar, bankfiók és további kisebb-nagyobb kereskedelmi és szolgáltató egységek nyílnak.

A második ütemben valósulhat meg a tematikus üzleti park, így a 15 hektáros ingatlanon egy 40 000 nm alapterületű mezőgazdasági logisztikai elosztóközpont. A harmadik szakaszban pedig a 20 hektáros közművesített területen épülhet fel a 100 000 nm alapterületű logisztikai, innovációs központ, amelyben a zöldség-gyümölcs ágazathoz kapcsolódó üzleti tevékenységet végző, bármilyen szakmai és műszaki elvárással érkező termelő/szolgáltató megjelenhet, és kaphat működéséhez teljes körű támogatást.

Jelen

Gőzerővel folyik a a 45 ha-os terület közművesítése. Négyszáz millió forintos beruházással ? a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség támogatásával, a Pro Regio Közép-Magyarországi Regionális Fejlesztési és Szolgáltató Nonprofit Közhasznú Kft. közreműködésével és az elnyert 200 millió forintos támogatással ? valósul meg a terület infrastrukturális fejlesztése, a közművek és az úthálózat kiépítése ? vagyis megteremtődnek egy korszerű ipari, logisztikai park megvalósulásának a feltételei ? a terület 2011 év végére ?fogadóképes?.

Bagi Agrár Logisztikai Park

Adjon visszajelzést!