A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított júniusi értéke: 54,4.

Beszerzési Menedzser Index: További, de lassabb bővülés

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított júniusi értéke: 54,4.

bmi_junius2010 júliusa óta folyamatosan bővült a feldolgozóipar, és ennek a növekedésnek az üteme novembertől kezdve átlagban nézve tartósan magasan van. A mostani érték közepesnek számít ebben az évben, a januári, a februári és az áprilisi BMI is dinamikusabb bővülést jelzett. A június havi index 2,0 százalékponttal magasabb a májusi értéknél (52,4). Június összességében az átlagnál kissé gyengébb hónap volt a korábbi években, 1996-ban, 1998-ban, 1999-ben, 2005-ben, 2009 és 2010-ben volt 50,0 pont alatt az index értéke, és a júniusi átlag 1996 óta (51,6) némileg alatta marad az összes hónap átlagának (51,9). Ez a hosszútávú júniusi átlag egyébként április (51,5) után a legkisebb.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe nőtt májusi értékéhez képest, és ezzel együtt már tizennyolcadik hónapja emelkedik a termelt mennyiség. Erre utoljára 2005 júliusa és 2007 júniusa között volt példa, akkor 24 hónapon át tartott a termelt mennyiség bővülése. A mostani érték inkább magasnak számít, az elmúlt 15 évben csak ötször volt nagyobb a növekedés üteme júniusban.

Az új rendelések indexe erősebben emelkedett, és a mostani érték az ötödik legmagasabb júniusi érték 1995 óta. Az új rendelések állománya tizennyolcadik hónapja bővül egyfolytában. Erre utoljára 2005 júliusa és 2008 júniusa között volt példa, akkor harminchat hónapon át.

A júniusi szállítási átfutási idő ideje hosszabb lett májushoz képest, és az ütem enyhén gyorsult. A korábbi júniusi értékeket nézve az idei a legalacsonyabb érték 1995 óta. Az index értéke immár a tizenkilencedik hónapja van 50,0 pont alatt, ami példa nélküli.

A vásárolt készletek csökkenése megállt a márciusi nagyon enyhe visszaesés után, és a növekedés üteme némileg erősödött májushoz képest. Az idei júniusi érték az elmúlt tizennégy év értékei alapján átlag feletti, csak öt ennél jobb érték volt. 2010-ben hét hónapban jelzett csökkenést az index, kérdés, hogy ez a trend folytatódik-e idén is (az arány eddig négy-kettő a bővülésnek).

Júniusban is nőtt a foglalkoztatottság a feldolgozóiparban, bár a foglalkoztatottsági index alapján ennek üteme némileg gyengébb lett májushoz képest. A szeptemberi megtorpanástól eltekintve az index továbbra is a feldolgozóiparban alkalmazott munkavállalói létszám növekedését jelzi, megszakítás nélkül kilencedik alkalommal. A korábbi júniusi értékeket nézve az idei tisztán a legmagasabb 1995 óta.

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

  • A beszerzési mennyiség indexe nőtt májusi értékéhez képest, és továbbra is növekedést jelez. A mostani érték jobb az 1995 óta mért átlagnál, és a hatodik legmagasabb júniusi adat. Az index tizennyolcadik hónapja bővül zsinórban, legalább ilyen hosszú időszakra utoljára 2005 augusztusa és 2007 júniusa között volt példa (23 hónap).
  • A beszerzési árak esetében az árak növekedésének üteme gyorsult, ezzel együtt a beszerzési árak már huszonötödik hónapja növekednek. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a hetedik leggyorsabb júniusi ütem.
  • A késztermékkészletek szintje júniusban némileg magasabb lett. A korábbi júniusi értékeket nézve az idei így is az ötödik legmagasabb 1995 óta, így átlag feletti havi adatnak mondható ? különösképpen, ha figyelembe vesszük az 1995 óta mért hosszú távú átlagot, mely szintén a késztermékkészletek szintjének enyhe csökkenő trendjét mutatja. A mutató 2010 júniusa óta folyamatosan 50,0 pont alatt tartózkodott, a márciusi-áprilisi növekedés ezt a 9 hónapos csökkenő trendet szakította meg, hogy májusban újból csökkenjen, majd júniusban emelkedjen.
  • A külpiaci mutatók közül az importindex értéke enyhébben csökkent májushoz képest, de a 2010. áprilisi megtorpanás után továbbra is az import bővülésére utal, immár megállás nélkül tizennegyedik hónapja. Erre utoljára 2005-2008 között volt példa, akkor 32 hónapon keresztül. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében is kedvező folyamatról beszélhetünk. Immár tizenkilencedik hónapja tart a bővülő trend. Az index értéke enyhén növekedett az előző hónaphoz képest. A mostani 19 hónapos folyamatos bővülésnél jobb utoljára 2005 áprilisa és 2008 szeptembere között fordult elő.
  • Rengeteg különböző termék kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Kiemelkedően nagy csoportot alkottak közöttük a fémek (acél, acéllemez, alumínium, keményfémek, réz, rézkábel, vas), a mezőgazdasági termékek (sertésbőr,  kristálycukor, olaj, vaj), valamint a különféle vegyipari termékek. Hiányt a különféle elektronikai cikkeken és a műanyagon kívül a vegyipari termékek esetében jeleztek nagyobb számban. Jelentősebb árcsökkenésről számoltak be egyéb fémek (ezüst), vegyipari (pl. MAP, ammónium-szulfát) és élelmiszeripari termékek (sajt, sertés, pálmaolaj) esetében.

Mire jó a másoddiploma?

Előfizetés a Beszerzési Menedzser Indexet tartalmazó kiadványokra

Adjon visszajelzést!