A Magyar Közlöny 2011. július 20-i 86. számában megjelent a közbeszerzésekről szóló törvény. Az új törvény lényeges célkitűzése, hogy az eljárások szabályai rugalmasabbak, kevésbé bürokratikusak és könnyebben alkalmazhatóak legyenek. Ennek érdekében újraszabályozza az egyes eljárástípusokat és csökkenti azokat az adminisztratív terheket, amelyek indokolatlanul lassították és bonyolították a közbeszerzéseket. A kritikusok szerint az átláthatóság elve sérült a módosításokkal.

Az új közbeszerzési törvényről

A Magyar Közlöny 2011. július 20-i 86. számában megjelent a közbeszerzésekről szóló törvény. Az új törvény lényeges célkitűzése, hogy az eljárások szabályai rugalmasabbak, kevésbé bürokratikusak és könnyebben alkalmazhatóak legyenek. Ennek érdekében újraszabályozza az egyes eljárástípusokat és csökkenti azokat az adminisztratív terheket, amelyek indokolatlanul lassították és bonyolították a közbeszerzéseket. A kritikusok szerint az átláthatóság elve sérült a módosításokkal.

parlamentA Kormány számára és az Európai Unió számára is fontos célkitűzés a kis- és középvállalkozások közbeszerzési eljárásokban való sikeres részvételének elősegítése, ezért hangsúlyos helyen szerepel az uniós értékhatár alatti beszerzések egyszerűsítése és a hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás a nemzeti eljárásrenden belül.

Az új törvény alapelvként jelöli meg a magyar nyelv használatát a közbeszerzési eljárás során. Ha az ajánlattevő alvállalkozókat is bevon, az alvállalkozókra vonatkozóan nem kell külön igazolni kizáró okok hiányát.

A dokumentálással kapcsolatos rendelkezéséken belül jelentős előrelépés a kkv-k számára, hogy a jövőben főszabályként elegendő lesz minden dokumentumból egy egyszerű másolat beadása is. A nemzeti eljárásrend kötetlen eljárásában egy dokumentum, a felhívás biztosítja a gazdasági szereplők számára a megfelelő ajánlattételhez szükséges információkat.

A törvény 2012. január 1-jén lép hatályba, a törvényhez kapcsolódó végrehajtási rendeletek ez év őszén készülnek el.

(Forrás: kormany.hu)

Adjon visszajelzést!