Gelei Andrea és Nagy Judit kutatási jelentésének fő megállapítása, hogy ma Magyarországon a logisztikai információs rendszerek fejlettsége közepes. Kiemelik, hogy a hazai KKV szektor lemaradása ? ezen a téren is ? jelentős. Ennek egyik jeleként értelmezhetjük, hogy jelentős számú vállalat semmilyen azonosítást nem használ. Sokan saját vállalati kódokat részesítik előnyben. Pozitív jelnek értékelik, hogy a jövőben a ?nem használó? kör jelentős része tervezi valamilyen technológia bevezetését. Itt is elsősorban a vonalkódrendszerek lehetnek meghatározók.

Logisztikai folyamatok informatikai támogatottsága Magyarországon

A Vezetéstudomány 2011. / 6. számában jelent meg Gelei Andrea és Nagy Judit cikke, amelyben  hazai vállalatok logisztikai, ezen belül is elsősorban a disztribúciós logisztikai folyamatok informatikai támogatottságának jelenlegi helyzetét és a közeljövőben várható változásait mutatják be. A kutatás hiánypótló. Mint a szerzők is megjegyzik: bár a vállalati információs rendszerek vizsgálata népszerű téma, de hasonló fókuszú, átfogó kérdőíves felmérés korábban nem volt.

Fő megállapításuk, hogy ma Magyarországon a logisztikai információs rendszerek fejlettsége közepes. Kiemelik, hogy a hazai KKV szektor lemaradása ? ezen a téren is ? jelentős. Ennek egyik jeleként értelmezhetjük, hogy jelentős számú vállalat semmilyen azonosítást nem használ. Sokan saját vállalati kódokat részesítik előnyben. Pozitív jelnek értékelik, hogy a jövőben a ?nem használó? kör jelentős része tervezi valamilyen technológia bevezetését. Itt is elsősorban a vonalkódrendszerek lehetnek meghatározók.
A vállalatirányítási rendszerek 2:1 arányban oszlanak meg a piacon vásárolható és a saját rendszerek között. A cégek leggyakrabban a pénzügy, az értékesítés, a készletgazdálkodás és a raktározás modult alkalmazzák. De elterjedt a beszerzés és a termelésirányítás támogatása is.
A felmérésből az is kiderül, hogy a szakemberek az informatikai megoldásokat a logisztikai stratégiai döntésekhez is használják. A szerzők arra is felhívják a figyelmet, hogy a vállalatok döntően a hagyományos kommunikációs eszközöket (posta, fax, telefon) használják. Bár elterjedt az e-mail is, de a szabványos kommunikációs megoldások nem a mindennapok részei.

A teljes tanulmány ide kattintva érhető el.

Az MLBKT 19. kongresszusán az informatikai szekcióban szó esik többek között ERP-rendszerek sikeres bevezetéséről is.

Logisztikai és beszerzési konferencia 2011

Adjon visszajelzést!