A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított szeptemberi értéke: 50,8. A korábbi szeptemberekkel és az elmúlt hónapokkal összevetve az idei érték és a bővülés üteme kifejezetten alacsony. A felmérésben vizsgált részindexek négy kivétellel emelkedtek augusztushoz képest. A foglalkoztatottság már tizenkettedik hónapja növekszik, bár az ütem tovább gyengült.

BMI: Tovább tart a rendkívül enyhe bővülés

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított szeptemberi értéke: 50,8. A korábbi szeptemberekkel és az elmúlt hónapokkal összevetve az idei érték és a bővülés üteme kifejezetten alacsony. A felmérésben vizsgált részindexek négy kivétellel emelkedtek augusztushoz képest. A foglalkoztatottság már tizenkettedik hónapja növekszik, bár az ütem tovább gyengült.

2010 júliusa óta folyamatosan bővült a feldolgozóipar, és ennek a növekedésnek az üteme novembertől kezdve tartósan magasan volt egészen ez év áprilisáig. Azóta azonban lassabb ütemre váltott a bővülés. A mostani érték 2010 szeptember óta a második legalacsonyabb, elmarad az idei júliusi 52,1 ponttól is, ami eddig a második legkisebb 2011-es érték volt a 2011 augusztusi (50,1) után. A szeptember havi index 0,7 százalékponttal magasabb az augusztusi értéknél. Szeptember összességében átlagos hónap volt a korábbi években, és a hosszú távú szeptemberi átlag 1996 óta (51,9) lényegesen felülmúlja az e hónapban mért értéket.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe csökkent augusztusi értékéhez képest, de ezzel együtt már huszonegyedik hónapja emelkedik a termelt mennyiség. Erre utoljára 2005 júliusa és 2007 júniusa között volt példa, akkor 24 hónapon át tartott a termelt mennyiség bővülése. A mostani érték alacsonynak számít, az elmúlt 15 évben tízszer volt nagyobb a növekedés üteme szeptemberben.

Az új rendelések indexe enyhébben emelkedett, és a mostani a tizedik legmagasabb szeptemberi érték 1995 óta. Az új rendelések állománya tizenkilenc hónap bővülés után csökkent múlt hónapban, hogy most újból növekedjen. Ennél hosszabb növekedésre utoljára 2005 júliusa és 2008 júniusa között volt példa, akkor 36 hónapon át.

A szeptemberi szállítási átfutási idő ideje hosszabb lett augusztushoz képest, de az ütem enyhén csökkent. A korábbi szeptemberi értékeket nézve az idei a második legalacsonyabb érték 1995 óta (2010 után). Az index értéke immár huszonkettedik hónapja van 50,0 pont alatt, ami példa nélküli.

A vásárolt készletek növekedése ismét abbamaradt a márciusi nagyon enyhe visszaesés, az áprilisi-júniusi bővülés, a júliusi esés, és augusztusi emelkedés után. Az idei szeptemberi érték az elmúlt tizennégy év értékei alapján átlag alatti. 2010-ben hét hónapban jelzett csökkenést az index, kérdés, hogy ez a trend folytatódik-e idén is (az arány eddig öt-négy a bővülésnek).

Szeptemberben is nőtt a foglalkoztatottság a feldolgozóiparban, bár a foglalkoztatottsági index alapján ennek üteme gyengébb lett augusztushoz képest. A 2010 szeptemberi megtorpanástól eltekintve az index továbbra is a feldolgozóiparban alkalmazott munkavállalói létszám növekedését jelzi, megszakítás nélkül tizenkettedik alkalommal. A korábbi szeptemberi értékeket nézve az idei a harmadik legmagasabb 1995 óta.

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

  • A beszerzési mennyiség indexe emelkedett augusztusi értékéhez képest, és továbbra is növekedést jelez. A mostani érték  magasabb az 1995 óta mért átlagnál, de csak a tizedik legmagasabb szeptemberi adat. Az index huszonegyedik hónapja bővül zsinórban, legalább ilyen hosszú időszakra utoljára 2005 augusztusa és 2007 júniusa között volt példa (23 hónap).
  • A beszerzési árak esetében az árak növekedésének üteme erősödött, ezzel együtt a beszerzési árak már huszonnyolcadik hónapja növekednek. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva csak a nyolcadik leggyorsabb szeptemberi ütem.
  • A késztermékkészletek szintje szeptemberben némileg magasabb lett. A korábbi szeptemberi értékeket nézve az idei így a negyedik legmagasabb 1995 óta, ennek megfelelően átlag feletti havi adatnak mondható ? különösen, ha figyelembe vesszük az 1995 óta mért hosszú távú átlagot, mely a késztermékkészletek szintjének enyhe csökkenő trendjét mutatja. A mutató 2010 júniusa óta folyamatosan 50,0 pont alatt tartózkodott, a márciusi-áprilisi növekedés ezt a 9 hónapos csökkenő trendet szakította meg, hogy májusban újból csökkenjen, majd júniusban emelkedjen és júliustól újra visszaessen.
  • A külpiaci mutatók közül az importindex értéke enyhébben csökkent augusztushoz képest, de a 2010. áprilisi megtorpanás után továbbra is az import bővülésére utal, immár megállás nélkül tizenhetedik hónapja. Erre utoljára 2005-2008 között volt példa, akkor 32 hónapon keresztül. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében kedvezőbb folyamatról beszélhetünk. Immár huszonkettedik hónapja tart a bővülő trend, és az index értéke enyhén nőtt az előző hónaphoz képest. A mostani 22 hónapos bővülésnél jobb utoljára 2005 áprilisa és 2008 szeptembere között fordult elő.
  • Több különböző termék kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Továbbra is kiemelkedően nagy csoportot alkottak közöttük a fémek (acél, alumínium, ezüst, ötvözött acél, réz, színesfém, titándioxid, földfémek), valamint a különféle elektronikai termékek és vegyiparban használatos anyagok. Hiányt a különféle fémeken (idomacél, keményfém szerszámokhoz, titándioxid) kívül inkább elszórtan jeleztek más területekről (pl. csapágy, elektronikai cikkek, farönk, hexakloroforén, műanyag). Jelentősebb árcsökkenésről számoltak be bizonyos lágyítók (DOP, DINP), lemezek és sárgaréz esetében.

Rendelje meg most a teljes kutatási jelentést!

Adjon visszajelzést!