2011 szeptemberében az MLBKT az Art-of-Lean Solutions Kft.-vel közösen felmérést végzett, melynek célja a logisztikai kontrolling magyarországi vállalati gyakorlatának megismerése volt. A felmérés válaszadási aránya magas, 24%-os volt, igazolva a téma fontosságát és aktualitását.A felmérés eredményeit az MLBKT 19. kongresszusán ismerteti Nagy Zoltán, a Logisztikai kontrolling szekció egyik előadója.

Logisztikai kontrolling a hazai iparági gyakorlatban

Nagy Zoltán2011 szeptemberében az MLBKT az Art-of-Lean Solutions Kft.-vel közösen felmérést végzett, melynek célja a logisztikai kontrolling magyarországi vállalati gyakorlatának megismerése volt. A felmérés válaszadási aránya magas, 24%-os volt, igazolva a téma fontosságát és aktualitását.

A felmérés eredményeit az MLBKT 19. kongresszusán ismerteti Nagy Zoltán, a Logisztikai kontrolling szekció egyik előadója.

A tanulmány főbb megállapításaiból:

  • A válaszadó vállalatok 28%-nál nincs logisztikai kontrolling tevékenység, mely különösen a termelői szektorra jellemző, ahol a vállalatok 36%-a nyilatkozott úgy, hogy nem alkalmaznak logisztikai hatékonyságmérés. A kontrolling tevékenység legnagyobb arányban – mintegy 81%-ban – a logisztikai szolgáltatóknál van jelen.
  • A kontrolling rendszereket a vállalatok leginkább a funkcionális teljesítmények mérésére, nyomon követésére és a szűk keresztmetszetek meghatározására használják, míg az átfogó szervezeti vagy funkcionális stratégiaalkotás forrásaiként, jellemzően nem ezt jelölték meg.
  • Az eredmények azt mutatják, hogy a gyakorlatában a legnagyobb hangsúly a vevőpartneri tevékenységek hatékonyságfigyelésén van, míg a leginkább fejlesztendő a ?házon belüli” teljesítmények kontrollja. A kutatásban résztvevők 43%-a vélte az üzemi fókuszt erősen fejlesztendőnek, míg a beszállítói oldal kontrolljának erősítéséről, csak a válaszadók 30%-a gondolkodik hasonlóképpen.
  • Azoknál a vállalatoknál, ahol a kontrolling rendszer adatait a vállalatirányítási rendszerből nyerik, ott a kontrollingról alkotott általános vélemény pozitívabb képet mutat.

A továbblépés lehetőségeként a megkérdezettek legtöbbször a logisztikai kontrolling rendszer kiépítését, kiterjesztését, és az informatikai rendszer fejlesztését említették első helyen.

Nagy Zoltán
Art-of-Lean Solutions Kft.

Adjon visszajelzést!