A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított novemberi értéke: 47,8.

Beszerzési Menedzser Index: Tovább lefele a lejtőn

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított novemberi értéke: 47,8.

  • A korábbi novemberekkel és az elmúlt hónapokkal összevetve az idei érték kifejezetten alacsony, és egyértelmű szűkülést jelez.
  • A felmérésben vizsgált részindexek négy kivétellel csökkentek októberhez képest.
  • A foglalkoztatottság tizenkét hónapon át tartó növekedése abbamaradt, és további csökkenésre utal.

A Beszerzési Menedzser Index alakulása Magyarországon

Beszerzési Menedzser Index - Magyarország

A Beszerzési Menedzser Index novemberben

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított novemberi értéke: 47,8. 2010 júliusa óta folyamatosan bővült a feldolgozóipar, és ennek a növekedésnek az üteme 2010 novembertől kezdve tartósan magasan volt egészen ez év áprilisáig. Azóta azonban először lassabb ütemre váltott a bővülés, majd pedig az elmúlt négy hónapban háromszor is szűkült a feldolgozóipar. A mostani érték 2009 augusztusa (46,2) óta a legalacsonyabb. A november havi index 0,4 százalékponttal alacsonyabb az októberi értéknél (48,2). November összességében az átlagosnál jobb hónap volt a korábbi években, és a hosszú távú novemberi átlag 1996 óta (52,2) lényegesen felülmúlja az e hónapban mért értéket.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe csökkent októberi értékéhez képest, és ezzel huszonkét hónap után először jelzi a termelt mennyiség visszaesését. Ilyen hosszú növekedési periódusra utoljára 2005 júliusa és 2007 júniusa között volt példa, akkor 24 hónapon át tartott a termelt mennyiség bővülése. A mostani érték rendkívül alacsonynak számít, az elmúlt 15 évben tizennégyszerr volt nagyobb a növekedés üteme novemberben.

Az új rendelések indexe némileg emelkedett, de a mostani a második legalacsonyabb októberi érték 1995 óta. Az új rendelések állományának legalább két hónapon át tartó csökkenésére utoljára 2005 májusában és júniusában volt példa, akkor ez egy kilenc hónapon át tartó visszaesés vége volt.

A novemberi szállítási átfutási idő ideje hosszabb lett októberhez képest, és az ütem enyhén nőtt. A korábbi novemberi értékeket nézve az idei a második legalacsonyabb érték 1995 óta (2010 után). Az index értéke immár huszonnegyedik hónapja van 50,0 pont alatt, ami példa nélküli.

A vásárolt készletek megint csökkentek a márciusi nagyon enyhe visszaesés, az áprilisi-júniusi bővülés, a júliusi esés, augusztusi emelkedés, szeptemberi csökkenés és októberi növekedés után. Az idei novemberi érték az elmúlt tizennégy év értékei alapján átlag alatti. 2010-ben hét hónapban jelzett csökkenést az index, idén az arány eddig hat-öt a bővülésnek.

Októberben már csökkent a foglalkoztatottság a feldolgozóiparban, ami novemberben is folytatódott. A foglalkoztatottsági index értéke némileg emelkedett ugyan, de megmaradt 50,0 pont alatt. A foglalkoztatottság legalább két hónapon át tartó csökkenésére utoljára 2009 októberében és novemberében volt példa A korábbi novemberi értékeket nézve az idei a hatodik legmagasabb 1995 óta.

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

  • A beszerzési mennyiség indexe csökkent októberi értékéhez képest, és egyúttal a mennyiség további csökkenését is jelzi. A mostani érték alacsonyabb az 1995 óta mért átlagnál, és a harmadik legalacsonyabb novemberi adat. A beszerzett mennyiség legalább két hónapon át tartó visszaesésére utoljára 2009 novemberében és decemberében volt példa..
  • A beszerzési árak esetében az árak növekedésének üteme erősödött, és ezzel együtt a beszerzési árak már harmincadik hónapja növekednek. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a második leggyorsabb októberi ütem (1995 után).
  • A késztermékkészletek szintje novemberben ismét alacsonyabb lett. A korábbi novemberi értékeket nézve az idei így a negyedik legalacsonyabb 1995 óta, ennek megfelelően jócskán átlag alatti havi adatnak mondható ? még úgy is, ha figyelembe vesszük az 1995 óta mért hosszú távú átlagot, mely a késztermékkészletek szintjének enyhe csökkenő trendjét mutatja. A mutató 2010 júniusa óta folyamatosan 50,0 pont alatt tartózkodott, a márciusi-áprilisi növekedés ezt a 9 hónapos csökkenő trendet szakította meg, hogy azóta folyamatosan ingázzon 50,0 pont körül.
  • A külpiaci mutatók közül az importindex értéke nem változott októberhez képest, és második hónapja jelzi az import mennyiségének csökkenését. Erre utoljára 2009 július-augusztus között volt példa, ami akkor egy 12 hónapos visszaesés végét mutatta. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében kedvezőbb folyamatról beszélhetünk. Immár huszonnegyedik hónapja tart a bővülő trend, de az index értéke enyhén csökkent az előző hónaphoz képest. A mostani 24 hónapos bővülésnél jobb utoljára 2005 áprilisa és 2008 szeptembere között fordult elő.
  • Több különböző termék kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Továbbra is kiemelkedően nagy csoportot alkottak közöttük a fémek és fémtermékek (acéltermék, alkatrészek, lemezek, ötvözött acél, vasalat), valamint a különféle mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek (cukor, élesztő, élőállat, ipari szalonna, tojás, zsír). Hiányt a különféle mezőgazdasági és élelmiszeripari termékeken (hagyma, kukoricadara, szalonna, tojás, túró) kívül inkább elszórtan jeleztek más területekről (pl. elektronikus alkatrészek, kilincs, racsni, szőrme, tolózár, zártszelvények). Jelentősebb árcsökkenésről számoltak be bizonyos polimerdiszperziók, lemezalapanyag, réz és sajt esetében.

Előfizetés a teljes jelentésre

Előfizetési és módszertani információk itt.

Adjon visszajelzést!