A Hay Group Menedzsment Tanácsadók Kft. immár harmincegyedik alkalommal készítette el jövedelemszint felmérését ügyfelei számára. A logisztikai ágazat 2011-ben sem szerepelt túl jól, s azt is tudni lehet, hogy a felmérés szerint a fizetési rangsorban a beszerzés nem tartozik a TOP 3-ba.

Logisztikai fizetések 2011

A Hay Group Menedzsment Tanácsadók Kft. immár harmincegyedik alkalommal készítette el jövedelemszint felmérését ügyfelei számára. A logisztikai ágazat 2011-ben sem szerepelt túl jól, s azt is tudni lehet, hogy a felmérés szerint a fizetési rangsorban a beszerzés nem tartozik a TOP 3-ba.

A felmérés regionális lefedettséggel mutatja be a béradatokat a teljes javadalmazási csomag és elemeinek benchmarkjával. A magyarországi felmérésben 432 vállalat vett részt, amely 260 000 munkavállalót foglalkoztat. A logisztikai ágazatot ebből 31 vállalat képviseli.

A felmérés alapvetően a fizetési csomagok 3 szintjét vizsgálja. Az alapbér mellett összehasonlítást végez összjövedelem szinten is, amely a bónuszokkal változóbérrel kiegészített alapbért takarja. Emellett pedig a teljes javadalamazási csomagok értékét is vizsgálják, ami a juttatások értékét is figyelembe veszi.

Átlag alatt fizetik a logisztikai szektor vezetőit

A táblázatban jól látható az az ágazati sajátosság, hogy alapvetően az alacsonyabb pozícióban lévő munkavállalók javadalmazása még az országos szinten is versenyképes.

A táblázatban jól látható az a ágazati sajátosság, hogy alapvetően az alacsonyabb pozícióban lévő munkavállalók javadalmazása még az országos szinten is versenyképes. Sőt, az országos átlagot is megelőzi itt még a szetor átlagos eredménye. A szakértői illetve vezetői szinteken már egyre inkább elmarad az ágazat az országos mintától, a hátrány pedig a felsővezetők csoportjánál csúcsosodik ki. Az ágazat a teljes csomagot tekintve (ami a juttatások értékét is figyelembe veszi) sem tudja a hátrányt visszahozni.

Szektorverseny

Az ágazatok összehasonltását tekintve az elmúlt évek tendenciájának folytonossága figyelhető meg. A gáz- és olajipar változatlanul a legjobban fizető ágazat az országban.

Az ágazatok összehasonltását tekintve az elmúlt évek tendenciájának folytonossága figyelhető meg. A gáz- és olajipar változatlanul a legjobban fizető ágazat az országban. A logisztika szektor jellemzően a mezőny hátsó részében foglal helyet. Ám mindenképpen fontos megjegyezni, hogy a szektort tovább bontva például tulajdonforma szerint, más képet kapnánk.

Bónuszpolitika- erős topmenedzsment

A logisztikai szektor bónuszai jóval erősebb tavalyi évet jeleznek, mint a korábbiak. A tavalyihoz képest nagyjából kétszer annyi prémium lett kifizetve az idén.

A  logisztika szektor bónuszai jóval erősebb tavalyi évet jeleznek, mint a korábbiak. A tavalyihoz képest nagyjából kétszer annyi prémium lett kifizetve az idén. Átlagosan a szektor 1,5 havi bónuszt adott alkalmazottainak ? ez természetesen a felsőbb szinteken jóval nagyobb érték. A grafikonon is látszik, hogy a szektor topmenedzsmentjének relatíve alacsony alapbérét egy erős bónuszkifizetéssel kompenzálják.

Logisztikai juttatási térkép

A fenti tábláázatból kivehető, hogy gyakoriságban gépkocsit és étkezési jegyet gyakrabban adnak a vállalatok, mint az országos átlag.

A szektorban a juttatási politikák általában az országos szinttel megegyezően vannak kialakítva. A szektorban tehát, ahogy Magyarországon általában kiemelten fontos a juttatások szerepe a munkavállalók teljes csomagját tekintve. A fenti tábláázatból kivehető, hogy gyakoriságban gépkocsit és étkezési jegyet gyakrabban adnak a vállalatok, mint az országos átlag. Az étkezési jegy népszerűségét magyarázza viszont a cafeteria rendszer alacsonyabb elterjedtsége. Általánosságban viszont elmondható, hogy sok juttatást tekintve a szektorban bőkezűbbek a cégek, pl. magasabb átlagos cafeteria érték vagy nyugdíj-hozzájárulás.

Fizetési rangsorok a szektorban

A 2011-es fizetési rangsor a következőképpen alakult:

Az első háromban az értékesítést, a raktározást, majd a szállítmányozást találjuk.

Az alsó háromban pedig a mérnökség, a beszerzés, majd pedig a minőségügy található meg.

Az eredményeket magyarázhatja, hogy a legjobban megfizetett munkakörök főként a cégek értékteremtő funkcióihoz kapcsolódnak. Míg az országos mintát tekintve a logisztikai terület munkakörei általában az anyagilag kevésbé megbecsült területekhez tartoztak, addig az ebből pénzt kovácsoló logsztikai cégek a raktári dolgozóknak és szállítmányozóknak fizet a legtöbbet. Az értékesítés jó szereplése pedig valószínűleg ezek után nem meglepő. Kevésbé jól fizetett munkakörök közül főként a beszerzés lehet meglepő, hiszen a területhez szorosan kapcsolódó funkcióról van szó. Ám a szektor cégeinél viszonlag kis létszámú populációról van szó, illetve a terület leginkább gyártó illetve szolgáltatócégeknél van fókuszban.

A Hay Groupról

A Hay Group budapesti irodája már több mint 20 éve a javadalmazási tanácsadás elismert képviselője. A hazai felmérésben 432 hazai és nemzetközi nagyvállalat vett részt közel 20 ágazatból, így itthon a legszélesebb és minőségileg legmegbízhatóbb, független adatbázissal rendelkezik. Szolgáltatásai palettáján a jövedelemszint-felmérés mellett javadalmazással kapcsolatos riportok készítése, javadalmazási tanácsadás, tréningek szervezése is megtalálható. A Hay Group munkakör-értékelési rendszere a világ legelterjedtebb módszertanán alapul.

Túróczi Norbert
logisztikai területért felelős tanácsadó, Hay Group

Adjon visszajelzést!