Mit tanultak a beszerzők kockázatmenedzsmentből a közelmúlt katasztrófái alapján? Hogyan oldjuk meg a költségválságot az egészségügyben? Milyen jelszót válasszunk? - Nagy Judit (BCE) sajtószemléje.

Szakcikk tallózó

Mit tanultak a beszerzők kockázatmenedzsmentből a közelmúlt katasztrófái alapján? Hogyan oldjuk meg a költségválságot az egészségügyben? Milyen jelszót válasszunk? – Nagy Judit (BCE) sajtószemléje.

A légi áruforgalom 5 százalékot zuhant októberben

Supply Management, 2011. november 29.

Az IATA ügyvezetőjének nyilatkozata szerint a légi áruszállítás volumene októberben 4,7 százalékkal volt alacsonyabb, mint az előző év azonos időszakában. A negatív trend alól csak az ázsiai és csendes óceáni térség kivétel. Itt a rendelkezésre álló kapacitás 58,8 százalékát használják, ami így 12,3 százalékkal magasabb, mint az iparági átlag. A szervezet vezetője ugyanakkor hangsúlyozta a légi szállítás szerepét a gyors árutovábbításban, és ez által a gazdasági növekedés fellendítésében.

Mit tanultak a beszerzők kockázatmenedzsmentből a közelmúlt katasztrófái alapján?

CPO Agenda, 2011. ősz

A CPO Agenda által szervezett kerekasztal beszélgetést az idén márciusban történt japán földrengés, valamint az ausztráliai és észak-amerikai árvizek következtében kialakult ellátási problémák indukálták. A megkérdezettek olyan ajánlásokat fogalmaztak meg, mint hogy a vállalatoknak érdemes beruházniuk a rendkívüli esemény esetén követendő üzletmenet-folytonossági terv készítésébe, érdemes ennek információit más érintett szervezetekkel, pl. a beszállítókkal is megosztani, valamint a kulcsfontosságú beszállítók azonosítása és kockázataik vizsgálata is nagyon fontos. Érdemes áttekinteni, hogy a beszállítók létesítményei nem katasztrófa-esélyes övezetekben fekszenek-e.

Hogyan oldjuk meg a költségválságot az egészségügyben?

Harvard Business Review, magyar kiadás, 2011. november

A Harvard Business Review novemberi kiadása az egészségüggyel foglalkozik. Kaplan és Porter, két híres harvardi professzor azt állítják, hogy az egészségügyi szolgáltatók nincsenek tisztában a betegellátás tényleges költségeivel, így nem tudják azonosítani az eredményességet nem növelő tevékenységeket, azt, hogy hogyan növelhetnék az erőforrások kihasználtságát és csökkenthetnék a késedelmeket. Kísérleti projekteket mutatnak be kórházakban, ahol a költségeket mérő rendszereket építettek ki. Úgy vélik, nagyon sok költségmegtakarítási lehetőség volna, anélkül, hogy az eredményesség rovására menne.

Lean termelés és üzleti teljesítmény

Vezetéstudomány, 2011. 10. szám

A Budapesti Corvinus Egyetem kutatói egy nemzetközi kérdőíves felmérés adatait felhasználva arra keresték a választ, hogy a lean termelés javít-e a vállalatok operatív teljesítményén. A lean eszközöket haladó szinten használó vállalatok körében lefolytatott kutatás eredményei nem mutatnak direkt kapcsolatot a lean gyártás és az üzleti teljesítmény között, de az látszik, hogy a lean alkalmazásával az operatív teljesítmény kiegyensúlyozottá válik.

A CHEP hét további országban terjeszkedne Kelet-Közép-Európában

Logistics Business Magazine, 2011. november 18.

A CHEP globális raklap- és konténerszolgáltató stratégiai döntése értelmében meglévő kelet-közép-európai bázisai mellett további hét országban lép piacra: Romániában, Bulgáriában, Horvátországban, Szerbiában és a három balti államban. A döntés oka, hogy globális vevőik, különböző termelő vállalatok és kiskereskedelmi láncok igénylik szolgáltatásaikat, mivel szembesültek vele, hogy a fa raklapok cseréje nem hatékony és drága.

Milyen jelszót válasszunk?

IACCM-ezine 2011. november 23.

A cikkben listázzák a 2011 és 2010-es leggyakrabban használt jelszavakat, amelyek között a legtöbb az 1-9-ig egymást követő számok rövidebb-hosszabb változata. Előkelő helyen szerepel még a ?Password? és a ?qwerty? jelszóként való használata. Ha biztonságos jelszót szeretnénk, érdemes legalább nyolc karaktert használnunk, kis és nagybetűket, számokat, valamint speciális karaktert is kombinálni: !$@&#%^*. Ha csak egy speciális jelet vagy nagybetűt használunk, az semmiképp se legyen az első vagy az utolsó. Kerüljük továbbá, hogy a jelszó egy név, szleng szó, vagy bármilyen szótári szó legyen, illetve bármi köze legyen a nevünkhöz, e-mail címünkhöz.

Adjon visszajelzést!