A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított decemberi értéke: 48,5.

Összehúzódással zárult az év

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított decemberi értéke: 48,5.

  • A korábbi decemberekkel és az elmúlt hónapokkal összevetve az idei érték kifejezetten alacsony, és egyértelmű szűkülést jelez.
  • A felmérésben vizsgált részindexek két kivétellel csökkentek novemberhez képest.
  • A foglalkoztatottság tizenkét hónapon át tartó növekedése abbamaradt, és további csökkenésre utal.

A Beszerzési Menedzser Index decemberben

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított decemberi értéke: 48,5. 2010 júliusa és 2011 júliusa között folyamatosan bővült a feldolgozóipar. Azonban az azóta eltelt öt hónapban négyszer is szűkült a feldolgozóipar, amire 2009 vége óta nem volt példa. A mostani érték 2009 novembere (48,2) óta a harmadik legalacsonyabb. A december havi index 0,7 százalékponttal magasabb a novemberi értéknél (47,8). December összességében az átlagosnál jobb hónap volt a korábbi években, és a hosszú távú decemberi átlag 1996 óta (52,7) lényegesen felülmúlja az e hónapban mért értéket.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe nőtt novemberi értékéhez képest, de ezzel együtt is huszonkét hónap bővülés után már másodszor jelzi a termelt mennyiség visszaesését. Ilyen hosszú növekedési periódusra utoljára 2005 júliusa és 2007 júniusa között volt példa, akkor 24 hónapon át tartott a termelt mennyiség bővülése. A mostani érték rendkívül alacsonynak számít, az elmúlt 15 évben csak négyszer volt kisebb a növekedés üteme decemberben.

Az új rendelések indexe némileg emelkedett, de a mostani az ötödik legalacsonyabb decemberi érték 1995 óta. Az új rendelések állományának két hónapon át tartó csökkenése szakadt meg ezzel. Ilyen visszaesésre utoljára 2009 novemberében és decemberében volt példa, szintén két hónapon keresztül.

A decemberi szállítási átfutási idő ideje hosszabb lett novemberhez képest, és az ütem enyhén nőtt. A korábbi decemberi értékeket nézve az idei a második legalacsonyabb érték 1995 óta (2010 után). Az index értéke immár huszonötödik hónapja van 50,0 pont alatt, ami példa nélküli.

A vásárolt készletek megint csökkentek a márciusi nagyon enyhe visszaesés, az áprilisi-júniusi bővülés, a júliusi esés, augusztusi emelkedés, szeptemberi csökkenés, az októberi növekedés és a novemberi szűkülés után. Az idei decemberi érték az elmúlt tizennégy év értékei alapján átlag alatti és a második legalacsonyabb. 2010-ben hét hónapban jelzett csökkenést az index, idén az arány hat-hat lett, azaz csak minimálisan változott a helyzet.

Októberben már csökkent a foglalkoztatottság a feldolgozóiparban, ami novemberben és decemberben is folytatódott. A foglalkoztatottsági index értéke némileg csökkent, és megmaradt 50,0 pont alatt. A foglalkoztatottság legalább három hónapon át tartó csökkenésére utoljára 2009 szeptembere és novembere között volt példa A korábbi decemberi értékeket nézve az idei a nyolcadik legalacsonyabb 1995 óta.

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

  • A beszerzési mennyiség indexe csökkent novemberi értékéhez képest, és egyúttal a mennyiség további csökkenését is jelzi. A mostani érték  alacsonyabb az 1995 óta mért átlagnál, és a negyedik legalacsonyabb novemberi adat. A beszerzett mennyiség legalább három hónapon át tartó visszaesésére utoljára 2009 októbere és decembere között volt példa..
  • A beszerzési árak esetében az árak növekedésének üteme mérséklődött, de ezzel együtt a beszerzési árak már harmincegyedik hónapja növekednek. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a harmadik leggyorsabb decemberi ütem.
  • A késztermékkészletek szintje decemberben ismét alacsonyabb lett. A korábbi decemberi értékeket nézve az idei így a második legalacsonyabb 1995 óta, ennek megfelelően jócskán átlag alatti havi adatnak mondható ? még úgy is, ha figyelembe vesszük az 1995 óta mért hosszú távú átlagot, mely a késztermékkészletek szintjének enyhe csökkenő trendjét mutatja. A mutató 2010 júniusa óta 50,0 pont alatt tartózkodott, a 2011 márciusi-áprilisi növekedés ezt a 9 hónapos trendet szakította meg, hogy azóta ingázzon 50,0 pont körül, bár az elmúlt 3 hónapban a csökkenés folyamatos volt.
  • A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent novemberhez képest, és harmadik hónapja jelzi az import mennyiségének csökkenését. Erre utoljára 2009 július-augusztus között volt példa, ami akkor egy 12 hónapos visszaesés végét mutatta. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében kedvezőbb folyamatról beszélhetünk. Immár huszonötödik hónapja tart a bővülő trend, de az index értéke enyhén tovább csökkent az előző hónaphoz képest. A mostani 25 hónapos bővülésnél jobb utoljára 2005 áprilisa és 2008 szeptembere között fordult elő.
  • Több különböző termék kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Továbbra is kiemelkedően nagy csoportot alkottak közöttük a fémek és fémtermékek (acéltermék, ötvözetlen és ötvözött acél), valamint a különféle mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek (faanyag, gyümölcsalapanyag, margrin, tojás). Hiányt a különféle mezőgazdasági és élelmiszeripari termékeken (farönk, paradicsom, tojás) kívül inkább elszórtan jeleztek más területekről (pl. alumínium-profil, hexaklorofén, kilincs, poliizocianát, poliuretán, rézötvözetek, titándioxid). Jelentősebb árcsökkenésről számoltak be bizonyos acéltermékek, lágyítók, réz és polivinil-acetát esetében.

Rendelje meg most a teljes jelentést!

Árak, előfizetési információk itt! >>

Adjon visszajelzést!